Voedingstip 5: Luister naar je darmen

Darmen: graadmeter van een goede gezondheid

Natuurlijk weten we allemaal wel dat ons eten in onze darmen wordt verteerd en dat we de restanten weer in het toilet deponeren. Maar realiseren we ons ook hoe belangrijk onze darmen zijn?

In de darmen wordt de voeding omgezet in energie en bouwstoffen. Hier hebben we hulp bij nodig van miljarden bacteriën die in onze darmenleven: de darmflora. Deze darmflora zijn levende organismen en hebben, net als wij, ook voeding nodig. Een graadmeter voor een gezonde darmflora is de stoelgang.

Eet genoeg (goede) vezels

Goede voeding voor de darmbacteriën bestaat voor een heel groot deel uit vezels. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de hoeveelheid goede vezels die wij consumeren ver onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt. Dit komt vooral door de enorme hoeveelheid suiker (lees ook de voedingstip over suiker) en de kant-en-klaar-voeding die we consumeren.

Slechts 10 tot 15 % van de Nederlanders krijgt dagelijks genoeg goede vezels binnen. De bacteriën in je darmen krijgen dan te weinig voeding en gaan dood.

De darmflora is enorm belangrijk voor je gezondheid

Er zijn veel onderzoeken die wijzen op het belang van goede vezelrijke voeding op de darmflora en de link met ziekten als diabetes, infecties en andere ontstekingsziekten. Darmen hebben ook een grote invloed op onze brein.

Hoe zorg je goed voor je darmen?

Je behoud of creëert een gezonde darmflora door een gezonde levensstijl!

  • Eet voeding met voldoende vezels
  • Drink voldoende (water): minimaal 1,5 liter per dag
  • Beweeg voldoende
  • Rook niet
  • Beperk je alcoholconsumptie
  • Vermijd stress

In deze voeding vind je vezels

Vezels vind je in groenten, fruit, noten, zaden, peulen en volle granen. Deze zorgen voor de groei van gezonde bacteriën in je darmen. Vezels kun je onderverdelen in oplosbare vezels en onoplosbare vezels. Je darmen hebben beide soorten vezels hard nodig.

Onoplosbare vezels

De onoplosbare vezels zorgen voor volume aan de darm inhoud en houden vocht vast waardoor de ontlasting soepel is. Zit in o.a.: asperges, spruitjes, koolsoorten, wortels, paprika’s, bonen, noten, gierst, boekweit en quinoa.

Oplosbare vezels

De oplosbare vezels zitten o.a. in zoete aardappel, pompoen, pastinaak ,banaan, ui en haver.

Geraffineerde suikers en jouw darmen

Geraffineerde suikers en snelle koolhydraten zorgen voor groei van slechte bacteriën. Dit kan, directe, darmklachten veroorzaken! ( opgeblazen gevoel, wisselend ontlasting, winderigheid).

Het allerbelangrijkste blijft: ZORG voor je darmen en kies voor gevarieerde gezonde voeding!

Vragen over vezelrijke voeding? Neem contact op met Kim Visser (E-Power).

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!