Sporten met Diabetes bij Fit4lady

Ook een keer proberen?
Op deze pagina hebben we wat ervaringen verzameld van leden die bij Fit4lady sporten en Diabetes hebben. De verhalen zijn uiteenlopend, onze leden zijn van alle leeftijden. Laat je inspireren en motiveren door hun verhalen!

Overwinning en vastberadenheid

Op slechts 19-jarige leeftijd werd Marion den Blanken geconfronteerd met de diagnose Diabetes-1. Symptomen zoals onverklaarbaar gewichtsverlies, overmatige dorst en vaak moeten plassen wezen op deze aandoening, waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt, met name de insulineproducerende cellen in de alvleesklier.

In die tijd betekende de behandeling voor Marion het dagelijks spuiten van insuline met glazen injectiespuiten, wat haar leven behoorlijk op zijn kop zette. Na een periode van stabiliteit belandde Marion echter op de IC en raakte zelfs in coma, een moeilijke tijd voor haar en haar familie.

Bij Fit4lady vond Marion een nieuwe passie: hier traint ze 2 tot 3 keer per week. Ondanks de uitdagingen van neuropathie heeft het sporten bij Fit4lady Marion juist geholpen met het verminderen van pijn.

Bij Fit4lady voelt Marion zich niet alleen welkom, maar ook begrepen. De persoonlijke benadering van de coaches, die haar bij naam kennen en aandacht besteden aan haar houding, heeft haar geholpen om veilig en effectief te trainen.

Ook een keer gratis proberen?

Waarom bewegen voordelen biedt voor vrouwen met diabetes:

Regelmatig bewegen speelt een cruciale rol in het beheren van je gezondheid als je diabetes hebt. Dit is waarom:

  1. Bloedsuikerregulatie: Lichaamsbeweging kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel door de spieren te helpen glucose uit het bloed op te nemen, waardoor de insulineresistentie verbetert.

  2. Gewichtsbeheersing: Regelmatige fysieke activiteit kan bijdragen aan gewichtsverlies of -beheersing, wat essentieel is voor het reguleren van bloedsuikerspiegels bij mensen met diabetes type 2.

  3. Verbetering van de Insulinegevoeligheid: Door regelmatig te bewegen, kunnen spieren efficiënter insuline gebruiken, wat kan helpen de insulinegevoeligheid te verhogen.

  4. Cardiovasculaire Gezondheid: Diabetes verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Regelmatige oefening kan helpen het risico op hartaandoeningen te verminderen door de bloeddruk te verlagen, het cholesterolgehalte te verbeteren en de algehele cardiovasculaire gezondheid te bevorderen.

  5. Stressvermindering: Lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress en angst, wat vooral belangrijk is omdat stress de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden.

Meer weten over sporten met Diabetes?
Zittend werk, gebrek aan bewegen hadden hun tol geëist

Diabetes ... wat nu?

September 2020 kreeg Helen de diagnose Diabetes-2. Helen: "Voor mij een wake-up call. Zittend werk, een gebrek aan beweging en ongezonde eetgewoonten hadden hun tol geëist. Het was duidelijk: ik moest veranderingen aanbrengen. Ik koos ervoor om te gaan sporten bij een sportschool voor vrouwen. Het sporten daar, 2 tot 3 keer per week, was precies wat ik nodig had. Binnen no-time voelde ik me sterker en verdwenen mijn rugklachten als sneeuw voor de zon."

Samen sterk

"Ik wil geen uren in de sportschool zijn, maar gewoon lekker actief zijn met vrouwen die net als ik op zoek zijn naar een gezonde levensstijl." Om elkaar te motiveren, hebben mijn vriendinnen en ik een groepswhatsapp opgezet. Zo stimuleren we elkaar om samen te sporten en gezonde keuzes te maken.

Naast mijn sportroutine ben ik me bewust geworden van mijn suikerinname. Frisdrank en sapjes hebben plaatsgemaakt voor water en thee. In de supermarkt kies ik bewust voor producten met minder toegevoegde suikers.

Met regelmatige controles en advies van een diëtiste heb ik mijn levensstijl kunnen veranderen. Mijn inzet heeft zijn vruchten afgeworpen: ik ben bijna 10% van mijn oude gewicht kwijt en kon zelfs stoppen met mijn medicatie. Als ik nu te veel suiker consumeer, voel ik dat meteen: vermoeidheid, hoofdpijn en pijnlijke spieren. Ze herinneren me aan de gevaren van suiker."


