Voedingstip 11: probeer (intermittent) vasten
Naar aanleiding van (tijdelijke) sluiting van sportclubs in verband met COVID-19, besloten we een aantal voedingstips op te stellen met bijpassend recept. Heb jij er je voordeel al mee gedaan? In de eerste instantie zouden dit er 10 worden. Maar we hebben toch nog wat extra tips achter de hand die we jullie niet willen onthouden!
Op deze manier willen we jullie helpen om door de bomen het bos te zien. Want één ding is zeker: in onze huidige maatschappij is gezond eten moeilijk; de één zegt dat A goed is en de ander zegt dat B goed is. Wie moet je nu geloven? Daarnaast zijn verleidingen overal. En die zijn vaak nog moeilijker te weerstaan als je uit je ‘normale’ ritme bent.
Deze week een tip over intermittent fasting!
Wat is intermittent fasting?
Intermitttent fasting, of op z’n Nederlands: intermitterend vasten, is vasten volgens een bepaald schema. Maar is dat wel gezond? En is het wat voor jou?
Wetenschappers zijn bezig met onderzoeken of vasten gezond is. Er blijken diverse gezondheidsvoordelen aan te zitten:
- Je komt sneller in je vetverbranding en valt dus sneller af.
- Het kan je bloedsuikerspiegel verlagen en daarmee de kans op Diabetes type II.
- Cellen herstellen sneller en ruimen niet-functionele en kapotte eiwitten op.
Ik vast elke maand samen met mijn man. En – ergernis wekkend – bij hem gaat het veel sneller en is het veel effectiever! Na 1 dag is hij al 2 kilo kwijt en voelt zich fantastisch. Bij mij gaat het wat rustiger, maar… overtuigd ben ik!
– Ina van Kesteren, franchiseneemster Fit4lady Bergen en Fit4lady Haarlem
Spreek je vetreserves aan
Vroeger kregen we te horen dat het motortje wel moest blijven draaien en dat er daarvoor wel voeding in je lichaam moet zitten. Nu hoeven we je niet te vertellen dat we eigenlijk, bijna allemaal, wel voeding bij ons hebben in de vorm van vetreserve. Maar hoe spreek je nou die vetreserve aan, als je altijd maar blijft eten? Precies: door (af en toe) te vasten.
En nu klinkt dat best heftig, maar dat valt eigenlijk best wel mee. Het allerbelangrijkst is dat je niet onvoorbereid eraan begint en een stabiele bloedsuikerspiegel hebt (zie ook onze tips over suiker en koolhydraten).
Als je al een tijdje bezig bent met minder suiker en koolhydraten eten en 3 hoofdmaaltijden per dag eet, kun je hoogstwaarschijnlijk ook de uitdaging van het vasten aan.
Intermittent fasting: hoe doe je dat?
Er zijn globaal twee manieren van vasten.
1. Om de dag vasten
De ene dag drink je alleen water en de andere dag eet je ‘normaal’ en, natuurlijk, gezond.
2. 5-2 Vasten
5 dagen wel eten, 2 dagen niet. Eet 2 dagen aaneengesloten niet en eet de andere dagen normaal. Dit kun je 1 keer per maand doen, maar ook een maand lang elke week doen.
3. Time restricted eating
Je eet dan binnen een afgekaderd aantal uren op de dag. Bijvoorbeeld 8 uur wel (van 10:00 – 18:00 uur) en 16 uur niet (18.00 – 10:00 uur). Dan vast je dus 16 uur per dag. Is dat nog te veel? Begin met minder uren. Bijvoorbeeld 12/12.
De periodes dat je vast, drink je veel water, thee en koffie.
Vasten: iets voor jou?
Vasten is niet voor iedereen een keuze en dat hoeft ook niet. Als je er aan begint, moet je wel zorgen dat je gewend bent aan een stabiel voedingspatroon en een stabiel bloedsuikerspiegel.
Bereid je er op voor. Start voorzichtig. Bijvoorbeeld om je ontbijt uit te stellen tot 11 uur. Het is jouw plan en jouw uitdaging.
Veel succes en blijf fit en gezond!
Heb je vragen over intermittent fasting? Stel ze dan aan Ina van Kesteren via [email protected].