Dit moet je weten over de gevaren van teveel buikvet

Kom in beweging

Wat is het gevaar van teveel buikvet?

En wat kun je er aan doen?

Lees ons blog voor inzicht en handige tips om dit aan te pakken.

Je vraagt je misschien af wat de risico’s zijn van te veel buikvet. Dit is begrijpelijk, aangezien obesitas en overgewicht steeds vaker voorkomen in onze samenleving. Onderzoek toont aan dat overtollig buikvet kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Volgens het CBS had in 2019 meer dan 50,1% van de Nederlanders overgewicht. Hoewel vet op zichzelf niet per se slecht is en zelfs enkele nuttige functies heeft, is overmatig buikvet iets om op te letten.

Wat zijn de functies van buikvet?

Onderhuids vet dient als energieopslag, wordt verbrand bij voedselschaarste, isoleert het lichaam, ondersteunt en beschermt organen en reguleert processen door het uitscheiden van adipokines. Maar wat zijn adipokines? Dat leggen we verder uit.

Oorzaken van buikvet

Dingen zoals wat je eet, hoeveel calorieën je binnenkrijgt, hoeveel alcohol je drinkt, hoe gestrest je bent, hoeveel slaap je krijgt en welke medicijnen je gebruikt, kunnen allemaal invloed hebben op hoeveel buikvet je hebt.

Vetweefsel als actief orgaan

In tegenstelling tot eerdere gedachten is vetweefsel een actief orgaan dat signalen ontvangt en reageert door adipokines vrij te geven.

Adipokines zijn eiwitten die worden geproduceerd door vetweefsel, ook wel bekend als lichaamsvet. Deze eiwitten spelen verschillende rollen in het lichaam, zoals het reguleren van de stofwisseling, ontstekingen en het functioneren van het immuunsysteem

Ze zijn betrokken bij verschillende processen, waaronder het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het bevorderen van ontstekingsreacties of het beïnvloeden van het hongergevoel. Kortom, adipokines zijn signaalmoleculen die worden geproduceerd door vetcellen en die verschillende biologische effecten hebben op het lichaam.

Het hormoon leptine

Leptine is een belangrijke stof die ons lichaam maakt. Als je veel vet hebt, maakt je lichaam meer leptine aan. Leptine helpt bij het regelen van hoeveel we eten door invloed uit te oefenen op ons hongergevoel en hoe vol we ons voelen na het eten.

Het hormoon leptine is nauw verbonden met buikvet omdat het een rol speelt bij het reguleren van de voedselinname en het energiemetabolisme in het lichaam. Wanneer iemand overgewicht heeft, kan het zijn dat de leptinewerking verstoord raakt, waardoor het lichaam minder gevoelig wordt voor de signalen van leptine. Dit fenomeen staat bekend als leptineresistentie

Symptomen van leptineresistentie

Dit kan onder andere leiden tot vaak eten, premenstruele klachten, minder zin in seks, vermoeidheid en andere problemen die te maken hebben met hoe ons lichaam voeding verwerkt.

Als gevolg hiervan kan het lichaam moeite hebben om het hongergevoel en de verzadiging goed te reguleren, wat kan leiden tot overeten en een toename van buikvet

Dus, hoewel leptine zelf niet direct buikvet veroorzaakt, kan een verstoorde leptinewerking bijdragen aan de ontwikkeling van buikvet bij mensen met overgewicht.

Hoe meet je buikvet?

Een simpele manier om te kijken of je te veel buikvet hebt, is door je tailleomtrek te meten. Voor vrouwen wordt de grens gesteld op 88 cm en voor mannen op 102 cm.


Hoe verminder je buikvet?

  1. Caloriebeperking: Een combinatie van dieet en training is effectief.
  2. Gezonde voeding: Let op de verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten, kies voor onbewerkt voedsel en varieer.
  3. Beweging: Dit helpt niet alleen bij calorieverbranding maar verbetert ook de stofwisseling en stemming.
  4. Goede nachtrust: Dit bevordert lichamelijk herstel en vermindert gezondheidsrisico’s.
Bekijk ook eens onze 30 minuten training

Ben je klaar om iets aan (teveel) buikvet te doen? 

Bij Fit4lady kunnen we je helpen met onze diverse programma’s. Kies voor een proefles om kennis te maken met Fit4lady. Deze is gratis

Klaar om te sporten met een extra stok achter de deur? Dan is Fit4lady Intens voor 3 maanden echt iets voor jou. Met ons 10-daagse Fit4lady Sportvasten programma kun je je lichaam en geest een volledige reset geven. Ga voor intensiever sporten om het echt in je systeem te krijgen. Wij helpen je bij iedere stap.

Lees meer over Fit4lady Intens

Als trotse eigenaressen van enkele van de Fit4lady clubs zijn Patty, Arina, Mariska en Sjoukje niet alleen ondernemers, maar ook gepassioneerde voorvechters van vrouwenwelzijn.

Met een schat aan kennis en ervaring vormen zij samen een krachtig team dat zich inzet voor het bevorderen van een gezonde levensstijl voor vrouwen door het schrijven van onze blogberichten.

Graag tot ziens bij Fit4lady!

Arina, Patty, Sjoukje & Mariska (van links naar rechts)

Ga terug

Mis nooit meer onze leuke tips, gezonde recepten of een aanbieding en schrijf je nu in!

*