Gezond afvallen? Vergeet deze 5 don’ts en kies deze 5 do’s!

gezond afvallen met fit4lady

Gezond afvallen, wat is daar nu zo moeilijk aan? En gewicht houden? Dat is toch ook geen probleem? Het is immers simpelweg een kwestie van minder calorieën innemen dan dat je verbruikt. Hoe moeilijk kan dat zijn? Nou, heel moeilijk. Daarom helpen wij jou vandaag nog op weg. 

Dat het een hele opgave is om af te vallen blijkt wel uit een paar simpele zoektochten online en enkele momenten bladeren door de magazines. Ze staan immers bol van de tips, de problemen, de uitdagingen en de zogenaamde magische oplossingen. 

Daarnaast zijn er nog tal van programma’s op tv. Denk maar aan OverGewicht of Obese. Het is duidelijk dat afvallen een gewichtig onderwerp is. En daar maken verschillende mensen gebruik van. Wondermiddeltjes, pillen, hét geheim, er zijn genoeg partijen die jou voorschotelen dat ze hét antwoord hebben op de prangende vraag: hoe val ik nu echt af? 

Veel mensen zoeken van nature de weg van de minste weerstand. Dat klinkt in het Engels leuker ‘’the path of least resistance’’. Dat is in de natuur overal zo. Dieren zoeken de makkelijkste weg door het bos (vandaar dat ze paden creëren). Stroom zoekt de makkelijkste weg via geleiders en mensen zoeken de makkelijkste weg richting hun doelen en in dit geval: een strak lichaam. Je bent dus niet de enige. Daarom vinden de aanbieders van ‘’wondermiddeltjes’’ gretig aftrek.

Vergeet alle wondermiddeltjes maar.

Ze heten niet voor niets wondermiddeltjes en helpen simpelweg nooit duurzaam. Dit terwijl juist duurzaam afvallen het doel moet zijn. Continu op gewicht blijven door de juiste keuzes te maken. Makkelijker gezegd dan gedaan, dus om je een beetje op weg te helpen hebben we enkele do’s en don’ts op een rij gezet.

Hieronder 5 dingen die je niet helpen en 5 die je wel helpen.

Vergeet dit maar:

 1. Crashdiëten, zij helpen je stofwisseling om zeep.
 2. Maaltijdvervangers, daarvan kom je van de regen in de drup.
 3. Sapvasten? Is een aanrader voor je gezondheid en het ontgiften van je lichaam maar de kilo (‘s) die je verliest is vooral vochtverlies.
 4. Fietsen en wandelen, prima als beweging maar daarvan (alleen) val je niet van af.
 5. Boeken over diëten zijn mogelijk leerzaam maar laat het niet bij theorie en ga bewegen en eet wat minder.

Er zijn genoeg organisaties, partijen en boeken die je voor de gek houden. Zo val je met sapvasten vooral af omdat je vocht verliest, maar zodra je terugkeert naar je normale dieet kom je direct aan. Een vergelijkbaar effect zie je bij crashdiëten, ja als je jezelf uithongert val je af maar gezond is het allerminst. Daarnaast zet je stofwisseling alles op alles om voedingsstoffen vast te houden (je lichaam doet er alles aan om te overleven) dus zodra je weer normaal gaat eten kom je razendsnel aan, en mogelijk blijf je dan zelfs nog even aankomen! Nee, je moet jezelf de vraag stellen; Hoe val je nu wel goed af?

Echt gezond afvallen? Dit DOEN!

 1. Focus op je inspanning: gezond eten, minder (maar voldoende) eten, meer bewegen: de resultaten volgen dan logischerwijs.
 2. Doe aan krachttraining, een total body workout, daarmee maak je jouw spieren sterk, zij zijn jouw geweldige verbrandingsmotor en houden je sterk en strak.
 3. Meet je BMR (oftewel je ‘’basal metabolic rate’’ hoeveel calorieën heeft jouw lichaam minimaal nodig om in rust goed te functioneren) en ga aan de hand daarvan bepalen hoeveel je kunt eten voor je ideaalgewicht.
 4. Maak van beweging en jouw gezondheid je grootste hobby. Als je sport verdwijnt je focus op eten.
 5. Emotie-eter? Kom nou toch op. Dat schiet niet op. Eet om de juiste redenen en pak je zelf aan. 

Tip: volg ook deze tips om je sportieve gewoontes beter vol te houden.

Gezond afvallen, klinkt als een hoop werk he. Misschien is het ergens wel jammer dat de wondermiddeltjes geen wonderen leveren. Het maakt echter niet uit, de weg naar een duurzame levensstijl kan super leuk gemaakt worden!

Daarnaast zijn er tientallen manieren om in iedere gelegenheid de juiste besluiten te nemen. Het is een kwestie van even leren welke besluiten de juiste zijn. Daar zijn wij voor! Met persoonlijke begeleiding helpen we je niet alleen richting een strak lichaam maar helpen we je aan een nieuwe mindset! 

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
 • Ontvang één dagelijkse oefening.
 • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
 • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!