Zo maak je tijd om te sporten!

Probeer het een keer gratis
Dat het lastig is om sporten te combineren met jonge kinderen staat als een paal boven water. Slechts 12 procent van de mensen die regelmatig sporten heeft jonge kinderen blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Hoe komt het toch dat deze combinatie zo lastig is voor ouders? Meer tips lezen

Plan je moment van sporten

Van sporten krijg je energie. Het is jouw moment om juist even stoom af te blazen. Zeker met kleine kinderen thuis is het heerlijk om je hoofd leeg te maken en jezelf weer op te laden zodat je er thuis weer tegenaan kunt. 

Voel je je moe en futloos? Sleep jezelf naar de sportschool zodat je je energie weer terug krijgt. Klinkt vast als muziek in de oren… maar hoe plan je dit thuis? En is het niet zielig voor de kinderen als mama ze niet op bed legt? 

Planning en gewenning zijn hier 2 hele belangrijke punten. Als het goed is heb je ook nog een partner thuis en ben je samen aan dit avontuur begonnen. Maak duidelijke plannen en stem je sportmomenten met elkaar af. Wijk hier niet vanaf, voor je het weet ben je je sportmoment kwijt aan je wederhelft;) 

Ben je zelf strikt met je sportavonden dan wennen je kids hier ook aan. Je partner heeft ook zo meer binding met zijn kinderen en jij komt voldaan thuis en liggen de kinderen al op bed. Een win-win situatie.

Lees ook: 10 tips voor meer beweging als je jonge kinderen hebt

Zo moeder, zo dochter

Vergeet niet dat het ook juist een voorbeeld kan zijn voor je kinderen om te sporten. Kinderen die opgroeien in een gezin waar sporten de norm is, gaan zelf ook sneller sporten. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. 

Sportcoach Carola kent de situatie maar al te goed: "Zelf heb ik 3 dochters en ben ik bij alle drie gelijk na de bevalling (na 8 weken) weer gaan sporten. Alle drie zijn ze met een keizersnee ter wereld gekomen. Was het makkelijk? Nee. Was ik moe? Jazeker. Was het het waard? Absoluut! 

Juist door te sporten herstelde mijn lichaam sneller, waar mijn arts heel blij mee was. Mijn energie kwam snel terug en mijn lichaam ook. Mijn kinderen wisten precies welke avonden ik ging sporten en als ik thuis was had ik genoeg energie om ook thuis met ze te sporten. Wedstrijdje op de trampoline, hoelahoepen en thuis trainingen. 

Mijn kinderen sporten nu ook allemaal, dat geeft mij weer een goed gevoel dat ik het juiste heb gedaan toen ze klein waren."

Volhouden in je sportroutine

Belangrijker misschien is nog wel om vol te houden in je sportroutine. Dit is pas echt lastig. Je bent vol goede moed en meld je aan bij een sportschool. Je begint fanatiek 3x per week en na 3 maanden houd je het voor gezien. Zonde toch?

We vroegen een van onze leden, inmiddels 6 jaar lid en moeder van 2 jonge kinderen, hoe zij dit voor elkaar heeft gekregen. Waarom is zij gaan sporten? Hoe heeft dit haar geholpen? En hoe houd zij het sporten vol?

“Ik was mijn lichaam zat en vond dat er iets aan moest gebeuren” aldus Mariëtte. Ze vervolgt “Ik zocht een sportschool in de buurt, wel zo makkelijk en was werkelijk waar nog nooit in een sportschool geweest. Ik begon met 3 keer in de week sporten en had hier goede afspraken thuis over gemaakt. 

Mijn man legde de kinderen op bed en als ik thuis kwam na het sporten ging mijn man zelf hardlopen. Dit voelde zo goed dat 3x al snel 5x werd. Inmiddels zijn de zwangerschapskilo’s allang weg en voel ik me energiek en een veel leukere moeder en vrouw

Mijn kinderen wisten niet beter en volgde juist mijn voorbeeld door zelf ook lekker te sporten. Niet alleen mijn kinderen ook mijn ouders zijn gaan sporten op latere leeftijd. Zo sport mijn moeder 4x in de week bij dezelfde sportschool en sport mijn vader thuis. Voor geen goud had ik dit alles willen missen. 

Had ik altijd zin? Echt niet. Zeker in het begin vergt het heel veel discipline en doorzettingsvermogen en thuissupport. Wat ook hielp was de sportclub zelf, laagdrempelig, alleen vrouwen, no nonsense, en de expertise van de personal coaches. Op al mijn vragen kreeg ik antwoord en zo werd ik aangenaam gemotiveerd. Nu wil ik geen momentje voor mezelf meer missen en voel ik me er heerlijk bij! Ik raad het dan ook alle moeders aan met jonge kinderen. 

Ga ervoor, train en voel je een happy mom. Ik zie sporten niet als iets wat je perse vol moet zien te houden. Je eet toch ook iedere dag? Heb je moeite om dat vol te houden? Nee toch! Sporten hoort bij mijn dagelijkse routine, net als slapen en eten. Zo is het niet een kwestie van volhouden maar gewoon doen.”

Lees ook: Is Mama in Shape iets voor jou?

Aan de slag met een gratis proefles!

Wordt het niet tijd dat we deze cirkel doorbreken en veel meer ouders gaan sporten met alle voordelen als gevolg. Wil jij je weer fitter, energieker en strakker in je vel voelen? Wij bij Fit4lady kunnen je daarbij helpen. Fit4lady is een unieke formule voor vrouwen bedacht door vrouwen gerund door vrouwen. Nieuwsgierig? Vraag dan nu je gratis proefles aan.

Ja, ik probeer het een keer!
Ga terug

Mis nooit meer onze leuke tips, gezonde recepten of een aanbieding en schrijf je nu in!

*