Sport en het effect op jouw productiviteit: zo werkt bedrijfsfitness mee aan jouw groei

Welk effect heeft sport op productiviteit? En beïnvloed een sportief leven jouw carrière? Word je productiever door te sporten en hoe kan dat? In onze blog ‘Het nieuwe werken! 9 redenen waarom je tijdens je werkdag zou moeten sporten’, heb je kunnen lezen dat je zeker 23% productiever bent op dagen dat je sport. Je verzet dus meer werk in minder uren. Maar hoe draagt het sporten bij aan jouw productiviteit? En welke sport helpt je persoonlijk maar ook zakelijk te groeien?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden gaan we eerst dieper in op hoe lichamelijke activiteit omschreven kan worden in relatie met werk en wat hiervan de invloed is op het lichaam. Dat klinkt complex maar dat valt werkelijk mee. 

Lichamelijke activiteit in relatie met werk

Lichamelijke activiteit omvat spieractiviteit tijdens lichaamsbeweging, lichamelijk werk en vrijetijdsactiviteiten, waaronder sport.

Er zijn tegenstrijdige resultaten met betrekking tot de gezondheidseffecten van lichamelijke activiteit die kunnen verslechteren bij lichamelijk werk (denk aan verkeerde werkhoudingen) en topsport (te grote belasting voor het lichaam). Echter wanneer lichamelijke activiteit met mate wordt uitgevoerd in overeenstemming met de internationale richtlijnen, dan verbetert dit de gezondheidseffecten, het welzijn en productiviteit.

Maar, wat zijn dan de huidige internationale richtlijnen?

Wat zijn de internationale beweegrichtlijnen?

Sinds kort bestaan er nieuwe beweegrichtlijnen vanuit The American College of Sports Medicine (oftewel de ACSM). Deze richtlijnen vervangen sinds 2020 de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (oftewel de NNGB), de fitnorm en de spiernorm. Echter merken wij zelf ook in de praktijk bij Fit4lady dat vaak de krachttraining onderschat wordt. Daarom hierbij een stukje achtergrondinformatie over de nieuwe richtlijnen volgens het ASCM. De beweegrichtlijnen voor volwassenen.

De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt:

–        Bewegen is goed, meer bewegen is beter.

–        Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.

–        Wil je afvallen of heb je bijvoorbeeld diabetes dan is het advies 250 – 420 min per week.

–       Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.

–       Voorkom veel stilzitten.

tiny habits sportmotivatie

Bewegen op je werk: het effect van sport op productiviteit

Voordat we terug te gaan naar hoe sport invloed heeft op jouw productiviteit gaan we ook nog even in op de vaak voorkomende klachten en daarmee de grootste voordelen van bewegen tijdens werk.

Uit diverse onderzoeken, waarbij lichaamsbeweging op de werkplek werd geïntroduceerd onder kantoor- en computerpersoneel, tandartsen, industriële technici, schoonmaakpersoneel, gezondheidswerkers, bouwvakkers en gevechts-/helikopterpiloten, werden significante verbeteringen gedocumenteerd met betrekking tot gezondheidsuitkomsten. Zo zag men onder andere:

  • Verminderde nekpijn,
  • verbeterde  cardiorespiratoire fitheid (een gezondheidsrisico-indicator voor cardio-metabole ziekten),
  • verhoogde spierkracht,
  • verbeterde balanscontrole,
  • en dat de productiviteit toenam met verbeterde spierkracht en lagere body mass index (BMI).

 Voordelen lichaamsbeweging

Bewegen verbetert de gezondheid als een oefenprogramma, met bewezen doeltreffendheid, wordt uitgevoerd door deskundigen met ondersteuning van de werkgever.

Lichaamsbewegingstraining op het werk komt ten goede aan de werknemer in termen van:

  • Afnemende gezondheidsrisico-indicatoren,
  • verbetering van fysieke capaciteit en functies,
  • verbeteren ervaren gezondheid.

Ook voor de werkgever is het interessant. Gezien de kosteneffectiviteit duiden op aanvaardbare kosten in verhouding tot besparingen op gezondheidsuitgaven en verloren productiviteit.

Ook kan de werkgever er baat bij hebben om de werknemers tijd te geven voor een dergelijke opleiding door ziekteverzuim en presenteïsme te verminderen in termen van verbeterde of behouden productiviteit en werkvermogen.

Bewegen is meer dan een medicijn

Ten slotte kan lichaamsbeweging op maatschappelijk niveau meer dan een medicijn zijn, aangezien lichaamsbeweging op een specifieke manier de gewone dagelijkse fysieke functies en het vermogen om te bewegen (lopen, rennen) van het individu kan behouden. Dit wordt steeds belangrijker onder de vergrijzende werknemers en vanuit het oogpunt van de volksgezondheid.

Het antwoord is duidelijk JA op de vraag of lichaamsbeweging thuishoort in de medische wereld. “Oefening is medicijn” geldt voor 26 verschillende chronische ziekten. Een groot aantal ziekten, variërend van psychiatrische aandoeningen als depressie tot kanker, cardiovasculaire, stofwisselings-, long- en musculoskeletale aandoeningen, kan worden behandeld of herbeleefd door middel van lichaamsbeweging.

Sporten maakt je productiever: nú én later

Eerder hadden we al eens toegelicht hoe sporten je mentaal sterk houdt in onze blog ‘’Zo houd je jouw brein voor de gek en kun je verslaafd raken aan sport!’’.

Uit bovenstaande mag het dus wel duidelijk zijn dat sporten je op korte én lange termijn je, zowel fysiek als mentaal, productief houdt.

Wil je ook ervaren hoe bedrijfsfitness en sport je helpt bij een productiever leven? Bij Fit4lady bieden we bedrijfsfitness aan waar je samen met je collega’s aan de slag kunt! Daar heeft je werkgever direct ook baat bij. Proberen? Boek gerust eens een proefles op een van onze locaties. Volg ons ook op sociale media, zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws over Fit4lady en over sport in het algemeen!

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!