Een aangeboren hartritmestoornis weerhoudt Kimberly niet om te blijven sporten.
Kimberly is 21 jaar oud. Ze sport bij Fit4lady en combineert cardio met krachttraining. Kimberly heeft een aangeboren hartritmestoornis. Symptomen hiervan traden voor het eerst op toen zij in groep 8 van de lagere school zat. Meer jonge vrouwen hebben hier last van en er bestaat een kans dat dit op latere leeftijd wegtrekt.
Toen Kimberly op de fiets onderweg was naar de lagere school nam plotseling haar hartslag toe naar gemiddeld 200 slagen per minuut. Dit ontstaat doordat zij een tweede sinusknoop heeft. De sinusknoop regelt doormiddel van elektriciteitsstroompjes het aantal hartslagen per minuut en daarmee dus het hartritme. Het hart kan gezien worden als een grote cirkel die het elektriciteitsstroompje volgt. Ergens bevindt zich nog een knoopje die dit signaal soms afgeeft, waardoor de cirkel wordt verkleint en dus het ritme verhoogt. Het hart begint hierdoor ineens snel te kloppen.
Ze maakt zich soms zorgen over haar hartritmestoornis omdat dit niet zonder gevaar is. Doordat de kleppen van het hart razendsnel openen en weer sluiten kan het bloed gaan stollen. Dit kan erg gevaarlijk zijn als zo’n gestolde prop bijvoorbeeld in de hersenen, het hart of de longen terechtkomt. Ook bestaat er een kans dat ze een hartinfarct kan krijgen of hartfalen van de hartritmestoornis.
Kimberly sport daarentegen veel en fanatiek. Ze is niet bang. Ze doet alle leuke activiteiten die ze graag wil doen en sport in ieder geval drie keer per week of vaker. Ze sport omdat ze gezond wil blijven. Sinds ze sport heeft zij het gevoel minder last te hebben van haar hartritmestoornis”. Aangezien dit een aanname van haarzelf is, maar zij niet direct weet of dit ook daadwerkelijk door het sporten komt.
“Ik raad iedereen aan om zeker te gaan sporten. Het hart is immers een spier, die net als elke ander spier kan worden getraind. Het hart houdt het lichaam draaiende en is daarom veel waard”.