Lotte's ervaring met 10-Daags Fit4lady Sportvasten

Ook meedoen?

Lotte L. de Gruijter van Het Kinderhart begon onlangs bij Fit4lady met het 10-Daags Fit4lady Sportvastenprogramma. Hoe Lotte met het Sportvasten omging in een gezin met partner en kinderen, kun je hieronder lezen.

Mijn naam is Lotte en ik ben Integratief Kindertherapeut en heb ik als leerkracht in het basisonderwijs gewerkt. Daarnaast ben ik ook moeder van drie kinderen.

Een beetje sceptisch begon ik aan het programma, suikers verbranden....vetten verbranden, nouja als ik mijn broeken maar weer pas... Een paar dagen van tevoren, toen ik gemeten was, bedacht ik me om alvast mijn minder gezonde inname van suiker te beperken: geen cappuccino's meer, geen chocolaatjes in de avond op de bank en minder tussendoortjes nemen, terug naar 3 maaltijden per dag. En bijna dagelijks naar de F4L. 


Hierdoor was ik al bezig met een andere mindset. Ook had ik mijn kinderen en partner alvast voorbereid op de mogelijke chagrijnigheid van hun moeder...! De boodschappen van tevoren doen, was wel heel goed, want tijdens het vasten boodschappen was best heftig....wat een eten ligt er toch in de winkels....je zou er honger van krijgen....of trek :-) Iedere dag zette ik mijn vitamines, beker en wat er in de ochtend op het menu stond alvast klaar.

De eerste dagen was de afbouw, dat ging ondanks mijn voorbereiding best rap. Wat me vooral opviel was dat ik de ochtenden goed trok, maar dat ik aan het einde van de middag moeite kreeg....op zoek naar iets te eten. 

Op dat moment nam ik dan een glas water of een kop thee. Een bouillonnetje was ook een optie, of wat tomatensap. Ik was vooral bang dat ik niet kon slapen, een hongergevoel zou hebben in de nacht. Iedere avond nam ik op bed nog een goede kop (300ml) zoethoutthee en sliep alle nachten gewoon door! Dat had ik niet verwacht.

Met minder energie had ik ook minder focus, gelukkig had ik er rekening mee gehouden om mijn werk zo te plannen dat ik in de vastendagen niet hoefde te werken, lees nadenken. Het klinkt natuurlijk heel weinig 100 ml sap.....als maaltijd. 

Maar met de Switch en de vitaminen ernaast en een goed gevoel voor humor was het te doen; 'Pfff kan die lunch bijna niet op', zeg ik tegen mijn dochter....zij met grote ogen 'echt?', hahah nee tuurlijk niet. 

Ik had me een beetje verkeken op de hoeveelheid die ik wandel met de honden. Dat kost toch best veel energie, dus mijn liefjes werden door mijn man uitgelaten, want dat kon ik er niet bij hebben. Een kleine valkuil denk ik, want ik voelde meer energie, maar die had ik niet echt om te besteden. Want ik wilde iedere dag naar F4L, dat was mijn dagelijkse half uur sporten! Meer dan dat aan lichamelijke inspanning met alle processen die in mijn lijf gaande waren, wilde ik niet te veel in de war sturen.

Tijdens de vastendagen moest ik plassen over de stick....dat werkte voor mijn gevoel niet zo goed. En ben ik overgeschakeld op plassen in een glaasje en de stick erin zetten. Gelukkig had ik op dag 3 van het vasten de goede kleur paars! En dan mag je de volgende dag weer gaan eten....best gek. 

Na appelsap weer aan de appel! Vreugde maar ook even een slik....we gaan weer eten. Binnen een half uur vonden mijn darmen het ook weer fijn iets te ontvangen. Ze hadden weinig te doen gehad, aangezien ik de laatste keutels al 2 dagen ervoor kwijt was.

De opbouw vond ik best wel lastig.... een hoop eten en vol zitten, het was echt genoeg. Broccoli en kip (of vis)....stond op het menu voor het avondeten. Daarin heb ik een heel klein beetje gecheat. In plaats van bakken in olijfolie heb ik de kip gebakken in pesto. Samen met de broccoli gewogen...en de rest was voor de rest van het gezin met pasta: pesto pasta.....! Super lekker smaakje, likte mijn bord bijna af. 

De pistachenoten waren eigenlijk de hele periode, uitgezonderd de vastendagen, mijn treat. Lekker na het 'eten' de ongepelde (50 gr) pistachenoten, pellen en lekker peuzelen... Daar moest het hele gezin dan ook vanaf blijven...zoek je eigen treat! 


Tot nu toe merk ik dat mijn broeken weer pas, er zijn zo'n 5 kilo's vanaf en 6 cm in omvang van mijn taille. Ik snoep nog maar heel weinig, let op de inname van mijn suikers. Niet te vaak tussendoortjes, max 1 extraatje tussen de maaltijden door...want die heb ik niet nodig. En ik voel me fit.

Ik ben bewuster gaan leven, wat mijn lichaam nodig heeft en wat (helaas :-)) niet. Ik ben van plan om door te gaan met af en toe vasten even weer bewust van mijn lijf te zijn. En lekker (bijna) iedere dag naar F4L. Het leuke is ook dat we met elkaar in een groep zaten op Whatsapp. Wanneer ik een vraag had (is 100g kwark hetzelfde 100ml kwark?) of had iemand het zwaar, we appten met elkaar en pepten elkaar op. 

Mijn sportcoaches zaten ook in de app voor ondersteuning en aanmoediging. Die steun was in deze periode heel fijn, want hoewel mijn gezin mij thuis mijn gang liet gaan, aten zij wel 'gewoon', dus echt steun kreeg ik niet.

Ik ben blij dat ik dit ben aangegaan, niet alleen het bewust worden, maar ook merken hoeveel we eigenlijk eten....overbodig. Als jij dit leest en nog twijfelt, gewoon doen, ga net als ik de uitdaging aan! Meer in shape en bewuster leven.

Groetjes Lotte


Meer lezen van Lotte? Volg Lotte dan via haar website: www.hetkinderhart.nl

Ook zin in Fit4lady's Sportvasten?

Als trotse eigenaressen van enkele van de Fit4lady clubs zijn Patty, Arina, Mariska en Sjoukje niet alleen ondernemers, maar ook gepassioneerde voorvechters van vrouwenwelzijn.

Met een schat aan kennis en ervaring vormen zij samen een krachtig team dat zich inzet voor het bevorderen van een gezonde levensstijl voor vrouwen door het schrijven van onze blogberichten.

Graag tot ziens bij Fit4lady!

Arina, Patty, Sjoukje & Mariska (van links naar rechts)

Ga terug

Mis nooit meer onze leuke tips, gezonde recepten of een aanbieding en schrijf je nu in!

*