Hoe (on)gezond zijn light producten echt?

light producten ongezond fit4lady

Vele van ons groeien op met het idee dat het eten en drinken van light producten je helpen met afvallen. Tel de calorieën en koop de verpakkingen waar light op staat, aldus de marketingleuzen van de grote merken. Niets is minder waar, helaas zien we sinds de komst van light producten obesitas juist toenemen. En dan hebben we het nog niet eens over andere lichamelijke ongemakken die mede door het nuttigen van light producten worden versterkt of veroorzaakt.

We kunnen helaas wel stellen dat light producten absoluut niet de oplossing zijn tegen de overgewichtsproblemen in de maatschappij. Ze helpen daarnaast ook niet bepaald als je gezond probeert af te vallen Ook al doet de reclame je graag anders denken. Zelfs de consumentenbond zegt openlijk dat light producten erg veel nadelen hebben. Jammer maar wat nu? Laten we eerst kijken naar wat er precies met light producten bedoeld wordt. 

Wat zijn light producten eigenlijk?

Voor je betere keuzes kunt maken is het goed om eerst te weten wat light producten precies met je lichaam doen en waarom ze (laten we direct eerlijk zijn) ongezond zijn.

Voor een product ‘light’ genoemd mag worden moet dit product 30% minder nutriënten bevatten dan het originele product. Nutriënten kunnen in dit geval vetten, suiker en de hoeveelheid calorieën zijn. Om het product echter zo smaakvol mogelijk te maken, en om het dezelfde structuur te geven als hun niet light variant, worden andere producten toegevoegd of verhoogd. Vaak worden dan alsnog suikers, zetmeel of zoetstoffen toegevoegd. Zo zie je bij light yoghurt dat het vetgehalte wel laag is maar daar staat tegenover dat het suikergehalte erg hoog is. De light chips uit de schappen hebben ook een laag vetgehalte maar daar zit dan weer een verhoogde hoeveelheid zetmeel in. In light en zero frisdrank is de suikerhoeveelheid verminderd of zelfs geheel weggehaald maar in ruil daarvoor worden veel (chemische) zoetstoffen toegevoegd. 

Hoe slecht is suiker voor je?

Als suiker energie geeft, waarom is het dan slecht voor je? Suiker komt van nature voor in veel voeding zoals in fruit en yoghurt. Zodoende past suiker absoluut binnen een gezonde levensstijl. Die producten, met suiker, zijn gewoonweg in de juiste hoeveelheden goed voor je. Als we echter kijken naar producten als frisdrank, koek en kant-en-klare producten dan zie je dat (erg) veel suiker op onnatuurlijke wijze wordt toegevoegd om de smaak te versterken. Die producten mogen dan wel lekker smaken, het suikergehalte is simpelweg te hoog om nog gezond te zijn. Als je te veel toegevoegde suikers eet raakt je lichaam van slag en kom je in een negatieve spiraal terecht waarin je kort veel energie krijgt en snel weer moe raakt. Daarnaast kan je makkelijk darmklachten krijgen. Omdat je na het eten van extreem veel suiker snel moe bent, krijg je nog meer behoefte aan snelle suikers waardoor je nog meer gaat eten. Je vult je lichaam nu niet meer aan met gezonde stoffen zoals vitamines, mineralen en vezels waardoor je daar mogelijk ook nog eens een tekort aan krijgt. 

Zo krijgt suiker een slechte naam en denkt men dat light producten de oplossing zijn.

Geen suiker in light producten, of stiekem toch wel?

Het is dus niet zo vreemd dat het woord suiker graag vermeden wordt als je in de supermarkt loopt. Maar suiker komt in meerdere vormen en gedaantes. Als je de etiketten aan het lezen bent van je light producten en je ziet geen suiker staan, dan wil dat helemaal niet zeggen dat er geen suiker inzit. Suiker heeft namelijk nog veel mooiere namen, denk maar aan:

 • Glucose, fructose en stroop
 • Sucrose
 • Maltodextrine
 • Sacharose

Geen suikers toegevoegd? Misschien niet, maar de kans is flink aanwezig dat je alsnog te veel suiker binnenkrijgt dankzij de bovenstaande stoffen. 

Zetmeel in light producten, hoe reageert het lichaam?

We gaven al aan dat in plaats van vetten in light chips vaak extra zetmeel te vinden is. 

Let op: Zetmeel wordt in je lichaam omgezet naar suiker en is een goedkoop vulmiddel.

Zetmeel is een koolhydraat dat in je lichaam wordt omgezet in suiker het geeft je dus energie. Suiker zit van nature in veel gezonde producten zoals peulvruchten, knolgewassen, granen, maar ook wordt zetmeel vaak als goedkoop vulmiddel gebruikt om producten te verdikken of om producten soepeler en langer vers te houden. Deze gemodificeerde zetmeel is net als de toegevoegde (geraffineerde) suiker niet goed voor je lijf.

Wat doen zoetstoffen met je lichaam?

Naast zetmeel voegen sommige fabrikanten zoetstoffen toe aan hun light producten. Zoetstoffen geven echter geen seintje van verzadiging door aan je hersenen. Zero klinkt goed toch? Geen suiker! Maar de (chemische) zoetstoffen die er wel in zitten verstoren je lichaam nog veel meer. De lichaamsvreemde stof kan niet goed verwerkt worden door je lichaam en het geeft geen seintje aan de hersenen van verzadiging en zonder dat seintje blijf je maar eten. Benamingen van zoetstoffen zijn onder andere:

 • Xylitol 
 • Aspertaam 
 • Acesulfaam
 • Polyglycitolstroop
 • Lactitol
 • Steviolglycosiden

 Je eet dus vaak van light producten veel meer dan dat je door hebt en zo krijg je toch weer teveel calorieën binnen. 

Als light producten zo ongezond zijn, wat is dan wel gezond?

Zetmeel dat omgezet wordt in suiker, zoetstoffen die je lichaam in de war brengen, stiekem toch suikers onder andere namen en een toename aan behoefte naar suikers. Die light producten kunnen je flink in de war brengen! 

De oplossing is gelukkig erg simpel: kies voor onbewerkte en verse producten zonder toevoegingen. Zo zorg je ervoor dat je je lichaam niet alleen vult maar ook echt voedt. Je voorziet je lichaam van de benodigde vitaminen en mineralen zonder dat je lichaam moet opboksen tegen alle chemische toevoegingen. Je hersenen krijgen daarnaast het juiste signaal zodat je op tijd stopt met eten. 

Mocht je graag willen afvallen moet je juist ook de echte voeding eten, het zal je beter en langer een verzadigd gevoel geven waardoor je minder snel naar slechte tussendoortjes gaat grijpen. De vetten en suikers in onbewerkte producten kunnen prima door je lichaam gebruikt worden. Dus wees daar vooral niet bang voor. 

Ben jij klaar om gezonder te leven maar, kun je wegens de lockdown niet naar de sportschool? Begin met de Fit4lady thuistrainingen! Meld je nu aan en ontvang de trainingen helemaal gratis!

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
 • Ontvang één dagelijkse oefening.
 • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
 • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!