5 leugens van bedrijven over snel afvallen die je moet kennen

Snel afvallen, wie wil dat nu niet? Bijna de helft van alle Nederlanders is bezig met afvallen. De fabrikanten spelen hier goed op in en beloven veel. Klopt het echter wel wat er allemaal beweerd wordt of hebben we te maken met allemaal leugens over snel afvallen?

Misschien heb je wel eens producten gebruikt die beloven dat je snel afvalt. En misschien heeft het wel geholpen, op korte termijn tenminste. Maar heeft het ook geholpen op lange termijn, of zijn die kilo’s er net zo snel weer aangekomen? Ben je van plan om dit de rest van je leven zo vol te houden? Zo ja, weet je wel wat de gevolgen zijn? Er is niets zo demotiverend dan terug bij af zijn na al dat zwoegen en ploegen.

Door een overschot aan producten op de markt zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. We schreven eerder al over hoe (on)gezond light producten echt zijn dus misschien vraag je je wel af: Wat klopt nog meer niet over gezonde producten? En wat is nog verstandig om wel of niet te doen? Laten we eens naar enkele gevleugelde marketing leuzen kijken, en ontleden wat er wel of niet correct aan is. We geven je daarbij voldoende achtergrondinformatie zodat je zelf in staat bent om bewuste keuzes te maken.

1. Plaatselijk afvallen met behulp van een elektrische buiktrainer werkt effectief

Je kent ze wel; die buiktrainers die je om je middel bindt of op je huid plakt en elektrische schokjes geven. Sommige zijn nog pijnlijk ook! Hiervan wordt gezegd dat je snel een mooi strakke buik hebt. Die claim kunnen we snel de deur wijzen: plaatselijk afvallen is onmogelijk. 

Als je afvalt val je af over je gehele lichaam. Een elektrische buiktrainer geeft elektrische schokjes af, waardoor je spieren aanspannen. Hierdoor train je de oppervlakkige spieren vlak onder de huid. Dit kan ervoor zorgen dat je er strakker uitziet, als deze spieren getraind worden. Echter doet het niets met het laagje vet wat daar zit. Je valt dus niet af, je maakt enkel de spieren iets sterker.

Elektrische buikspiertrainers helpen je niet bij het afvallen. Lokaal afvallen is zelfs niet mogelijk.

2. Je hebt pillen en shakes nodig om vet te verbranden

Wanneer je lichaam geen energie kan halen uit suikers, spreekt het lichaam de vetreserves aan. Er zijn marketeers die daar slim gebruik van maken maar net even de waarheid weten te verdraaien. Zo zijn er veel producten op de markt die claimen dat je van suikerverbranding naar vetverbranding kunt switchen met pillen en shakes. Een lagere suikerinname helpt bij het afvallen maar suiker blijft nodig. Het lichaam verbrand namelijk ook eiwitten en daarmee spieren. Spieren bestaan deels uit eiwitten en kunnen daarmee ook aangesproken worden als energieleverancier.

Als je gezond en gevarieerd eet en let op je suikerinname en eiwitinname, heb je in feite geen pillen of shakes nodig. Als je zelf al structureel minder suiker tot je neemt, kan je lichaam zelf suiker, vet en spier gebruiken om met een gezonde balans aan energie te komen.

Let er simpelweg op dat je niet te veel suiker eet of drinkt. Let hierbij ook op de verborgen suikers in bijvoorbeeld kant-en-klaar-producten, sauzen of kruidenmixen. Voeg zelf ook geen suiker toe aan bijvoorbeeld je koffie of yoghurt.

Om te voorkomen dat je vervolgens je spieren gaat afbreken om je lichaam van energie te voorzien, is het van belang om genoeg eiwitten tot je te nemen. Eiwitten zitten vooral in eieren, melk en -producten, noten, zilvervliesrijst, volkorenproducten, vlees en vis. Eet bij elke maaltijd 20 gram eiwit, dit komt overeen met een schaaltje kwark met een handje noten en eetlepel lijnzaad.

Zonder pillen en shakes kan je dus zelf heel goed zelf de switch van suikerverbanding naar vetverbranding maken zonder nadelige effecten.

Er worden nog altijd wonderen beloofd met pillen en shakes.

3. Als je wilt afvallen moet je koolhydraatarme producten kopen

Leugens over snel afvallen komen in alle soorten en maten, zo eten veel tegenwoordig koolhydraatarm om af te vallen. Zodoende vermijdt men vaak brood, aardappelen en rijst. Echter hebben we koolhydraten nodig als energie! Wat men eigenlijk wil is minder suiker eten. Suiker is een koolhydraat, maar een koolhydraat is geen suiker. Een koe is een dier, maar een dier is geen koe. Ofwel; de meeste mensen willen niet zodanig minderen in koolhydraten, maar in suikers. Zoals gezegd hebben we koolhydraat-producten als brood, aardappelen en rijst nodig.

