Symptomen hartklachten bij vrouwen anders dan bij mannen

Ellis (47 jaar) heeft een hartinfarct gehad.

Op 8 januari 2019 fietste Ellis naar haar werk bij het GGZ. Toen ze echter aankwam op haar werk begon haar linkerarm zeer te doen, het leek op stevige spierpijn. Ook kreeg ze een pijnlijke doorstraling naar de borst. ‘Ik werd erg misselijk.’ vertelt Ellis in haar interview aan Sjoukje.

Haar collega’s, waaronder artsen van de GGZ, waren erg alert en stuurden haar meteen door naar het ziekenhuis. Toen ze in het ziekenhuis was kreeg ze opnieuw een aanval. Dit keer werd ze vooral heel erg angstig (hyperventilatie). De angst die ze ervaarde was een lichamelijke reactie op de tweede aanval. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek het een hartinfarct te zijn.

Een paar maanden hiervoor was Ellis naar de huisarts geweest met de klachten: 

  • Een band rond de maag onder de borst.
  • Veel zweten.
  • Vaak moe.
  • Het gevoel van spierpijn in de linkerarm.
  • Pijn tussen de schouderbladen.

Ellis heeft de leeftijd waarop ze in de overgang zou kunnen komen. Misschien waren het overgangsklachten. Stress leek haar ook een optie. Na aanhoudende klachten is ze toch maar naar de dokter gegaan. De dokter kwam tot de conclusie dat het waarschijnlijk maagzuur was en stuurde Ellis naar huis. Helaas bleek toch dat het hartklacht symptomen waren die niet op tijd herkent zijn. Een paar maanden later kreeg Ellis de hartaanval. Nu, zo’n 7 maanden later, sport Ellis bij Fit4lady en doet mee met de Hart aan de slag-actie.

Ellis doet graag mee aan de actie omdat zij het belangrijk vindt dat er meer onderzoek mogelijk blijft naar symptomen bij vrouwen met hart- en vaatziekten. Deze zijn vaak anders dan bij mannen. Doktoren herkennen de klachten soms niet of te laat bij vrouwen omdat deze vaak andere symptomen laten zien dan mannen. Om deze reden is er meer onderzoek nodig naar het hart van een vrouw.

Als we Ellis vragen waarom ze is gaan sporten: “Ik wil mijn conditie graag verbeteren. Ook wil ik sterker worden om sneller te kunnen herstellen. Ik hoop op deze manier ook het vertrouwen in mijn lichaam terug te winnen.”

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!