Waarom je de meeste diëten beter kunt vergeten

Een suikerarm dieet, crash diëten, het D.A.S.H dieet, het paleodieet, een vastendieet, het proteïnedieet, noem maar op: diëten zijn er in overvloed. Maar, waarom neemt het gemiddelde BMI van de Nederlandse vrouw nog steeds toe? Werken al die ”hippe” diëten wel? Vol goede moed meld je je aan bij een sportclub en pak je het zoveelste dieet erbij. Die kilo’s gaan er nu echt af! Vastberaden begin je fanatiek met sporten en fanatiek met lijnen. Na een paar maanden voel je je futloos, amper energie, amper resultaat en amper gemotiveerd. Herkenbaar? Hoe kan dat toch? Je weet immers dat sporten gezond voor je is en hoe moeilijk kan het zijn om daar een dieet bij te volgen? Hoe vind je balans tussen afvallen, voeding en sport? En welk dieet moet je daarbij gebruiken? Wij gaan je hier een handje bij helpen.
Overgewicht blijft toenemen
Volgens cijfers van het CBS uit 2018 is de gemiddelde Nederlandse vrouw 1.67 met een gewicht van 72 kilo. In 1981 was dit nog 65 kilo, bij een lengte van 1.66 meter. We zijn dus flink wat zwaarder geworden. Volgens de cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid heeft zelfs 46,5% van alle Nederlandse vrouwen een BMI boven de 25 (overgewicht). Je bent dus niet de enige die wat kilo’s kwijt moet raken. Als iedereen zwaarder wordt terwijl we overladen worden met diëten, goeroes, shakes, eiwit bars, afslankpillen, light- en 0% vet producten, slaan we toch ergens de plank mis. Hoe kan dit? Misschien zijn we te veel van koers veranderd wat “gezondheid, ontspanning en beweging” betreft. Allereerst bewegen helpt bij het afvallen, hoeveel moet je bewegen?
Hoeveel moet je eigenlijk bewegen bij het afvallen?
Het advies bij afvallen is om elke dag in elk geval 60 minuten matig intensief te bewegen. Dit hoeft niet in een uur aan een stuk door dit kan ook verdeeld over de dag. De bedoeling is dat je hartslag en ademhaling omhoog gaan, hoe intensiever je beweegt, hoe meer energie je verbruikt. Zorg dat beweging een dagelijkse routine wordt. Elke dag bewegen, hoe houd je dat vol?
Sporten is niet voor even!
Afvallen met sporten, wat helpt dan het meest? Kies een sport die bij je past, eentje die je leuk vindt, waar je je op je gemak voelt en die je nog jarenlang kunt blijven doen. Kies voor een combinatietraining met zowel kracht als conditie voor optimaal en langdurig resultaat. Begin niet te fanatiek, maar bouw rustig op zodat je lichaam kan wennen en sterker kan worden. En misschien nog wel het belangrijkst; geniet ervan! Sporten en bewegen geeft je uiteindelijk zoveel terug dat het de moeite van investeren zeker waard is. Denk alleen al aan het verkleinen van het risico op tal van ziekten zoals hart-en vaatziekten, botontkalking en depressie. Nu we weten dat we voor nog een heel lange tijd moeten sporten en bewegen hoe moeten we dan eten als we ook nog afvallen?
Gezond afvallen begint met een goede voorbereiding!
De grootste valkuil met afvallen zijn toch wel de diëten zelf. Huh? maar als je wilt afvallen moet je toch een dieet volgen? Helaas zijn de meeste diëten gebaseerd op het verdienen van veel geld! Ook zijn ze vooral gebaseerd om te crashen (zodat het altijd voor even werkt), zijn ze eenzijdig en krijg je zo uiteindelijk met tekorten te maken (mineralen, vitamine, suikers), raken je darmen uit balans en kom je uiteindelijk in de welbekende vicieuze cirkel terecht. Kortom totaal niet gezond dus. Maar wat kun je dan doen? Allereerst zet een dikke vette streep door “dieet” en begin met een goede voorbereiding:
- Stap 1 Meten is weten. Meet je gewicht , BMI, viscerale vetwaarde en buikomvang.
