Ook onze sportcoaches moeten er aan geloven: weer een riemgaatje strakker!

Fit4lady gratis proberen?
Soms laat je weegschaal thuis zien dat je niets af bent gevallen. Toch kan het zo zijn dat de verhoudingen in je lichaam daadwerkelijk veranderen. Gewicht zegt lang niet altijd alles … Onlangs hadden we een mooi voorbeeld op een van onze clubs toen we een meting deden met onze bio-impedantie weegschaal Tanita. ‘Slechts’ 0,2 kg afgevallen. Dat lijkt niet veel, zou je op het eerste gezicht zeggen. 


Echter, kan er een enorm verschil in de verhoudingen in het lichaam zijn: minder vet en meer spieren. Zo ook bij deze meting. De broekriem van degene die voor de meting kwam, kon . Dat is een prachtig resultaat dat je alleen in kaart kunt brengen door een geavanceerde meting.

Feiten & Fabels

Spieren wegen meer dan vet

Een welbekend gezegde. En dat is ook nog eens waar! Het kan dus zo zijn dat je volgens de weegschaal thuis helemaal niets afvalt, maar dat de verhoudingen in het lichaam wel anders worden. Vooral de verhoudingen tussen spiermassa en vetpercentage zijn belangrijk. 

Als je vetpercentage naar beneden gaat en je spiermassa omhoog gaat, kan het dus zijn dat de weegschaal hetzelfde gewicht blijft weergeven. Daarom vinden wij dat het gewicht niet altijd alles zegt. We willen juist de verhouding tussen spieren en vet weten. Dat zegt iets over je gezondheid en de eventuele mogelijke risico’s.

Lees ook: Ervaringen van echte Fit4lady leden

BMI is achterhaald

Ook is de BMI, body mass index, een achterhaalde index. Het is leuk voor thuis om een idee te krijgen van je gezondheid, maar bijvoorbeeld een bodybuilder van 120 kg heeft geen grammetje vet en heeft toch een te hoog BMI.

Ik heb zware botten

Ook zo’n uitspraak die we vaak horen: ‘Ik heb gewoon zware botten, daarom weeg ik zoveel’. Dit is onzin. Het klopt echter wel dat de botdichtheid van de ene persoon anders kan zijn dan die van een ander, maar de meeste waardes liggen tussen de 1,95 en 2,95 kg en zijn dus nooit een reden dat voor een te hoog lichaamsgewicht.

Meer tips lezen over afvallen?
No excuses!

Waarom is een juist vochtpercentage belangrijk?

Dit is echt nog een ondergeschoven item. Het merendeel van de vrouwen die bij Fit4lady sport, heeft onvoldoende vocht in hun lichaam. ‘Ja, maar ik drink echt veel’, horen we dan vaak. Sommige vrouwen drinken inderdaad voldoende, echter zijn er ook veel dames die onvoldoende, ofwel minder dan 2 liter per dag, drinken.

En als je dat al wel haalt, is het niet de bedoeling dat je een glas water in één keer achteroverslaat. Dan heeft je lichaam namelijk niet de tijd om het vocht op te nemen en spoelt het zo door naar de blaas.

Dus niet alleen de hoeveelheid en de manier waarop gedronken wordt, ook wat er gedronken wordt is belangrijk. Natuurlijk moeten we oppassen met koffie en alcoholische dranken. Ook bepaalde medicijnen kunnen van negatieve invloed zijn op het vochtpercentage.

Juist vochtgehalte

De reden waarom dit zo belangrijk is, is omdat we water-oplosbare vitamines beter opnemen bij een juist vochtgehalte. Water-oplosbare vitamines zijn alle B-vitamines en vitamine C. En deze vitamines op hun beurt:

  • zijn belangrijk voor de vertering van vetten, eiwitten en koolhydraten;
  • zijn belangrijk om energie om te zetten;
  • hebben functies in het zenuwstelsel;
  • zorgen voor een betere opname van ijzer
  • en spelen een functie bij het gezond houden van het afweersysteem.

Ofwel het is belangrijk om je vochtpercentage op peil te houden.

Wat meet een BIO-impedantiemeter nog meer?

Naast bovengenoemde meet de Tanita-weegschaal ook nog het viscerale vet, BMR en je metabolische leeftijd.

Viscerale vet

Het viscerale vet is het vet rondom je organen. Hoe minder viscerale vet, hoe gezonder je lichaam is.

BMR (Basaal Metabolisme)

BMR staat voor je basaal metabolisme. Dit is het aantal calorieën dat je verbrandt als je niets doet, dus als je de hele dag in bed zou liggen. Dit aantal calorieën heb je dagelijks nodig om je vitale functies gezond te houden. Als je gaat lijnen, mag je hier dan ook nooit onder gaan zitten. Alles wat je doet aan activiteiten, zoals douchen, eten, huishoudelijke werkzaamheden, sporten, werken, etc.: al die kcal die je daarmee verbrandt zou je bij de BMR moeten optellen om te weten hoeveel kcal je per dag verbrandt. Als je wilt afvallen, dan moet je hier max. 500 kcal onder gaan zitten. Maar nooit onder je BMR.

Metabolische leeftijd

Metabolische leeftijd geeft aan hoe oud jouw lichaam is. Soms is je lichaam jonger dan je kalenderleeftijd, maar soms ook niet…


Conclusie

Ook de sportcoaches moeten eraan geloven

Franchiseneemster Mariska van Fit4lady Hillegom: “Zelf ga ik vanavond ook weer op de weegschaal staan. Ook ik moet eraan geloven en wil graag mijn zwangerschapskilo’s eraf trainen. Ik merk nu al dat mijn riem strakker kan. Op mijn huis-, tuin- en keukenweegschaal is er geen verandering te zien. Ik ben benieuwd wat de Tanita weegschaal aangeeft.”

Ben jij ook benieuwd hoe jij ervoor staat? Wil je ook zo’n Gezondheidsmeting*? Neem nu contact met ons op en vraag een gratis proefles bij Fit4lady aan!

* De Tanita meting is niet bij alle Fit4lady clubs verkrijgbaar. Hier is wel een vergelijkbare meting verkrijgbaar. Standaard bij je Fit4lady abonnement!

Ja, ik wil graag een proefles!

Als trotse eigenaressen van enkele van de Fit4lady clubs zijn Patty, Arina, Mariska, Carola en Sjoukje niet alleen ondernemers, maar ook gepassioneerde voorvechters van vrouwenwelzijn.

Met een schat aan kennis en ervaring vormen zij samen een krachtig team dat zich inzet voor het bevorderen van een gezonde levensstijl voor vrouwen door het schrijven van onze blogberichten.

Graag tot ziens bij Fit4lady!

Arina, Patty, Carola, Sjoukje & Mariska (van links naar rechts)

Ga terug

Mis nooit meer onze leuke tips, gezonde recepten of een aanbieding en schrijf je nu in!

*