Sporten en voeding: zo weet je wat je nodig hebt op welk moment!

sport en voeding
sport en voeding

Sporten en voeding gaan hand in hand met elkaar. Zo wil je dat je dieet optimaal past bij je sportieve doelen. Hierover gaan dan ook veel blogs, vlogs en het is vaak het onderwerp van gesprek bij influencers. Maar, hoe weet je wat waar en niet waar is en hoe kom je erachter wat je nodig hebt op welk moment? 


Moet je nu 2 gram eiwitten per dag eten per kilogram lichaamsgewicht? Of moet je kiezen  voor minder eiwitten? Wat gebeurt er als mensen bulken? Of cutten? Of wat als je gewoon lekker in je vel wilt zitten en je er niet al te druk om wilt maken?

Lees ook: Eten en sporten: deze tips helpen je met het opstellen van een eetplan

Voeding en het effect op je herstel na het sporten

Het is belangrijk om te begrijpen dat het herstellen van spieren na het sporten een complex proces is en dat voeding slechts één van de factoren is die hierbij een rol speelt. Andere belangrijke factoren zijn onder meer voldoende rust, hydratatie en een geleidelijke toename van de trainingsintensiteit.

Vaak voorkomende tips die helpen bij het bepalen van wat je eet, voor en na het sporten

Als het gaat om voeding, zijn er echter enkele belangrijke richtlijnen die u kunt volgen om ervoor te zorgen dat u de juiste voeding binnenkrijgt om jespieren te helpen herstellen na het sporten. Hier zijn enkele veelgenoemde tips:

  1. Eet na het sporten een eiwitrijke maaltijd of snack. Dit kan helpen om de eiwitsynthese in de spieren te stimuleren, wat belangrijk is voor spierherstel en -groei.
  1. Zorg ervoor dat je maaltijden na het sporten een combinatie bevatten van eiwitten en koolhydraten. Koolhydraten helpen bij het herstellen van de glycogeenvoorraden in de spieren, terwijl eiwitten belangrijk zijn voor spierherstel.
  1. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Dit kan helpen om de bloedstroom naar de spieren te verbeteren en het herstel te bevorderen.
  1. Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten en suikers, omdat deze voedingsmiddelen het herstel kunnen vertragen.
  1. Sommige fanatieke sporters kunnen overwegen om voedingssupplementen te nemen, zoals whey proteïne, of vitamine pillen. 

Het is belangrijk om op te merken dat de voedingsbehoeften van elke persoon anders kunnen zijn, afhankelijk van hun lichaamssamenstelling, trainingsregime en individuele doelen. Raadpleeg daarom een voedingsdeskundige of diëtist om een op maat gemaakt voedingsplan te krijgen dat geschikt is voor jebehoeften.

Hoe bepaal je jojeeigen voedingsschema

Stap 1: Stel je doelen vast

Bepaal eerst wat je doelen zijn, zoals het verhogen van spiermassa, het verbeteren van de prestaties of het verminderen van lichaamsvet. Dit zal bepalen welke voedingsmiddelen en hoeveelheden u nodig heeft.

Stap 2: Bepaal je caloriebehoefte

Bereken je dagelijkse caloriebehoefte op basis van je leeftijd, lengte, gewicht, geslacht en activiteitsniveau. Dit kan gedaan worden door een online caloriecalculator te gebruiken.

Stap 3: Verdeel je calorieën over de dag

Verdeel je dagelijkse caloriebehoefte over de maaltijden en snacks die je gedurende de dag eet. Dit kan verschillen afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, levensstijl en trainingsregime.

Stap 4: Kies je macronutriënten

Bepaal de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten die u nodig heeft. Over het algemeen wordt aanbevolen dat sporters ongeveer 1,2 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag consumeren, 3-5 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht en 0,5-1 gram vet per kilogram lichaamsgewicht.

Stap 5: Maak een voedingsschema

Maak een voedingsschema op basis van je caloriebehoefte en macronutriëntverdeling. Houd rekening met je dagelijkse routines en voorkeuren. Zorg ervoor dat jemaaltijden en snacks een mix bevatten van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Stap 6: Monitor je voortgang

Blijf je voortgang bijhouden en pas je voedingsschema aan als dat nodig is. Bijvoorbeeld, als u merkt dat u niet genoeg energie heeft tijdens het sporten, moet u mogelijk meer koolhydraten toevoegen aan je dieet.

Stap 7: Raadpleeg een professional

Raadpleeg een diëtist of voedingsdeskundige om een op maat gemaakt voedingsschema te krijgen dat afgestemd is op je persoonlijke behoeften en doelen.

Naast een goed dieet, is voldoende slaap, hydratatie, hersteltijd en een goed trainingsprogramma ook belangrijk voor optimale prestaties en spierherstel.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!