- Stap 2 Kies een haalbaar streefgewicht.
- Stap 3 Vul een eetdagboek in, weet wat je eet!
- Stap 4 Maak realistische voornemens, kleine stapjes zodat het afvallen haalbaar blijft.
- Stap 5 Vraag of zoek hulp en steun bij het afvallen.
- Stap 6 Start alvast rustig iedere dag met sport en beweging.
- Stap 7 Zet een dikke streep door dieet en begin met gezonde voeding.
Afvallen met gezonde voeding!
Gezonde voeding betekent gezonde darmen! Wil je afvallen? Dan zullen je darmen goed moeten functioneren. Je darmen, ook wel het 2e brein genoemd, zorgen eigenlijk voor alles. Ze staan in verbinding met de hersenen en geven elkaar seintjes door. Ze geven elkaar door of je vol zit, honger hebt, ziek, moe of depressief bent. Disbalans in de darmen zorgt voor overgewicht en verteringsproblemen/ opgeblazen buik en buikpijn, eczeem, huidproblemen, chronische vermoeidheid, migraine, depressie en gewrichtsklachten. Wees dus lief voor jezelf en zorg goed voor je darmen, gooi er niet klakkeloos van alles in! Waarom doen we dit dan toch?
We leven in een maatschappij van overconsumptie. Veel van alles, makkelijk, bewerkt en kant en klaar. Vol met vet, zout en suiker (voor de lekkere trek)! Dat klinkt niet echt gezond toch? En het zal zeker niet helpen bij het afvallen. Eigenlijk is het niet zo heel moeilijk. Het is in feite terug naar de basis. Waar reageert en werkt ons lichaam het best op? Juist! gezonde, onbewerkte en pure voeding! Eet dan ook:
- Volop (seizoen) groente , vooral groentevezels wordt je dikke darm erg gelukkig van! Eet gerust wat meer groente!
- Fruit (seizoen), noten (ongebrand en ongezout) en zaden, haver, volkoren producten, zorg voor langzame koolhydraten en zorg voor veel variatie voor een optimaal balans in je darmen.
- Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
- Gebruik zachte en vloeibare vetten.
- Gebruik geen suiker in je koffie of thee. Drink vooral water.
- En last but not least; eet niet te veel! Je hersenen krijgen pas na 20 minuten een seintje door vanuit de darmen of je al vol zit. Eet dan ook niet te snel.

Vermijd zoveel mogelijk;
- Snelle suikers; zoals snoep, koek, gebak, frisdrank, snacks, zoet beleg, sauzen, wit meel en alcohol.
- Sapjes en smoothies (klinkt gezond maar geeft juist een enorme suikerpiek wat weer niet helpt bij het afvallen).
- Bewerkte producten, deze zitten vaak vol met chemische stoffen en zijn juist de gezonde stoffen eruit gehaald. Denk aan light producten of 0% vet producten/vetarm.
- Al deze producten zorgen voor disbalans in de darmen en zullen je darmen juist meer calorieën opnemen waardoor je sneller aankomt in gewicht. Ook leidt dit tot meer trek in zoet, zout of vet! Waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.
- Stress. Stress slaat op de darmen en zorgen daar voor onrust. Heb je veel stress zoek manieren om er mee om te gaan. Sport kan daar heel veel bij helpen.
In balans
Begin dus nooit zomaar fanatiek met weer een dieet en ga niet als een malle sporten terwijl je nog nooit hebt gesport. Ga aan de slag met ‘echte’ voeding. Lees etiketten in de supermarkt, wordt bewust van wat je eet en wat je voor je darmen kunt doen. Zorg voor een gezonde lifestyle. Sporten/ beweging, ontspanning en een goede nachtrust hoort daarbij. Geef het tijd en geniet ervan. Merk dat je lichaam steeds gezonder, sterker en energieker wordt en dat de kilo’s minder worden.
Afvallen, voeding en sporten is dus niet zomaar iets. Er bestaat geen super afslankpil of drankje helaas. Wil je afvallen en blijvend resultaat behouden dan is er werk aan de winkel. Bewustwording, gezonde voeding ontdekken en kijken welke sport er bij je past. Ga voor langdurig en blijvend resultaat.