Ook sporten op latere leeftijd: deze oefeningen zorgen voor flexibiliteit en mobiliteit

Uitproberen met een proefles?

Ouder worden brengt vaak verminderde lenigheid met zich mee, waardoor sporten op latere leeftijd essentieel kan zijn. Het risico op stijve spieren en gewrichten is hoger bij ouderen die vaak zitten. Het is daarom van belang om oefeningen te doen die gericht zijn op flexibiliteit en gewrichtsmobiliteit. Maar hoe pak je dat aan?

Wij begrijpen we dat ouderen vaak niet genoeg bewegen. Uit cijfers van De Sport-Koepel blijkt dat slechts 56 procent van senioren van 65 jaar en ouder vier keer per maand deelneemt aan sport. Terwijl tijd voor senioren niet het probleem is, spelen lichamelijke klachten vaak een rol. 

Het lichaam kan tegensputteren, wat de drempel om te bewegen verhoogt, terwijl juist meer beweging kan helpen bij het verminderen van klachten. Een fit, sterk en soepel lichaam kan beter omgaan met ziekten en beperkingen, en herstelt sneller. 

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste voordelen van sporten op latere leeftijd

Wij delen hieronder graag enkele belangrijke oefeningen om flexibiliteit en mobiliteit te bevorderen.

Sporten op latere leeftijd: Beweegrichtlijnen voor senioren

Volgens de nieuwe beweegrichtlijnen zouden volwassenen van alle leeftijden wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen. Daarnaast worden spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Dit helpt het risico op chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en botbreuken te verlagen. Meer bewegen is niet alleen goed, maar ook beter, vooral voor senioren.

Oefeningen voor flexibiliteit en mobiliteit

Krachttraining

Tijdens krachttraining verkort en verleng je je spieren door grote bewegingen te maken. Dit bevordert niet alleen spierkracht maar ook souplesse. Grote bewegingsuitslagen smeren als het ware de gewrichten, waardoor je soepeler wordt.

Stretchen

Naarmate je ouder wordt, worden spieren korter en gewrichtsbanden stijver. Regelmatig stretchen helpt bij het oprekken van spieren en het behouden van een goede bewegingsuitslag. Een grotere bewegingsuitslag maakt bewegen gemakkelijker en verbetert je houding.

Balansoefeningen

Valpartijen komen vaker voor bij ouderen, maar balansoefeningen kunnen hierbij helpen. Door je balans te verbeteren, verminder je het risico op ongelukjes zoals vallen. 

Hier zijn enkele balansoefeningen die je kunt proberen:

  1. Op 1 been staan: Rechtop staan en één been een stukje van de vloer tillen. Probeer je balans te houden, en als dit goed gaat, doe het dan met je ogen dicht.

  2. Voorover buigen op 1 been: Rechtop staan, til één been op en buig voorzichtig naar voren, waarbij je heup scharniert en je opgetilde been naar achteren beweegt. Blijf in deze positie staan en houd je balans, en probeer het dan met je ogen dicht.

  3. Superman: Op handen en knieën gaan, rechterbeen en linkerarm strekken en deze positie 10 seconden vasthouden. Herhaal met het andere been en de andere arm.

  4. Borstspier rekken: Sta voor een deurpost met de deur wijd open. Strek je arm omhoog en plaats je hand tegen de deurpost, draai dan je lichaam weg van je arm. Houd dit 30 seconden vast en herhaal met de andere arm.

Meer oefeningen: Kijk ook eens op deze oefeningen voor meer flexibiliteit

Conclusie

Maak sporten leuker en kies voor persoonlijke begeleiding

Wil je beginnen met sporten onder goede begeleiding? Bij Fit4lady kun je altijd gratis proberen. We bieden begeleiding en ondersteuning om ervoor te zorgen dat sporten op latere leeftijd niet alleen effectief is, maar ook leuk en toegankelijk. Ontdek sporten op een vrouwvriendelijke club: kleinschalig en professioneel. Veilig en leuk sporten in een vertrouwde omgeving. Geniet van de voordelen van een actieve levensstijl en verbeter je flexibiliteit en mobiliteit met de juiste begeleiding bij Fit4lady!

Ja, ik wil graag een proefles proberen

Als trotse eigenaressen van enkele van de Fit4lady clubs zijn Patty, Arina, Mariska, Carola en Sjoukje niet alleen ondernemers, maar ook gepassioneerde voorvechters van vrouwenwelzijn.

Met een schat aan kennis en ervaring vormen zij samen een krachtig team dat zich inzet voor het bevorderen van een gezonde levensstijl voor vrouwen door het schrijven van onze blogberichten.

Graag tot ziens bij Fit4lady!

Arina, Patty, Carola, Sjoukje & Mariska (van links naar rechts)

Ga terug

Mis nooit meer onze leuke tips, gezonde recepten of een aanbieding en schrijf je nu in!

*