Brood hebben we nodig voor het jodium wat erin zit. Aardappelen hebben we nodig voor vezels en vitaminen en mineralen zoals vitamine C en B6, kalium, fosfor en calcium. Rijst bevat veel vezels, vooral in zilvervliesrijst. Ook bevat rijst eiwitten en B-vitamines en mineralen als kalium en fosfor.

Jodium stimuleert de werking van de schildklier. De schildklier is betrokken bij de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel en stofwisseling. Kalium hebben we nodig voor het reguleren van de bloeddruk. Kalium verlaagt de bloeddruk in tegenstelling tot natrium. Ook speelt kalium een grote rol in de zenuwprikkelgeleiding, zoals het samentrekken van de spieren. Fosfor speelt een belangrijke rol bij de energiestofwisseling in het lichaam en geeft stevigheid aan botten. Het voorkomt pijn in spieren en botten.

Kortom bij koolhydraatarm eten kan een voedingstekort optreden, wees hier dus voorzichtig in.

Zijn koolhydraten wel echt de vijand?

4. Eetlustremmers zorgen ervoor dat je minder eet

Eetlustremmers onderdrukken het hongergevoel waardoor je minder gaat eten. Een nadelig effect is echter dat je dan ook minder nutriënten binnenkrijgt. Juist alle nutriënten zijn belangrijk om voldoende binnen te krijgen tijdens het afvallen. Anders kan je lichaam in een reservestand gaan staan, waardoor je juist vet opslaat en je dus dikker wordt. Wanneer je lichaam in de reservestand gaat, vertraagt je verbrandingsproces (metabolisme). Hierdoor verbrand je steeds minder calorieën. Vervolgens blijf je wel hetzelfde eten en dus blijf je dezelfde hoeveelheid calorieën innemen. Hierdoor ontstaat er een disbalans in de calorie-inname en de calorie-verbranding. Met als gevolg dat je aankomt. Het gebruiken van eetlustremmers en hiermee het overslaan van een maaltijd of te weinig eten over de dag heen heeft dus een averechts effect.

Eetlustremmers: gezond of misschien zelfs wel erg slecht voor je?

5. Alleen conditietraining is belangrijk als je wilt afvallen

Zowel conditietraining als krachttraining zijn belangrijk voor je lichaam en geest, ook als je wilt afvallen. Bij conditietraining verbrand je veel calorieën in een relatief korte tijd tijdens de training. Bij krachttraining bouw je spiermassa op. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je verbrand, ook na de training. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe sneller je metabolisme werkt en dus hoe meer energie/calorieën je verbrand in rust, ofwel zonder iets te doen. Zo kan je dus slapend afvallen! Dit is ook de reden waarom mannen vaak meer eten dan vrouwen terwijl jullie de hele dag exact hetzelfde doen en zij geen gram aankomen… Krachttraining én conditietraining is dus van belang om te (blijven) doen. Let hier op bij uitspraken van stappentellers en organisaties die beweren dat je met hun hardloop tools voldoende doet voor een gezond lichaam. Veel stappen zetten is absoluut goed voor je, maar als je gezond en langdurig wilt afvallen is krachttraining super effectief.

Wat er ook beweerd wordt: een sportief leven bestaat uit krachttraining én cardio.

Leugens over snel afvallen, een conclusie

Mensen vallen graag af, en fabrikanten, marketeers en allerlei merken weten dat natuurlijk maar al te goed. Hierdoor zijn helaas veel producten op de markt gekomen die enkel bedoeld zijn om winsten mee te maken. Ze helpen je niet alleen amper, er wordt ook actief ingespeeld op de vraag naar een wondermiddel. Erger nog: de producten kunnen zelfs schadelijk zijn op de lange termijn. 

Wil je afvallen op een gezonde en effectieve manier wees je dan bewust dat als je een maaltijd overslaat of vervangt met een pilletje of shake, je niet alle nutriënten binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ook zorgt dit ervoor dat je metabolisme vertraagt. Eet dus regelmatig en gevarieerd om te voorkomen dat je een voedingstekort oploopt en om je metabolisme hoog te houden. Daarbij is het van belang dat je zowel kracht- als conditietraining doet om je spiermassa te vergroten en hiermee je metabolisme te verhogen, zodat je ook in rust meer calorieën verbrand.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!