Sporten voor een betere mentale gezondheid: hoe sport je cognitieve vaardigheden verbetert

Sporten voor een betere mentale gezondheid

Regelmatig sporten kan een enorm positief effect hebben op je mentale scherpte en cognitieve vaardigheden. Het is al lang bekend dat sporten goed is voor je fysieke gezondheid, maar het is net zo belangrijk voor je mentale gezondheid. In dit artikel zullen we bespreken hoe sporten kan helpen om je mentale scherpte te behouden en je cognitieve vaardigheden te verbeteren.


Je herkent het vast: na een dag hard werken achter je bureau ben je moe en wil je het liefst meteen naar huis en op je bank ploffen. Een stevige workout is vast het laatste waar je aan denkt. Toch zul je er geen spijt van krijgen. Naast dat bewegen je veel lichamelijke voordelen geeft doet het ook veel voor je mentale welbevinden. 

Lees ook: Hoe sport helpt mentale gezondheidsproblemen als depressie en angst te verminderen

Sporten voor een groter brein: fitte mensen hebben een grotere hippocampus

Waar vroeger gedacht werd dat hersenen qua formaat onveranderlijk waren, weten we nu dat ze ‘krimpen’ naarmate we ouder worden. Met beweging kun je echter gelukkig nieuwe zenuwcellen aanmaken en het geheugen op die manier verbeteren. Uit scans blijkt dat het volume van de hippocampus bij fitte mensen zelfs groter is dan dat van leeftijdsgenoten die hun tijd vooral zittend doorbrengen. De hippocampus speelt een belangrijke rol bij leren en geheugen dus dat maakt bewegen al de moeite waard!

Naarmate we ouder worden neemt het volume van het weefsel in onze hersenen af. Hierdoor neemt het vermogen om nieuwe informatie op te slaan ook af na het dertigste levensjaar. Na het veertigste levensjaar is deze afname zelfs goed merkbaar in het dagelijks leven. In veel westerse landen is sprake van vergrijzing. Een relatief grote groep mensen heeft dus te maken met cognitief verval en bij een deel van deze groep is het verval van die mate dat we kunnen spreken van dementie. Nederland telt momenteel ongeveer 290.000 mensen met dementie.

Bewegen helpt bij cognitieve vaardigheden zoals denken, onthouden en leren.

Uit een onderzoek van de University of Pittsburg is gebleken dat beweging het geestelijke aspect, zoals de mentale scherpte en cognitieve, vermogens kan verbeteren. Tijdens dit onderzoek heeft een onderzoeker genaamd Lauren Oberlin een groep van ruim 600 gemonitorde personen, die een beroerte hebben gehad, onderzocht. 

Het bleek dat de groep patiënten in een beweegtraject sneller herstelden van mentale beperkingen, die zijn ontstaan door de beroerte, dan de groep die niet bewoog. Processen zoals denken, leren en onthouden werden aantoonbaar beter in het verloop van het bewegingstraject. “Het is al langer bekend dat beweging een goed middel is in het herstel van een beroerte, maar nu weten we ook dat het meerdere aspecten beïnvloedt” aldus Oberlin. Behalve te onderzoeken of bewegen helpt heeft ze samen met haar team ook onderzocht welke bewegingen dan het meest hielpen. De onderzoekers kwamen erachter dat een eenvoudige manier van aerobics (cardio) al resultaat bracht en de combinatie van aerobics met krachttraining de beste resultaten gaven op het verbeteren van de cognitieve vaardigheden. Lees hier over het onderzoek

Andere voordelen van bewegen:

  • verbeterde bloeddoorstroming in de hersenen
  • bevordert aanmaak van nieuwe hersencellen of synapsen tussen cellen
  • vermindert ontstekingen
  • kans op dementie verkleint

Welke sport helpt het best bij het verbeteren van je hersencapaciteit?

Volgens de onderzoekers is het niet zo zeer van belang welke bewegingen je doet. Belangrijker is dat het op regelmatige basis plaatsvindt. Naast je sport of hobby kun je ook huishouden, wandelen, tuinieren, trappen op en af klimmen, naar je werk lopen in plaats van rijden…alles helpt mee. Het is met name belangrijk dat je al je dagen voorziet van de nodige beweging. Kies je een sport voor dit doel dan is de combinatie van kracht en cardio het best. Kies vooral iets wat je leuk vindt zodat je het vol kan houden. Dat geeft uiteindelijk het meeste resultaat.  

Beweegrichtlijnen volwassenen opgesteld door de Gezondheidsraad:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Sport en bewegen hebben dus een positief effect op het tegengaan of zelfs voorkomen van cognitieve achteruitgang bij volwassenen en ouderen. Voor volwassenen geldt dat beter cognitief functioneren kan helpen bij het functioneren op het werk. Verder kan op geestelijk gebied, door regelmatig te trainen, stress en angst verminderd of zelfs voorkomen worden. Meer hierover in deze blog.

Fit4lady biedt krachttraining afgewisseld met stepaerobics aan in de vorm van een compleet programma op muziek met begeleiding. Aerobics op de step heeft als voordeel dat je ook je balans traint. Gratis proberen? Geef je op voor een proefles!

Geraadpleegde bronnen
https://www.who.int/publications/i/item/9789240015128
https://www.hersenstichting.nl/de-hersenen/gezonde-hersenen/bewegen/
https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/bewegen-voor-je-brein/
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170222152746.htm
https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2017/08/22/beweegrichtlijnen-2017

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!