Voedingstip 10: Beperk je vleesconsumptie
Vlees eten is vaak een beladen onderwerp. Moet je het wel of niet eten? Is vlees eigenlijk wel zo gezond? En hoe zit het met vleesvervangers?
Gezondheidsrisico’s van vlees
Er zitten meer aspecten aan het eten van vlees dan we denken. Het Voedingscentrum schrijft dat onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon. Vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen die het bevat. Het is echter niet nodig om vlees te eten, want je kunt het vervangen door andere producten.
Het eten van te veel vlees brengt zelfs gezondheidsrisico’s met zich mee. Rood – en met name bewerkt – vlees, zoals vleeswaren, worden in verband gebracht met beroertes, diabetes type 2 en kanker. Eet daarom vlees met mate. Let verder op met het eten van rauw en verbrand vlees, want ook dit kan nadelig zijn voor je gezondheid.
De invloed op het klimaat
Vlees heeft veel invloed op het klimaat vergeleken met andere producten. Kippenvlees heeft daarmee de minste invloed en rundvlees de meeste. De toenemende vraag naar vlees leidt tot ontbossing, meer land- en watergebruik en het verdwijnen van regenwoud. Diverse veehouderijen houden rekening met dierenwelzijn. Aan keurmerken is te zien hoe het dier heeft geleefd.
Gezondheidseffecten
Voedingsstoffen
Vlees is rijk aan vitamine B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Sommige vleessoorten, zoals lever, zijn rijk aan vitamine A. Daarnaast bevat vlees van nature eiwit en vet. En er zitten geen koolhydraten in. De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband. Des te vetter het vlees des te lager het eiwitgehalte en andersom.
De voedingswaarde van vleesproducten, zoals gehaktbal, vinken, burgers en worsten, hangt af van hoe en met welk vlees het gemaakt is. Vaak zit er veel zout in. Dat geldt ook voor bewerkt vlees en vleeswaren zoals rollade, rookvlees, bacon en ham.
Verzadigd vet
Vette vleessoorten bevatten relatief veel verzadigd vet. Veel verzadigd vet in de voeding verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Relatie tussen vlees en ziekten
Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs voor de relatie tussen het eten van rood vlees – en vooral van bewerkt vlees – en het risico op bepaalde soorten kanker (waaronder darmkanker), diabetes type 2 en op een beroerte.
Je kunt dus echt wel af en toe een stukje vlees eten, maar het eten van veel vlees brengt wel degelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook als je maatschappelijk bewuste keuzes maakt, hoef je vlees niet helemaal van het menu te schappen. Eén of meerder vleesvrije dagen is prima.
Verantwoord vlees eten
Maar als je dan toch af en toe dat stukje vlees wilt eten waar moet je dan op letten?
Ten eerste gaat het er vooral om dat je onbewerkt mager vlees eet en het liefst biologische met een keurmerk voor dierenwelzijn. Als je er voor kiest om helemaal geen vlees meer te eten, of misschien het vlees eten te beperken, kies dan voor andere voedingsmiddelen met veel vitaminen, mineralen en vooral ook eiwitten.
Goede vleesvervangers
Goede vleesvervangers zijn er genoeg. Je moet alleen even weten welke dat zijn en waar je op moet letten! Hieronder enkele voorbeelden:
- Vis (als je wel nog vis eet)
- Peulvruchten
- Noten
- Tempé
- Ei
- Tofu
Deze producten zijn even rijk aan voedingstoffen als vlees, maar leveren geen schade aan het lichaam, het klimaat en aan het welzijn van dieren. Een win-win situatie!
Daarnaast zijn er natuurlijk ook kant-en-klare vleesvervangers. Maar let op! Lees goed het etiket. Bewerkte voeding bevat namelijk veel toegevoegde stoffen die niet goed zijn voor ons lichaam, zoals conserveringsmiddelen en zouten.
Vlees minderen? Niet voor iedereen even makkelijk maar wel een goed plan. Zowel voor je eigen gezondheid als voor de gezondheid van het milieu!
Vragen over het bereiden van vleesvrije maaltijden? Neem contact op met Kim Visser (E-Power).