Sportieve voornemens volhouden, met deze 10 tips lukt het je in 2023

Sportieve voornemens, veel mensen maken ze aan het begin van het nieuwe jaar. En ook jij hebt vast al eens gezegd ‘’dit jaar ga ik meer sporten!’’ Maar het volhouden van de goede voornemens is lastiger dan het lijkt en halverwege februari laten velen de stappen in de goede richting toch weer los. Dit jaar kan het écht anders zijn, en wel met deze 10 tips.
De afgelopen maanden hebben we al veel geschreven over het volhouden van je sportieve gewoonten en over hoe motivatie nu precies in elkaar steekt. Het is nu eenmaal vaak lastiger dan dat het lijkt en bij Fit4lady begrijpen we dat volledig. Daarom doen onze trainsters er alles aan om jou te helpen bij het succesvol najagen van dat sportieve leven, die betere gezondheid en dat strakkere lichaam.
Waarom maken we goede voornemens?
Het idee van goede voornemens komt oorspronkelijk uit de oudheid. Toen mensen zich op het nieuwe jaar voorbereidden door na te denken over wat ze wilden veranderen of verbeteren in hun leven. In de Romeinse tijd was het gebruikelijk om op de laatste dag van het jaar goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar. Dit was ook een tijd om te bidden voor de goden om hun zegen voor het nieuwe jaar.
In de middeleeuwen was het gebruikelijk om goede voornemens te maken op de viering van het Driekoningenfeest, dat op 6 januari werd gevierd. Dit werd gezien als een tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar en na te denken over wat men wilde veranderen of verbeteren in het komende jaar.
Tegenwoordig maken veel mensen goede voornemens op oudejaarsavond of op oudejaarsdag, om het nieuwe jaar goed te beginnen. Voor het nieuwe jaar hebben we 10 tips samengesteld die jou vooruit helpen bij het bereiken van je sportieve doelen in 2023 en bij het behalen van jouw goede voornemens.
- Maak realistische doelen: zet doelen voor jezelf die haalbaar zijn en die bij jou passen. Zoek uit wat voor jou werkt en houd rekening met je eigen beperkingen en mogelijkheden.
- Maak een plan: bedenk hoe je je doelen gaat behalen en maak een duidelijk stappenplan. Zo weet je precies wat je moet doen om je doelen te bereiken.
- Vertel anderen over je doelen: door je doelen met anderen te delen, maak je jezelf verantwoordelijk en kun je steun en motivatie krijgen van anderen.
- Vind een motivatiebron: zoek iets of iemand die je kan inspireren om je doelen te behalen. Dit kan bijvoorbeeld een rolmodel, een doel waar je al lange tijd naar streeft of iets anders zijn.
- Zoek een buddy: zoek iemand die je kan helpen om je doelen te behalen, bijvoorbeeld een vriend of vriendin die dezelfde doelen heeft. Zo kun je elkaar aanmoedigen en helpen.
- Beloon jezelf: stel kleine beloningen voor jezelf op als je bepaalde stappen in het proces hebt gezet. Zo kun je jezelf motiveren om door te gaan.
- Zet je doelen op papier: schrijf je doelen op en houd ze op een zichtbare plek, zodat je ze kunt zien en eraan kunt werken.
- Blijf jezelf bewust maken van je doelen: zorg ervoor dat je je doelen niet uit het oog verliest en blijf je eraan herinneren waarom je ze hebt gesteld.
- Verwacht tegenslagen: het behalen van doelen is niet altijd gemakkelijk en er zullen tegenslagen zijn. Probeer ze als leermomenten te zien en laat ze je niet uit het veld slaan.
- Maak het leuk: probeer plezier te hebben in het proces om je doelen te behalen. Zoek manieren om het leuk te maken en blijf gemotiveerd om door te gaan.
Doelen opstellen hoe doe je dat en hoe weet je of je ze aan het bereiken bent?
Maak je doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden ofwel SMART. Daar heb je vast eens van gehoord, maar de open deur is er met een reden en door die open deur stappen helpt je werkelijk vooruit. Nog even een reminder:
SMART is een acronym (afkorting) die wordt gebruikt om doelen te maken die haalbaar, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdgebonden zijn. Het betekent:
- Specific (specifiek): je doelen moeten duidelijk en specifiek zijn, zodat je weet wat je precies wilt behalen.
- Measurable (meetbaar): je doelen moeten meetbaar zijn, zodat je kunt bepalen of je ze hebt behaald.
- Achievable (haalbaar): je doelen moeten haalbaar zijn, zodat je ze kunt bereiken met de middelen en mensen die je tot je beschikking hebt.
- Relevant (relevant): je doelen moeten relevant zijn voor jou en voor je leven, zodat ze betekenis hebben en je er gemotiveerd door bent om ze te behalen.
- Time-bound (tijdgebonden): je doelen moeten tijdgebonden zijn, zodat je een deadline hebt om na te streven en je kunt bepalen hoe ver je bent gekomen.
Het idee achter SMART-doelen is om ervoor te zorgen dat je doelen concreet, haalbaar en gemotiveerd zijn, zodat je ze beter kunt behalen. Door je doelen SMART te maken, kun je ze beter beheersen en kun je gemakkelijker vaststellen of je ze hebt behaald. Als je bijvoorbeeld een doel hebt om af te vallen, kun je een SMART-doel stellen door te zeggen: “Ik wil in de komende zes maanden 10 kilo afvallen door drie keer per week te gaan hardlopen en gezonder te eten.” Dit is een specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden doel.
Voorbeelden van SMART opgestelde sportieve goede voornemens voor het nieuwe jaar waar jij direct mee aan de slag kunt
Laten we, om je even op gang te helpen, enkele voorbeelden verzamelen van SMART-doelen voor een sportief nieuw jaar.
- Ik wil in de komende zes maanden minstens 12 keer gaan zwemmen om mijn conditie te verbeteren.
- Ik wil in de komende 12 maanden minstens 1 keer per week naar de fitnessclub gaan om mijn kracht te vergroten.
- Ik wil in de komende zes maanden minstens 12 keer yoga- of pilates lessen volgen om mijn flexibiliteit te verbeteren.
- Ik wil in de komende maand minstens 8 keer hardlopen om mijn uithoudingsvermogen te verbeteren.
- Ik wil bovenstaande uitvoeren en minstens een halve kilo per maand afvallen
Vraag nu dus nog die proefles aan en kom in actie! Probeer eens een gratis proefles bij een Fit4lady bij jou in de buurt. Ervaar de unieke combinatie van krachttraining en conditietraining gecombineerd in een half uur tijd.