Vijf tips om sporten leuker te maken en het langer vol te houden

Sporten, en zeker fitness kan oersaai zijn. Een beetje suf op een apparaat zitten voor een paar minuten, weer wachten tot je rusttijd over is en dan sjokkend naar het volgende apparaat om hier vervolgens weer voor je uit te staren in je rusttijd… Je (her)kent het vast wel… En als klap op de vuurpijl wordt het doel waarvoor je bent gaan sporten niet behaald… Demotiverend…

Om die reden hier een aantal tips om het sporten leuk te maken én om het lang vol te houden:

1. Afwisseling is de sleutel tot leuker sporten

Zorg voor zowel afwisseling in de oefeningen zelf, als in de spiergroepen die je traint. Wissel daarnaast tussen conditie- en krachttraining. Om een trainingsprikkel te behouden zou je eigenlijk iedere 8 weken een nieuw schema moeten hebben. Zonder trainingsprikkel wordt je lichaam niet geprikkeld om te groeien in de vorm van meer spiermassa maar ook het bereik van een groter uithoudingsvermogens of  een lager vetpercentage. Het is dus van belang om regelmatig andere oefeningen te doen om vooruitgang te boeken.

Niet alleen qua oefeningen kan je de trainingsprikkel geven. Ook kan je deze geven alvorens de zogenoemde ‘steady state’ in werking treedt. Steady state wordt bereikt als de lichamelijke belasting gelijk blijft en alle orgaansystemen voldoende tijd hebben gehad om zich aan te passen aan de opgelegde lichamelijke belasting. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de hartslag en de ademhaling. Wil je je training leuk maken, zorg er dan voor dat je oefeningen snel opvolgend van elkaar uitvoert. We adviseren om kracht- en conditie om en om te doen. Hiermee breng je namelijk je hartslag tijdens de cardio/conditietraining omhoog, die vervolgens bij de krachttraining weer kan dalen, en weer opnieuw moet aanpassen bij de volgende cardio/conditieoefening, etc.. Je lichaam moet zich dus telkens blijven aanpassen. Ofwel een hoge trainingsprikkel, het maakt je training veel leuker én ook nog eens zeer efficiënt.

”Als je drie keer per week, of zelfs nog vaker, sport dan is het leuk voor de afwisseling om elke week wat anders te doen.” 

2. Kies voor kort en efficiënt trainen

Als je bovenstaande doet, kan je binnen 30 minuten een volwaardige training doen. Je kan dan je hele lichaam in korte tijd efficiënt trainen. Voorwaarde hiervoor is dan wel dat je apparatuur/attributen gebruik die snel in te stellen zijn, of liever nog die je zonder in te stellen kan gebruiken, zoals bijvoorbeeld krachttoestellen op die op luchtdruk werken. Hier ga je op zitten en begint direct aan je training. Door sneller en groter te bewegen, komt er meer lucht in de zuiger, waardoor de luchtweerstand toeneemt en je daarmee je eigen intensiteit van de training kan bepalen. Door hier gebruik van te maken, ben je nog efficiënter bezig omdat je dan geen tijd kwijt bent aan het instellen van apparaten. Je kan ook het bankje in het park gebruiken om oefeningen mee te doen, zoals opdrukken of triceps dips. Echter raad ik aan om goede begeleiding te bewaken tijdens het doen van (kracht)oefeningen. Dit kan zijn doormiddel van een coach die meekijkt of je de oefening goed doet. Een oefening op de juiste manier uitvoeren, zorgt voor een betere coördinatie binnen de spieren, dat je de juiste spieren aanspant en de juiste ontspant, en maakt dus ook dat je efficiënter traint.

3. Zorg voor gezelligheid

Samen sporten zorgt ervoor dat je vaker komt en dat je het ook langer volhoudt. Als je buiten wilt sporten omdat je sportschool wegens een lockdown gesloten is, spreek dan al buiten af met je vriendin of moeder/dochter. Dan hebben jullie beide al de juiste mindset om te sporten. Als je bij één van beiden thuis afspreekt is dat warme kopje thee in de winter misschien wel te verleidelijk… Dus spreek buiten af, en daarna kan dat kopje thee wel. Als je een gezellige sportschool hebt hoef je niet samen te komen want dat helpt al om leuker te sporten. Dan maakt het dat de andere mensen die er zijn al genoeg reden is om te komen. Als je een gezellige sportclub hebt, blijf je gemotiveerd om te komen.

”Als ik gesport heb ben ik daar zo blij om! Wat een heerlijk gevoel is het. Dat voldane, energieke, ontspannen en fitte gevoel na een training. Dit is waarom ik het zo lang volhoud en het zo leuk is om te sporten,” – aldus één van onze leden. 

4. Leuke muziek helpt je ook om leuker te sporten

Goede en leuke muziek is van belang om je training vol te kunnen houden en simpelweg leuker te sporten. Het beste is om muziek in een 4-kwartsmaat te gebruiken op ongeveer 140 BPM (beats per minute). De meeste nummers maken wel gebruik van de 4 kwartsmaat, met name dancemuziek. Het tempo werkt goed om jouw trainingstempo hoog te houden, het stimuleert om door te gaan en niet af te zwakken bij bijvoorbeeld vermoeidheid of als je gedachten even afdwalen. Het houdt je bij de les en het zweept je op.

5. Goede begeleiding, maakt dat je je doelen haalt, wat je nóg meer motiveert!

Last but not least is goede begeleiding. Dit is van wezenlijk belang. Zonder goede begeleiding behalen de meesten hun doelen helaas niet. En als jij je doelen niet behaalt ben je niet gemotiveerd om door te gaan of nog langer te komen sporten. Dit maakt dat je vervolgens helemaal niet meer komt… Het is dus van belang dat je betrokken en goede begeleiding hebt, iemand die jou persoonlijk kent en weet waarom je komt. Een trainster dus die echt bij je  betrokken is en je belt als je een tijdje niet geweest bent. Die je motiveert, een stok achter de deur is en binnen jouw grenzen jou weet uit te dagen, zodat jij je doelen haalt en gemotiveerd blijft.

Alvast gevoel krijgen bij onze training? Begin met de Fit4lady thuistrainingen! Meld je nu aan en ontvang de trainingen helemaal gratis!

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!