Zo houd je jouw brein voor de gek en kun je verslaafd raken aan sport!

”Wat ik? Verslaafd raken aan sport? Hahaha laat mij niet lachen…” Dat was de eerste reactie die we kregen toen we met een lid van Fit4lady in gesprek gingen over dit artikel. Veel mensen weten niet dat ze hun motivatie flink kunnen sturen! Je kunt zelfs prima je eigen brein voor de gek houden. Ja, ook jij kan verslaafd raken aan sporten of beter gezegd aan de effecten van lichamelijke activiteit.
Om de vraag ”Hoe raak je verslaafd aan sport?” te kunnen beantwoorden, moeten we eerst inzoomen op hoe het lichaam (en brein) eigenlijk werkt tijdens sporten.
Lees ook: Wil je succesvol zijn in je werk of studie? Ga sporten!
Hormonen en stress
Even kort door de bocht heeft dit alles te maken met hormonen. Er zijn ontzettend veel hormonen in je lichaam in de weer. Stress is één van de keywords als we spreken over hormonen tijdens sporten. Het is belangrijk om te weten dat je lichaam geen verschil kent tussen lichamelijke en psychische stress. Lichamelijke stress is bijvoorbeeld het herstellen na een work-out. Psychische stress is bijvoorbeeld het halen van die deadline.
Wat is stress en wat kunnen we er aan doen?
Stress wordt gedefinieerd als een respons van het lichaam op een situatie waarbij het overlevingsmechanisme in werking treedt. Hierbij gaat je hartslag omhoog, je spieren spannen aan en je ademhaling versnelt. De adrenaline in je bloed stijgt en je staat klaar om te reageren.
Stress begint bij de hypothalamus. Zodra dit gebied in de hersenen actief wordt, produceert deze het hormoon Corticotrope Relasing Hormone (CRH). CRH activeert de hypofyse.
De hypofyse maakt op zijn beurt het hormoon Adreno Cortico Troop hormoon (ACTH) aan. Dit hormoon stimuleert de bijnieren. Op het moment dat de bijnier te weinig cortisol aanmaakt, reageert de hypofyse door een verhoogde afgifte van ACTH. De bijnieren maakt cortisol aan, het stresshormoon. Hoe meer cortisol, hoe meer stress. Cortisol stimuleert vervolgens de hippocampus. De hippocampus is belangrijk voor het geheugen en leerprocessen. De hippocampus remt vervolgens de hypothalamus. Dus in feite remt de hippocampus de hele stresscyclus af.
Dan komen we uit op de volgende vraag, hoe kunnen we dan de hippocampus activeren?
Dit antwoord is eigenlijk heel simpel: door te bewegen. Lichamelijke activiteit stimuleert de hippocampus.
Lichamelijke activiteit remt stress en houd emoties onder controle
Lichamelijke activiteit stimuleert de hippocampus, remt daarmee de stresscyclus en stimuleert ook nog de frontale kwab die via amygdala jouw negatieve emoties onder controle houdt: 4:1 dus! Lichamelijke activiteit (en muziek) stimuleert ook de frontale kwab in de hersenen. Hier zijn onder andere de hormonen endorfine, dopamine en serotonine bij betrokken.
In de frontale kwab liggen onder andere de gebieden voor empathie, zelfreflectie, initiatief nemen, motivatie, sociale samenwerking en impulscontrole. De frontale lob is ook belangrijk voor de stress. Dit remt namelijk de amygdala. De amygdala slaat de negatieve emoties op. De amygdala activeert de hypothalamus als die de kans krijgt. Dan gaan stress en negatieve emoties hand in hand. Dat is niet wat we willen, toch? De frontale lob remt de functie van de amygdala en remt dus deze negatieve emoties af. Je voelt je minder verdrietig en emoties blijven onder controle. Als je dus actief blijft (of met muziek bezig bent) door te bewegen dan houd je jouw emoties onder controle.

Verslaafd raken aan sport? Maak kennis met endorfine, dopamine en serotonine
Zoals hierboven al even aangegeven kennen we het stofje endorfine, dopamine en serotonine.
Endorfine wordt aangemaakt tijdens het sporten en geeft jou een gelukzalig gevoel, een euforisch gevoel van binnen. Ook verminderd Endorfine het gevoel van pijn. Dit stofje werkt verslavend. Hierdoor wordt endorfine ook wel gebruikt om psychische problemen gemakkelijker weg te stoppen. Met een endorfine-kick denk je namelijk even helemaal nergens aan. Dus ook niet aan die negatieve gedachten/gevoelens.
Dopamine is de stof die verantwoordelijk is voor ons humeur, gevoelens van welbehagen en ons aandachtssysteem, zoals motivatie en aandacht. Lichaamsbeweging verbetert de opslag van dopamine en activeert de dopaminereceptoren in het beloningscentrum van het brein en zorgt voor een bevredigend gevoel.
Serotonine is belangrijk voor je humeur, impulscontrole, zelfvertrouwen, eetlust en de kwaliteit van slapen. Daarbij neutraliseert het cortisol (lees stress) en is het een belangrijk hormoon bij leerprocessen.
Hoe kun je je brein voor de gek houden en verslaafd raken aan sporten?
Hierboven staat beschreven als je gaat sporten, dat
- Je jouw hippocampus stimuleert die de stresscyclus remt
- Je jouw frontale kwab activeert die via de amygdala jouw negatieve emoties onder controle houdt
- Het stofje endorfine vrij komt die jou een euforisch gevoel geeft en even jouw gedachten uit zet
- Het hormoon dopamine geeft jou een bevredigend gevoel
- Het hormoon serotonine geeft je zelfvertrouwen en remt de stress nog verder af
Kortom:
- Je wordt productiever (23%)
- Je werkt effectiever
- Je denkt helderder na
- Je geheugen verbeterd
- Je leervermogen verbetert
- Je concentratievermogen verbetert
- Je probleemoplossend vermogen stijgt met 20%
- Je kunt beter lastige beslissingen maken
- Je maakt tot 27% minder fouten
- Je wordt er blij van (tijdens het sporten en tot 12 uur erna!)
- Je hebt (12%) minder zin in zoetigheid
- Je komt minder snel aan
- Je behoefte aan nicotine vermindert
- Je bent minder snel moe
- Je houdt je hersenen jong en gaat aftakeling tegen doordat het groeihormoon wordt gestimuleerd
- Je bent minder angstig, depressief of hebt minder last van andere psychische klachten
- Je slaapt beter
- Je gedachten kan je even uit zetten
- Je voelt je blijer
- Je voelt je euforisch
Wie wil dit nou niet? En het enige wat je hoeft te doen is letterlijk in beweging komen (en het liefst op muziek!) Oh en let op, niet te hard van stapel lopen, want sporten kan echt verslavend werken… Sport dus altijd onder begeleiding ;)
Vraag nu dus nog die proefles aan en kom in actie! Probeer eens een gratis proefles bij een Fit4lady bij jou in de buurt. Ervaar de unieke combinatie van krachttraining en conditietraining gecombineerd in een half uur tijd.
28 Dagen challenge
Download de 21 dagen challenge
"*" geeft vereiste velden aan