Voedingstip 4: Kies voor goede vetten

Vet en Omega

Het verhaal gaat al heel lang rond dat we dik worden van vetten en dat dit de oorzaak is van ‘ons overgewicht’. Vet is een veelvoorkomende voedingsstof die bijvoorbeeld zit in halvarine, olie, vlees en kaas, maar ook in koek, snacks, kant-en-klaar maaltijden en sauzen.

Goede vetten en cholesterol

Nu zullen wij we je eens vertellen dat je lichaam kickt op ‘goede’ vetten en cholesterol. We kunnen niet zonder vetten. Maar we kunnen wel zonder koolhydraten/suikers (zie onze voedingstips over suikers). Sinds we ‘mager ‘of ‘light ‘ zijn gaan eten, zijn we als bevolking nog nooit zo zwaar geweest en is er een gigantische stijging in het aantal obesitas en diabetes patiënten.

Maar wat is vet nu precies?

Vet is altijd een mengsel van vetzuren. Er bestaan verschillende soorten vetzuren die in te delen zijn in onverzadigde en verzadigde vetzuren. In de praktijk noemen we dit onverzadigd vet en verzadigd vet.

Je cellen hebben vetzuren nodig als bouwstenen. Daarnaast beschermen vetzuren je cellen tegen ongewenste indringers/virussen. Verder heeft het lichaam ze nodig om je ogen, je hersenen en je spieren goed te laten werken. Je lichaam kan de meeste vetzuren zelf maken, maar ook een aantal niet. Vetzuren die je lichaam niet zelf kan maken heten essentiële vetzuren.

Vitamine A , vitamine D en vitamine E zijn in vet oplosbaar en deze vitaminen krijg je alleen binnen via vet. Gebruik dus bijvoorbeeld olie, boter, kokosolie en varieer hier vooral mee.

Vet, cholesterol en hart- en vaatziekten

Je verlaagt het risico op hart- en vaatziekten als je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, zoals plantaardige oliën. Een gezond cholesterol bouw je zo op:

  • Beweeg regelmatig
  • Eet gevarieerd met veel groente, fruit en voedingsvezels
  • Gebruik weinig zout
  • Probeer zoveel mogelijk verzadigd vet in je eten te vervangen door onverzadigd vet

Omega vetzuren

Omega is zeer belangrijk! Omega heb je nodig voor je hart, je hersenen en je zicht. Je lichaam kan Omega zelf niet aanmaken, dus moet je dit uit je voeding halen. Het is belangrijk om een juiste verhouding te hebben in de verschillende soorten Omega die er zijn en er zijn er best veel. We bespreken de belangrijkste en meest besproken Omega’s.

Omega 3-vetzuren

Dit is het meest bekende Omega vetzuur. Het werkt ontstekingsremmend en is werkzaam voor het goed functioneren van je hersenen, je ogen en je hart.

Omega 3 vind je o.a. in zeevis, zoals zalm haring en makreel, schaal- en schelpdieren. Maar ook in lijnzaad, walnoten en groene bladgroenten.

Omega 6-vetzuren

Er zit veel Omega 6 in onze te veel bewerkte voeding, maar ook in plantaardige oliën zoals maisolie en zonnebloemolie.

Teveel Omega-6 zorgt voor ontstekingen in het lichaam. Dit kan o.a. leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en nog veel andere ziekten en ongemakken. Maar… je hebt Omega 6 wel nodig!

In een gezonde gevarieerde levensstijl krijg je deze Omega wel in de juiste hoeveelheid binnen. Omega 6 werkt stimulerend op het immuunsystemen en de stofwisseling

De verhouding Omega 6 / Omega 3 moet voor de dagelijkse behoefte ongeveer 3:1 zijn. Bij de meeste Nederlanders ligt deze verhouding vaak rond de 20:1. Een gezonde leefstijl vraagt dus een goede verhouding.

Omega 9-verzuren

Last but not least: het niet-essentiële vetzuur Omega 9. Dit zijn enkelvoudige onverzadigde vetzuren die je lichaam zelf kan aanmaken uit oliezuur.

Olijven, olijfolie, noten en avocado’s zijn bijvoorbeeld uitstekende bronnen voor je lichaam om mee aan de slag te gaan. Omega 9 reguleert, net zoals Omega 6, de cholesterolhuishouding.

Dus… wat leer je van deze tip?

  • Eet met een ‘gerust hart’ onverzadigd vet.
  • Zorg dat je voeding Omega bevat in de juiste verhouding.
  • Heerlijk die vette vis, noten en olijfolie. Het is goede voeding die vult!

Vragen over goede vetten? Neem contact op met Kim Visser (E-Power).

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!