Voedingstip 8: Probeer eens glutenvrij te eten

Verzamelnaam voor een plantaardig eiwit

Gluten is een verzamelnaam voor een eiwit dat voorkomt in diverse graansoorten. Gluten bestaan uit twee eiwitfracties: polamine en gluteline. De polimines verschillen per graansoort. Bij tarwe heten deze bijvoorbeeld gliadine. Deze prolamines lijken op elkaar en kunnen klachten veroorzaken. Vooral bij mensen met coeliakie of een overgevoeligheid voor gluten.

De gluten in tarwe, rogge, gerst, kamut en spelt kunnen klachten veroorzaken. De gluten in mais, rijst, gierst en boekweit veroorzaken geen klachten. Haver is glutenvrij maar kan vaak wel
besmet zijn met gluten van andere granen.

Waar komen gluten in voor?

Gluten komen vooral voor in brood, beschuit, crackers, gebak, koek, muesli, en pasta. Couscous en bulgur bevatten ook gluten. Daarnaast worden gluten vaak gebruikt als bindmiddel en worden daarom toegevoegd aan mixen voor soep, sausen, worst, paneermeel, snoep en snacks.

Gelukkig zijn er ook nog heel veel producten glutenvrij, zoals boekweit, fruit, groenten, mais, pinda’s, noten, peulvruchten, zilvervliesrijst, (zoete) aardappelen.

Klachten door gluten

Er zijn steeds meer mensen die last hebben van gluten. We kunnen deze mensen onderscheiden in drie verschillende soorten intolerantie:

  1. Coeliakie
  2. Overgevoeligheid (glutensensitief)
  3. Allergie

1. Coeliakie

Coeliakie is een aandoening van de dunne darm (glutenintolerantie). De darmvlokken die voedingsmiddelen opnemen zijn dusdanig beschadigd of verdwenen waardoor klachten ontstaan, bijvoorbeeld buikpijn en diarree . Daarnaast worden vitaminen en mineralen  niet meer goed opgenomen. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals bloedarmoede en vermoeidheid. De darmvlokken herstellen weer langzaam als je gluten een tijdje vermijdt.

2. Darmovergevoeligheid

Ongeveer 5% van alle Nederlanders heeft last van een Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). Bij ongeveer 30% van deze mensen me zie je overgevoeligheid voor gluten. Hun klachten verminderen sterk als ze geen gluten meer eten.

Daarnaast zijn fermenteerbare koolhydraten vaak een grote oorzaak van hun buikklachten. Wel zie je dat op het moment dat deze mensen glutenvrij gaat eten, andere producten waar ze last van hebben beter verdragen.

3. Allergie

Bij een allergie zie je dat mensen astma-achtige klachten krijgen bij aanraking met gluten. Vaak kunnen deze mensen wel in aanraking komen met spelt.

Glutenvrij eten

Als je een van de bovengenoemde klachten hebt, is het raadzaam om een periode glutenvrij te eten. Kijk wat dit voor je lichaam doet en of je klachten afnemen.

Waar moet je op letten?

Naast de hygiënevoorschriften (wat super belangrijk is om kruisbesmetting te voorkomen) is het ook erg belangrijk om gevarieerd te eten. Voorkom een tekort aan ijzer, vitamine B1 en foliumzuur en houd ook je calcium- en jodiuminname in de gaten.

Kant-en-klare glutenvrije producten zijn over het algemeen niet zo gezond en zitten boordevol suikers en vetten. Voorkom tekorten en ga voor een gezonde levensstijl met goede producten – die je zelf bereidt, veel variatie in voedingsmiddelen en en genoeg vezelrijke voeding.

Waarom glutenvrij eten als je geen direct zichtbare klachten hebt?

Als je dit leest vraag je je af: waarom zou ik glutenvrij eten als ik niet direct klachten heb? Er zijn diverse onderzoeken waaruit blijkt dat glutenvrij eten voor iedereen beter zou zijn. Vooral de
moderne gluten zijn agressief.

Gliadine: een goedkope vulstof

Het eiwit gliadine tast de doorlaatbaarheid van de darmslijmvliezen aan. Hierdoor kan een lekkende darm ontstaan. Dit kan jaren sluimeren zonder dat je het merk en zorgt uiteindelijk voor uiteenlopende klachten.

Gliadine heeft een grote plakkracht en wordt daarom veel gebruikt door bakkers. Producten blijven langer vers en luchtig en kan ook in bioglogische producten worden gebruikt. Gliadine is namelijk een natuurlijk conserveringsmiddel voor brood.

Er zit steeds meer van dit eiwit in tarwe voor brood, waardoor mensen er dus meer last van krijgen. Daarbij is deze bewerkte tarwe een goedkope vulstof die je in zeer veel producten in de
supermarkt vindt.

Test het zelf!

Heb je klachten waarvan je de oorsprong niet weet? Probeer dan eens 2 weken gluten te schrappen uit je menu. Maar let op! Vervang je maaltijden niet door kant-en-klare glutenvrije producten. Deze producten zitten namelijk vaak vol suiker en vetten en hebben een lage voedingswaarde. Vervang de glutenhoudende producten door verse vezelrijke producten, zoals boekweit, fruit, groenten, mais, pinda’s, noten, peulvruchten, zilvervliesrijst, (zoete) aardappelen.

Vragen over glutenvrij eten? Neem contact op met Kim Visser (E-Power).

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!