Ook sporten met begeleiding?

Met Diabetes het Atlasgebergte in Marokko beklimmen

Inmiddels 17 jaar geleden kreeg Hanneke (56) de diagnose Diabetes type 2. Het veranderde haar leven in alle opzichten, ook qua sporten. 

“In het begin heb je geen idee welke invloed sporten op je lijf zal hebben. Veroorzaakt het een te hoge bloedsuiker (hyper) of juist een te lage bloedsuiker (hypo)? De enige manier om daar achter te komen was het te gaan doen. Maar dat durfde ik toen niet.” 

Marokko 

Hanneke ging op internet op onderzoek uit en kwam een krantenartikel tegen van de ‘Bas van de Goor Foundation’. De oud-volleyballer deed daarin een oproep aan mensen met Diabetes om met hem het Atlasgebergte in Marokko te gaan beklimmen. 

Zo wilde hij de positieve effecten van sport en bewegen laten zien en ervaren. Hanneke: “Ik werd enthousiast, schreef me in en werd direct uitgekozen.” De beklimming veranderde haar leven. 

Ze ontdekte dat sporten en bewegen gunstige effecten hebben. “In mijn geval betekent het dat ik minder medicatie nodig heb, omdat mijn bloedsuikers daalden. Ik leerde dat sporten een investering is in jezelf en dat je er in alle opzichten beter van wordt.” 

Doodeng 

Toch snapt ze dat haar ervaring niet altijd voldoende is om andere patiënten over te halen om ook te gaan sporten. “Sporten met Diabetes is doodeng, dat vond ik ook. Er kan tenslotte van alles gebeuren. Een veilige omgeving is letterlijk van levensbelang. En die omgeving is er wanneer er professionals rondlopen met de juiste kennis en die kunnen handelen indien nodig.” 

“Daarom ben ik ook zo super blij en trots dat Diabetesvereniging Nederland (DVN) hun keurmerk heeft uitgereikt aan Fit4lady. Als geen ander weet ik hoe fijn het is te kunnen bewegen in een veilige omgeving. 

Ik gun dit iedereen en hoop vurig dat het een drempel wegneemt en er nog meer vrouwen met Diabetes net als ik gaan sporten bij Fit4lady!” 

Met sporten minder medicijnen nodig

Het is nooit te laat om een positieve draai aan je gezondheid te geven, en niemand begrijpt dat beter dan Inge. In 2012 werd bij haar Diabetes-2 vastgesteld. Inge ervoer zware vermoeidheid, gewichtstoename en een algeheel gevoel van futloosheid

Na talloze pogingen bij andere sportscholen waar ze zich vaak verloren en ongemotiveerd voelde, ontdekte Inge Fit4lady. Dankzij een nieuwe trainingsroutine, aangepast eetpatroon en de nodige medicatie zag ze al snel verbetering in haar suikerwaarden.

Bijna had ze sporten opgegeven. Inge kwam obstakels in haar leven tegen, waaronder een hernia-operatie. Gelukkig was daar de onmisbare steun van haar Fit4lady-sportcoach, die haar motiveerde om door te zetten en de 'grote drempels' te overwinnen. 

En met resultaat! Inge's suikerwaarden verbeterden zo sterk dat ze haar insuline kon afbouwen en zelfs stoppen met spuiten. Bovendien is ze al flink afgevallen en voelt ze zich energieker dan ooit.

Ook een keer Fit4lady ervaren?

Als trotse eigenaressen van enkele van de Fit4lady clubs zijn Patty, Arina, Mariska, Carola en Sjoukje niet alleen ondernemers, maar ook gepassioneerde voorvechters van vrouwenwelzijn.

Met een schat aan kennis en ervaring vormen zij samen een krachtig team dat zich inzet voor het bevorderen van een gezonde levensstijl voor vrouwen door het schrijven van onze blogberichten.

Graag tot ziens bij Fit4lady!

Arina, Patty, Carola, Sjoukje & Mariska (van links naar rechts)

Ga terug

Mis nooit meer onze leuke tips, gezonde recepten of een aanbieding en schrijf je nu in!

*