Voedingstip 2: Alles over suiker

Schuilnamen

Er zijn verschillende benamingen voor suiker. De ene benaming herken je meteen en de andere zitten wat meer ‘verstopt’. Wij vertellen je al schuilnamen!

Daarnaast heb je zogenaamde goede en slechte koolhydraten. Goede koolhydraten worden langzaam opgenomen in het lichaam en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een stabiel energieniveau. Hierdoor krijg je geen diepe daling van de bloedsuikerspiegel en dus geen dip na het eten.

Herkenbare suikers

Bestaat uit slechts één suiker molecuul en wordt Monosacharide genoemd (mono=1). Andere benamingen zijn: glucose, fructose of galactose.

Het lichaam neemt deze suikers snel op waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Bij het eten van deze suikers krijg je dus snel energie (in de reclame gebruik met vaak ‘directe energie’). Daarna daalt je energieniveau echter enorm.

Je lichaam geeft dan aan dat je meer suiker nodig hebt en dus krijg je trek. Hierdoor blijf je de hele dag eten en blijft je bloedsuikerspiegel stijgen en dalen. Je lichaam wordt hier onrustig van en dit verstoort je lijf. Ook vergroot het je hormoonhuishouding.

Deze enkelvoudige suikers worden dus snel verbrand en grotendeels omgezet in vet.

Verstopte suikers

Deze suikers bestaan uit minstens 10 suikermoleculen en worden polysachariden genoemd (poly = veel). Doordat ze niet zoet zijn ,hebben we vaak niet door dat we een suikerbom eten.

Voorbeelden van deze polysachariden zijn: zetmeel, glycogeen en bepaalde voedingsvezels. Zetmeel of bloem zit in heel veel voedingsmiddelen.

Deze suikers, mono en polysachariden, zijn ook Koolhydraten. Koolhydraat is een scheikundige naam voor alle stoffen die bestaan uit koolstof en water, dus ook suiker!

Wat zijn goede suikers/koolhydraten?

Dat zijn de koolhydraten die langzaam opgenomen worden in het lichaam en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een stabiel energieniveau. Hierdoor krijg je geen diepe daling van de bloedsuikerspiegel en dus geen dip na het eten.

Je lichaam heeft gedurende de dag genoeg energie en de koolhydraten worden langzaam verbruikt. Je verbruikt de koolhydraten volledig en deze worden dus niet opgeslagen als vet. Dit draagt bij aan een gezond en stabiel lichaam en dus ook aan geen gezond gewicht.

In deze producten vind je goede koolhydraten

  • Groenten, ALLE groenten, zoals spinazie en broccoli
  • Volkoren/spelt brood
  • Volkoren pasta
  • Peulvruchten
  • Noten
  • Zilvervliesrijst
  • Yoghurt
  • Fruit, met name rood fruit en citrusfruit
  • Haver
  • Quinoa
  • Paprika, tomaat, komkommer

In deze producten vind je slechte koolhydraten

  • Zoet broodbeleg
  • Frisdrank en vruchten sap
  • Suikerrijke yoghurt producten
  • Koekjes, taart en gebak
  • Snoep
  • Witte rijst
  • Wit/tarwe brood
  • Cornflakes/muesli, gezoet
  • Melk chocolade
  • Aardappelen/patat
  • Bier
  • (Geraffineerde) suikers, inclusief chemische zoetstoffen zoals Sorbitol, Aspartaam en Xylitol

Tip:
Neem deze lijst mee naar de supermarkt en maak daar al de juiste keuze!

Zo zorg je voor een hogere weerstand, dankzij een stabiele bloedsuikerspiegel.

Vragen over suikervrij eten? Neem contact op met Kim Visser (E-Power).

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!