Voeding voor een gezond lijf en goede weerstand
In de bijzondere tijd waarin we nu verkeren is fit zijn, fit blijven en weerstand opbouwen van levensbelang. Exclusief voor jou, als Fit4lady lid, bieden we een online omgeving waarin we voedingstips en recepten met je delen.
Voedingsdeskundigen Ina van Kesteren (franchiseneemster van Fit4lady Bergen en Fit4lady Haarlem) en Voedingscoach Kim Visser (franchiseneemster van Fit4lady Heemskerk) delen hun tips, ervaringen en gezonde recepten met jou.
Super gezonde voeding die goed te doen is voor een gezin en wanneer je niet te lang in de keuken wilt staan.
Iedere week volgen nieuwe tips en nieuwe recepten. Doe je met ons mee?
Vragen? Mail ze naar je club!
Snel navigeren?
- Weet wat je eet
- Alles over suiker
- Stop met calorieën tellen
- Kies voor goed vetten
- Luister naar je darmen
- Maak van groenten je basis
- Eet genoeg (rood) fruit
- Probeer eens glutenvrij te eten
- Kook met kruiden en specerijen
- Beperk je vleesconsumptie
- Probeer (intermittent) vasten
- Kies de juiste (sport)voeding
Week 1: Weet wat je eet
Veel producten die in de supermarkt verkocht worden, zijn chemisch bewerkt en bevatten geen levensenergie. Ons lichaam kan hier niet zoveel mee. Bovendien kost het heel veel energie om al die chemische stoffen weer af te voeren. Het vult je maag, maar het voedt niet.
Daarom kan het best zo zijn dat je lichaam ondervoed is geraakt in voedingstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen etc.
Week 2: Alles over suiker
Er zijn verschillende benamingen voor suiker. De ene benaming herken je meteen en de andere zitten wat meer ‘verstopt’. Wij vertellen je al schuilnamen!
Daarnaast heb je zogenaamde goede en slechte koolhydraten. Goede koolhydraten worden langzaam opgenomen in het lichaam en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een stabiel energieniveau. Hierdoor krijg je geen diepe daling van de bloedsuikerspiegel en dus geen dip na het eten.
Week 3: Stop met calorieën tellen
We zijn bijna allemaal opgegroeid met het idee dat je calorieën moet tellen als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Hoeveel vrouwen zullen dit niet gedaan hebben? Misschien doe je het zelf ook wel. Tip: stop hier direct mee! We leggen je uit waarom.
Recept 3: Courgette spaghetti met avocado en zalm
Super gezonde en voedzame spaghetti!

Week 4: Kies voor gezonde vetten
Het verhaal gaat al heel lang rond dat we dik worden van vetten en dat dit de oorzaak is van ‘ons overgewicht’. Vet is een veelvoorkomende voedingsstof die bijvoorbeeld zit in halvarine, olie, vlees en kaas, maar ook in koek, snacks, kant-en-klaar maaltijden en sauzen.
Week 5: Luister naar je darmen
Natuurlijk weten we allemaal wel dat ons eten in onze darmen wordt verteerd en dat we de restanten weer in het toilet deponeren. Maar realiseren we ons ook hoe belangrijk onze darmen zijn?
Recept 5: Salade met zwarte bonen, groene asperges en spruitjes
Laat je darmen genieten!

Week 6: Maak van groenten je basis
We kunnen het niet genoeg zeggen! Eet tenminste 250 gram groenten per dag. Je lichaam heeft dit nodig. Verwerk groenten in ieder maaltijd, zodat je die 250 gram makkelijker bereikt!
Week 7: Eet genoeg (rood) fruit
We weten allemaal dat fruit gezond is. Maar we moeten er wel mee oppassen! In fruit zit namelijk veel fruitsuiker (fructose) en dat heeft invloed op je bloedsuikerspiegel. Rood fruit is anders. Lees hier waarom!
Week 8: probeer eens glutenvrij te eten
Gluten is een verzamelnaam voor een eiwit dat voorkomt in diverse graansoorten. Bepaalde gluten kunnen klachten veroorzaken. Vooral bij mensen met coeliakie of een overgevoeligheid voor gluten. Lees waarom het voor iedereen goed is om eens glutenvrij te eten.
Week 9: Kook met kruiden en specerijen
Bij gezonde voeding denken we niet snel aan kruiden en specerijen. Dat is jammer, want kruiden en specerijen geven niet alleen smaak aan je gerechten; ze bieden ook ontzettend veel gezondheidsvoordelen!
Week 10: Beperk je vleesconsumptie
Vlees eten is vaak een beladen onderwerp. Moet je het wel of niet eten? Is vlees eigenlijk wel zo gezond? En hoe zit het met vleesvervangers? Er zitten meer aspecten aan het eten van vlees dan we denken. Ontdek ze hier!
Recept 10: Chinese kool met gebakken bloemkoolrijst en falafel
Falafel met pesto

Week 11: Probeer (intermittent) vasten
Intermitttent fasting, of op z’n Nederlands: intermitterend vasten, is vasten volgens een bepaald schema. Maar is dat wel gezond? En is het wat voor jou? Wetenschappers zijn bezig met onderzoeken of vasten gezond is. Er blijken diverse gezondheidsvoordelen aan te zitten.
Week 12: Kies de juiste (sport)voeding
Hoe en wanneer kun je rekening houden met je voeding voor jouw sport? Voordat je jouw voeding aanpast aan je sportactiviteiten, is het belangrijk te bekijken welke kenmerken jouw sport heeft en hoe inspannend deze is.