Mensen met overgewicht produceren niet genoeg stresshormonen

Vetmoleculen zitten zo vast als een huis

De vetmoleculen in het menselijke lichaam zitten zo vast als een huis. De opgezwollen vetcellen zuigen zich liever nog voller met vetmoleculen dan dat ze maar een enkele molecuul vrijwillig afgeven. Hiervoor zijn stresshormonen nodig.

Stresshormonen openen de vetcellen

In ons lichaam zitten slechts een tiental stoffen die de vetcellen kunnen openen. Dat zijn de zg. stresshormonen. Alleen deze stoffen kunnen vetcellen openen en vetmoleculen vrijmaken. Het lichaam is in staat om vet op te slaan voor eventuele tijden van honger of nood. Bij iedere vorm van stress echter (conflicten, problemen, prestatiedruk, lichamelijke activiteit, honger, kou enz.) hebben wij energie nodig. Onze hartslag stijgt en dat kost energie. Dan worden met grote snelheid ontelbare stresshormoonmoleculen via het bloed naar de vetcellen getransporteerd om ze te openen, zodat vetmoleculen vrijkomen en kunnen worden omgezet in energie.

Mensen met overgewicht produceren niet genoeg stresshormonen door verkeerde voeding

Het probleem is echter dat mensen met overgewicht meestal veel te weinig stresshormonen produceren. Dit komt mede omdat hun voeding ongezond en hun stofwisseling daardoor uit balans is. Om weer meer van deze stresshormonen te gaan produceren zal je gezonder moeten gaan eten. (Door beweging krijg je trouwens ook meer van deze stresshormonen in het bloed.)

Meer stresshormonen produceren

Het belang van gezonde, evenwichtige voeding is dus erg groot om slank te worden of te blijven. De hoeveelheid calorieën zijn belangrijk maar ook wat je eet. Probeer je lijf te voeden i.p.v. ziek te maken. Vraag jezelf af of er werkelijk voedingsstoffen in je “voedsel” zitten of dat het je andere behoeftes voornamelijk bevredigd: gemak, zoet, zout, vet, troost, snelle hap…

Wat kun je doen?

Koop voedsel wat zo weinig mogelijk bewerkt is. Voedsel wat zo van het land, uit de zee of uit de lucht komt. Veel groenten en fruit, magere eiwitten zoals kip of vis, de gezonde olie zoals uit olijven of vette vis. Peulvruchten. Eet gevarieerd.

Gezond voedsel voor onderweg of op je werk

Zelfgemaakte kippensoep of smoothies zijn een goed voorbeeld van gezonde, gemakkelijke voeding. Je kan het overal mee naar toe nemen bv naar je werk of in de auto. Een goede thermoskan houdt het voedsel lang heet of koud. Paar volkorenboterhammen erbij met wat groente (b.v. tomaat, courgette, ui) en eiwitten (forel, zalm, kipfilet, ei) en je hebt een prima lunch.

Gezonder leven en meer bewegen? Doe onze 21-dagen-challenge

Wil je beginnen met gezonder leven? Beweging in je systeem krijgen? Of er misschien zelfs verslaafd aan raken? Maar kijk je op tegen de eerste stappen? Fit4lady heeft voor jou de 21-dagen-challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 21 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!