Waarom je een warming-up niet moet overslaan

“Een warming-up, is dat per se nodig?” Een terechte vraag van Corry, lid Fit4lady Hillegom. Daarom vertellen we je graag over het nut van een warming-up. En omdat een opwarmertje vooraf vaak wordt overgeslagen, vertellen we je meer over de voordelen. Lees je mee?


De warming-up bestaat uit 2 onderdelen

Namelijk, de algemene en specifieke warming-up. Bij Fit4lady gaan we ervan uit dat je de algemene warming-up al hebt afgerond. Bijvoorbeeld door op de fiets naar de sportclub te komen. De specifieke opwarming is gericht op de prestatie die je gaat leveren. Het steppen

Hoe lang moet een warming-up duren?

Een warming-up duurt gemiddeld tussen de 5-10 minuten. Tijdens je warming-up train je op een lage intensiteit. Je lichaam heeft tijd nodig om zich voor te bereiden op je training. Je wilt voorkomen dat je lichaam te veel inspanning levert, met als gevolg dat je moe bent voordat je echte training begint. Daarom is een goede balans belangrijk. 

Waarom is een warming-up belangrijk?

Net als een koude motor van een auto flink wat olie en benzine nodig heeft om op te warmen, hebben jouw spieren bloed nodig om inspanning te leveren. Een goede warming-up verbetert de coördinatie van je spier- en gewrichtsfunctie. Daarnaast vergroot je de belastbaarheid van je lichaam. Doordat je lichaamstemperatuur langzaam stijgt, verhoogt je prestatievermogen met maar liefst 10%

Het effect op je lichaam

Het bloed wordt opnieuw verdeeld tijdens een warming-up. Dit komt door de hormonen ‘noradrenaline’ en ‘adrenaline’. De circulatie in de darmen en nieren neemt af en wordt toegevoegd aan de actieve spieren. Hierdoor ontstaat er een beter transport van zuur- en brandstoffen naar deze spieren. Met als resultaat: sterkere spieren en een hoger uithoudingsvermogen!

Door een betere doorbloeding kunnen de spieren meer worden belast. Het proces van je stofwisseling neemt met 10% toe per graad celsius van de spiertemperatuur. Hierdoor worden de spieren warmer en soepeler. Nog een voordeel is dat de interne wrijving van je spieren afneemt. Dit zorgt ervoor dat de kans op spierblessures afneemt tijdens je training.

De voordelen van een warming-up

  • Je reactiesnelheid neemt toe. Je presteert beter tijdens je volledige training.
  • De kans op spierblessures neemt af.
  • Je gewrichten bewegen soepeler.
  • De dempfunctie van het gewrichtskraakbeen neemt toe. Je bent dus beter in staat om te springen en te landen.
  • Je zet jezelf op scherp doordat je je lichaam laat wennen aan nieuwe beweegvormen.

Kortom:

Om goed te kunnen presteren is een goede warming-up van belang. Bouw je ademhaling op en laat je lichaam wennen aan nieuwe beweegvormen. Zo ben je goed voorbereid en kun je vervolgens van start met de volledige 30-minuten training.

Wil je meer lezen over fitness en een gezonde leefstijl? Lees alle artikelen op fit4lady.nl

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!