Voedingstip 7: Eet genoeg (rood) fruit

Het voorjaar is begonnen en dan zie je het zomerfruit weer komen. O wat missen we dit fruit toch in de winter! Als we over rood fruit spreken dan hebben we het onder andere over aardbeien, aalbessen, bosbessen, blauwe bessen, zwarte bessen, frambozen en cranberry’s.

We weten allemaal dat fruit gezond is. Maar we moeten er wel mee oppassen! In fruit zit namelijk veel fruitsuiker (fructose) en dat heeft invloed op je bloedsuikerspiegel. Daarom is het advies om maximaal 2 stuks fruit per dag te eten.

Rood fruit is anders

Weg met je suikerdip

Maar toch is rood fruit anders. Alle soorten rood fruit hebben namelijk een laag-glycemische index. Dit zorgt voor minder hoge bloedsuikerpieken en dus voor een minder schommelend bloedsuikersgehalte en dus minder suikerdips (lees ook onze tips over suiker).

Voorkom schade aan je cellen

Nog een voordeel van rood fruit is dat het boordevol antioxidanten zit. Antioxidanten zijn vitaminen en actieve stoffen die werken tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn agressief en kunnen schade geven aan je cellen. Tijdens je stofwisseling komen ze vrij bij de verbranding van energie, maar ook bij het nuttigen van bespoten en bewerkte voeding, alcohol, roken en zonnen. Sommigen radicalen beschermen je tegen virussen en bacteriën, maar velen brengen schade toe.

Verklein de kans op chronische ziekten

In rood fruit zitten onder andere de antioxidanten Anthocyaan, Ellaginezuur en Resveratrol. Deze beschermen je cellen en kunnen ook het risico verminderen op verschillende ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Antioxidanten werken namelijk actief op chronische ontstekingen in ons lichaam. Ontstekingen worden vaak in verband gebracht met diverse ziekten.

Wist je dit al van rood fruit?

  • Bevat veel oplosbare vezels. Deze zorgen voor een verzadigd gevoel en dus voor minder honger/trek. Lees ook onze darmtips.
  • Heeft veel veel vitaminen en mineralen.
  • Bevat relatief weinig calorieën.
  • Hoe donkerder het rode fruit, hoe meer antioxidanten het bevat.
  • Aardbei en framboos zijn goed voor een gezond cholesterolgehalte.
  • Gaat huidveroudering tegen: de antioxidanten werken tegen radicale stoffen, wat de boosdoeners zijn van huidveroudering.

Nu weet je heel wat over dat rode fruit en je mag er dus best van gaan genieten! Gewoon ‘uit het handje’, maar je kunt ze natuurlijk ook in verschillende gerechten/maaltijden verwerken.

Inspiratie voor maaltijden

Ontbijt met rood fruit

  • Havermout met rood fruit
  • Smoothie waar je rood fruit in verwerkt

Lunch met rood fruit

  • In een lunchsalade

Dineer met rood fruit

  • Cranberry’s of aalbessen zijn heerlijk om te verwerken in je avond maaltijd

Rood fruit als tussendoortje

  • Gewoon puur: even met water afspoelen en smullen maar
  • In een (kwark)taart

Geniet de hele zomer van dit heerlijke rode fruit! (natuurlijk met mate)

Daag je zelf uit en zoek steeds naar nieuwe recepten!

Vragen over rood fruit? Neem contact op met Kim Visser (E-Power).

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!