De zin en onzin van de Proteïne Hype

Bij Fit4lady zetten we ons niet alleen in voor de gezondheid en het welzijn van vrouwen middels beweging. Maar we kijken naar de hele leefstijl. We merken ook dat veel van onze leden geïnteresseerd zijn in voeding en de rol van eiwitten. Het lijkt wel of je tegenwoordig overal ‘extra proteïne’ ziet, van repen tot shakes en zelfs in brood. Maar is deze focus op eiwitten echt nodig, of is het een slimme marketingtruc? Laten we dieper ingaan op de feiten en ficties rondom eiwitten.


Lees ook: https://fit4lady.nl/blogs/sporten-en-voeding-zo-weet-je-wat-je-nodig-hebt-op-welk-moment-

De opmars van 'High Protein' in de supermarkt

Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn essentieel voor ons lichaam. Ze helpen bij de opbouw van cellen en spelen een cruciale rol in diverse regelprocessen. De populariteit van eiwitrijke producten is echter niet vanuit een behoefte ontstaan, maar eerder vanuit slimme marketingstrategieën. Supermarkten en producenten plakken graag een label met bv ‘25 gram proteïne’ op hun producten, wat ervoor zorgt dat deze producten in rap tempo in de winkelmandjes belanden.

Social media en de Proteïne hype

Social media speelt een grote rol in het promoten van eiwitrijke producten, vooral onder vrouwen. Waar eiwitsupplementen vroeger voornamelijk gebruikt werden door professionele wielrenners en bodybuilders, zien we nu steeds meer influencers en gewone vrouwen die zweren bij proteïneshakes om slank te blijven en er jonger uit te zien. Dit zorgt ervoor dat velen van ons denken dat we niet zonder kunnen.

Hebben we echt extra eiwitten nodig?

Volgens voedingsdeskundige Samefko Ludidi is de hoeveelheid eiwitten in veel zogenaamde ‘High Protein’ producten vaak te verwaarlozen. Bovendien kunnen sommige van deze producten zelfs averechts werken, omdat ze vaak suiker bevatten. Een gezond persoon van 70 kilo heeft dagelijks ongeveer 58 gram eiwit nodig, wat al ruimschoots wordt behaald met een normaal eetpatroon. Zelfs fanatieke sporters kunnen hun eiwitten prima uit gewone, gezonde voedingsmiddelen halen.

De impact van teveel eiwitten

Voor gezonde mensen is een overschot aan eiwitten meestal niet schadelijk, al moeten je nieren harder werken om de overtollige stoffen af te breken. Een deel van de calorieën uit eiwitten wordt direct na de maaltijd omgezet in warmte, wat betekent dat ze per gram 4 calorieën leveren – net zoveel als koolhydraten. Dit betekent dat je ook van eiwitten dikker kunt worden als je er te veel van binnenkrijgt.

Het belang van bewuste voedingskeuzes

In onze zoektocht naar gezonde voeding worden we vaak verleid door de roep om ‘extra proteïne’. Maar net zoals producten als Yakult en Actimel, zijn deze vaak niet essentieel voor een gezond dieet. 

Als je echt gezond wilt eten en voldoende eiwitten binnen wilt krijgen, kun je dit eenvoudig doen met natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen. Een ei bij het ontbijt, een handvol noten als tussendoortje, of een stukje mager vlees bij het avondeten kunnen al voldoende zijn.

Conclusie: Kies voor echte voeding

Bij Fit4lady geloven we in het belang van een gebalanceerd en natuurlijk dieet. Laat je niet misleiden door marketingtrucs en kies voor echte, onbewerkte voedingsmiddelen. Of je nu traint voor kracht, conditie, of gewoon voor een gezonder leven, je lichaam heeft de juiste brandstof nodig. En die brandstof komt vaak niet uit een pakje met een ‘High Protein’ label, maar gewoon uit een ei, een stuk kipfilet, of een portie linzen!

Meer lezen? Kijk hier voor onze blogs over voeding

Kun je wel sporten met coaching gebruiken?

Als trotse eigenaressen van enkele van de Fit4lady clubs zijn Patty, Arina, Mariska en Sjoukje niet alleen ondernemers, maar ook gepassioneerde voorvechters van vrouwenwelzijn.

Met een schat aan kennis en ervaring vormen zij samen een krachtig team dat zich inzet voor het bevorderen van een gezonde levensstijl voor vrouwen door het schrijven van onze blogberichten.

Graag tot ziens bij Fit4lady!

Arina, Patty, Sjoukje & Mariska (van links naar rechts)

Ga terug

Mis nooit meer onze leuke tips, gezonde recepten of een aanbieding en schrijf je nu in!

*