Gastcolumn

Gastcolumn door Wiek Luza, lid van Fit4lady

Fit4lady en rouw

Een misschien ongebruikelijke titel, maar de combinatie trainen bij Fit4lady en rouwen om de dood van mijn partner is voor mij persoonlijk een opvallend goede gebleken.

Ik had sterk de behoefte om iets van stevigheid te voelen, mijn spieren, een skelet dat mij overeind kon houden, ik wilde “aarden” zodat ik maar niet zou omvallen.

In januari 2019 verloor ik mijn Lief als gevolg van een hartstilstand, na ruim 37 jaar samen. Een afgrijselijk grote klap die tot op de dag van vandaag in mij nadendert. Ik kon niet bevroeden hoe ingrijpend en diep verdrietig het verlies van je levenspartner kan zijn; voor mij voelt het tenminste alsof het fundament onder mijn bestaan is weggetrokken. 

Niet eerder heb ik zó’n groot verdriet ervaren en de impact op mijn lichaam en geest was en is dan ook gigantisch. Ik voelde me direct na mijn verlies lichamelijk een dweil; slap, trillerig en volkomen uit evenwicht. Ik moest soms letterlijk een extra stapje opzij zetten om niet om te vallen, zo zeer was ik uit het lood. Ik voelde me enorm kwetsbaar; “alsof ik met een open zenuw rond loop”.

Behoefte aan stevigheid

De maandag na zijn afscheid besloot ik weer naar mijn Fit4Lady club te gaan. Ik had sterk de behoefte om iets van stevigheid te voelen, mijn spieren, een skelet dat mij overeind kon houden, ik wilde “aarden” zodat ik maar niet zou omvallen. 

Ik las eens dat psychiater Bram Bakker zei: “Mensen met rouwpijn schrijf ik geen pillen voor, ik adviseer ze om te gaan bewegen”. Door sporten vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters waaronder dopamine, serotonine en endorfine en dat is in tijden van grote stress natuurlijk bijzonder welkom!

Ik zag er tegenop om de club weer binnen te stappen, de spanning in mijn lijf was groot en “het water stond hoog”. En wat ik vreesde, gebeurde natuurlijk: ik werd luidkeels gecondoleerd en de goedbedoelde vragen naar het hoe en wat prikten vlijmscherp in mijn “open zenuw”. Veel te veel en veel te hard, en ik liep daarna huilend terug naar mijn auto. Pfff, wat voelde het kwetsbaar in de buitenwereld, gauw terug naar mijn huis en de gordijnen dicht.

“Beetje pijn is fijn”

Leuk of niet, toch dwong ik mijzelf om drie keer in de week naar Fit4lady te gaan en mijn rondjes te doen: verstand op nul en mijn lijf weer voelen. Zonder nadenken het huppeltje maken op de steps op een lekkere beat en spieren voelen tijdens het trainen aan de apparaten. “Een beetje pijn is fijn” zegt mijn sportjuf altijd en ze heeft gelijk.

In een periode waarin mijn hele leven ondersteboven was getrokken had ik extra behoefte aan structuur en houvast. Trainen bij Fit4lady heb ik bewust gebruikt als één van de ankers die ik uitgooide, net als direct weer aan het werk en naar mijn Rotarycluppie gaan en geleidelijk aan ook mijn andere bezigheden oppakken. 

Het was en is voor mij goed om op plekken te zijn waar niet alles zo pijnlijk veranderd is. En in mijn Fit4lady club voelt het vertrouwd, is wat ik aantref prettig voorspelbaar; het zaaltje, de muziek en lekker sportief bezig zijn samen met lieve, betrokken trainers en vriendelijke medesporters.

Ik ben OK

Ik heb die maanden vaak met bibberknieën en tranen in mijn ogen getraind, maar het deed mij goed. Het gevoel dat ik zo maar om zou kunnen vallen is verdwenen; ik word heel geleidelijk een ietsepietsie sterker. Ik voel me aardig fit, voel mijn spieren en loop weer behoorlijk rechtop. Het lijkt alsof er een héél dun vliesje over mijn zgn. open zenuw aan het groeien is. Ik ben er nog lang niet, maar dat is OK. En de paar kilo’tjes die ik erbij gecompenseerd heb hoop ik geleidelijk ook weer te kunnen lozen.

Dat bewegen overal goed voor is wist ik natuurlijk al. Maar dat het in tijden van crisis in je leven zó extra belangrijk kon zijn heb ik afgelopen maanden zelf kunnen ervaren. Vandaar dit persoonlijke testimonial van een enthousiaste ambassadeur van dit mooie en effectieve trainingsconcept.

Met dank aan alle lieve juffen en sporters bij mijn Fit4Lady club,

Wiek Luza


Noot van de redactie: Vier jaar geleden verloor Wiek haar geliefde. Inmiddels heeft ze gemerkt dat het actief blijven, maar ook durven stil staan bij de veelheid aan emoties haar hebben geholpen. Stilstaan en mediteren, soms even terugtrekken om even te voelen wat er is. Dat hielp bij het hervinden van kracht. Het bewegen gaf structuur aan de dagen en zorgde voor veerkracht.

Inmiddels zijn de scherpe randjes er wel wat af en nog steeds sport Wiek met veel plezier bij haar ‘sportcluppie’. We vinden Wiek’s verhaal belangrijk om te delen. Het verlies van een dierbare is een van de meest uitdagende en verdrietige levenservaringen die we kunnen doormaken. Door te bewegen kom je letterlijk en figuurlijk in beweging. Zo verminder je stress en spanning. Het vrijkomen van endorfines tijdens sporten kan onze stemming verbeteren. Bewegen biedt afleiding en een gevoel van controle in moeilijke tijden en het helpt bij het opbouwen van veerkracht en positieve energie.


Wil je meer lezen over het opbouwen van mentale veerkracht? Lees dan eens dit blog over mentale kracht en meer zelfvertrouwen of dit blog over sporten en stress: zo ontsnap je aan de dagelijkse drukte.

Zelf ervaren wat een training bij Fit4lady voor jou kan doen? Boek dan een proefles. Deze bieden we je gratis aan en verplicht je tot niets!

Ja, ik probeer het ook eens!

Als trotse eigenaressen van enkele van de Fit4lady clubs zijn Patty, Arina, Mariska, Carola en Sjoukje niet alleen ondernemers, maar ook gepassioneerde voorvechters van vrouwenwelzijn.

Met een schat aan kennis en ervaring vormen zij samen een krachtig team dat zich inzet voor het bevorderen van een gezonde levensstijl voor vrouwen door het schrijven van onze blogberichten.

Graag tot ziens bij Fit4lady!

Arina, Patty, Carola, Sjoukje & Mariska (van links naar rechts)

Ga terug

Mis nooit meer onze leuke tips, gezonde recepten of een aanbieding en schrijf je nu in!

*