Voedingstip 9: Kook met kruiden en specerijen

Gebruik jij vaak kruiden en specerijen? Kies dan voor vers!

Echte smaakmakers

Bij gezonde voeding denken we niet snel aan kruiden en specerijen. Dat is jammer, want kruiden en specerijen geven niet alleen smaak aan je gerechten; ze bieden ook ontzettend veel gezondheidsvoordelen!

Je kunt verse en gedroogde kruiden en specerijen gebruiken om zout (deels) te vervangen. Te veel zout eten is namelijk schadelijk voor je gezondheid. Het zorgt voor een verhoogde bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten. In Nederland eten de meeste mensen te veel zout!

Verschil tussen kruiden en specerijen

Kruiden komen vooral van kruidachtige planten (een botanische indeling) en groeien in een gematigd klimaat. Meestal worden de verse bladeren van deze planten gebruikt.

Voorbeelden hier zijn peterselie, selderij, lavas en basilicum. Ook worden vruchten en zaden van deze kruiden gebruikt. Denk hierbij aan karwijzaad, mosterdzaad en jeneverbes. Kruiden zijn soms vers te koop als plant en ook zelf te kweken.

Specerijen zijn aromatische of scherp smakende gedroogde delen van planten en zijn afkomstig uit landen met een tropisch klimaat.

Je hebt specerijen van wortel, vruchten en bloemen. Wortel-specerijen zijn onder andere gember en geelwortel. Vruchten- en bloemenspecerijen zijn onder andere kruidnagel, nootmuskaat, peper, paprika en vanille. Van schors wordt kaneel gemaakt.

Profiteer van de gezondheidsvoordelen

Kruiden en specerijen zijn meer dan alleen smaakmakers. Het eten van kruiden en specerijen kan je helpen je lichaam gezond te houden en ziektes te voorkomen.

Een aantal voorbeelden:

  • Kaneel kan helpen bij het voorkomen van ontstekingen en het verlagen van je cholesterol.
  • Knoflook helpt bij het verlagen van je bloeddruk, tegen verkoudheid  en kan bijdragen aan het gezond houden van je botten.
  • Cayennepepers helpen je een handje bij afvallen. Deze pepers zijn zo pittig door het stofje capsaïcine. Dit stofje zorgt niet alleen voor lekker veel pit, maar stimuleert ook je stofwisseling.
  • Rozemarijn heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van allergiesymptomen.
  • Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, heeft een scherpe smaak en indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Dit is vooral te danken aan de krachtige antioxidant curcumine. Volgens onderzoek kan curcumine pijn en zwellingen bij atritis verminderen en het risico op Alzheimer verkleinen.
  • Fenegriek helpt, net als kaneel, bij het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat het een stofje bevat dat de functie van je insulinehormoon verbetert. Hierdoor kan fenegriek gunstig zijn voor diabetespatiënten.
  • Gember is goed voor je maag en helpt tegen reisziekte, zwangerschapsmisselijkheid en misselijkheid als gevolg van chemotherapie. Ook kan gember helpen bij het verbeteren van je bloedsomloop, het voorkomen van ontstekingen en het verminderen van pijn als gevolg van artritis. Houd je niet van de scherpe smaak van gember? Mix het dan met een paar druppels citroensap om de smaak te neutraliseren.

We hopen dat we je hebben overtuigd van de gezondheidsvoordelen van verse kruiden en specerijen! Ga er mee aan de slag en daag jezelf uit met nieuwe kruidenrijke recepten.
En maak regelmatig een lekker kopje kruidenthee!

Vragen over het bereiden van maaltijden met verse kruiden? Neem contact op met Kim Visser (E-Power).

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!