Chinese kool met gebakken bloemkoolrijst en falafel

Falafelballetjes

Een traditioneel Arabisch gerecht

‘Falafel’ komt van het Arabische woord ‘falāfil’: een meervoud van het woord ‘fulful’ wat ‘peper’ betekent. Falafel is een heerlijk pittig vegetarisch gerecht en makkelijk te maken!

Ingrediënten voor 16 balletjes falafel

  • 150 gram gedroogde kikkererwten, of kant en klaar uit een pot (wel even afspoelen)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper, zonder zaadjes fijngesneden
  • sap van 1 citroen
  • 1 el boekweit of havermeel
  • 2 lente-uitjes, alleen witte en lichtgroene delen in dunne ringetjes gesneden
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • Himalaya zout
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Was de kikkererwten en laat ze minimaal 16 uur weken in ruim water. (punt 1 en 2 kun je overslaan als je het in pot/blik vorm hebt)
  2. Laat de kikkererwten uitlekken en stop ze in een keukenmachine.
  3. Voeg de knoflook, chilipeper, citroensap, komijn, kurkuma, lente-uitjes, een snuf Himalaya zout en een handje peterselie toe en meng het tot een gladde massa in je keukenmachine.
  4. Roer het boekweit- of havermoutmeel hier doorheen. Als het mengsel nog te nat is voeg dan een extra lepel toe.
  5. Maak met natte handen balletjes: plat en niet te groot.
  6. Laat de falafel een half uurtje opstijven in de koelkast.
  7. Bak de falafel in een koekenpan met wat olijfolie tot dat ze goudbruin zijn.
  8. Serveer je homemade falafel met een salade van tomaat, avocado en sla.

Chinese kool met bloemkoolrijst en falafel

Je kunt de falafel ook als balletjes gebruiken bij geroerbakte Chinese kool met gebakken bloemkoolrijst. (foto)Chinese kool met falafel en bloemkoolrijst

Benodigdheden

  • 1 Chinese kool, fijngesneden
  • 3 eieren
  • Falafel, zelfgemaakt
  • Olijfolie
  • 1 tl Kurkuma
  • 2 tl kerrie
  • 1 tl Djinten (komijnpoeder)
  • 0,5 tl Sambal
  • Soyasaus (Kikkoman)
  • Bloemkoolrijst, zakje
  • Olijfolie
  • Kerrie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de olie.
  2. Roerbak de Chinese kool.
  3. Voeg de kruiden, sambal en Soya toe.
  4. Voeg al roerend de geklutste eieren toe. Blijf roeren tot dit gestold is.
  5. Roerbak de bloemkoolrijst in een aparte pan in olie.
  6. Voeg de kruiden toe aan de bloemkoolrijst.

(Serveer)tips

  • Serveer op een plat bord de bloemkoolrijst, de gebakken chinese kool en de Falafel.
  • Pas de hoeveelheid kruiden naar smaak aan.
  • Een keertje makkelijk? Koop kant en klare falafel.

Eet smakelijk!

GRATIS PROEFLES?

Voor een proefles nemen we ongeveer een uur de tijd. Een reguliere training, als je lid geworden bent, kost je ongeveer 30 minuten. Maar vanwege onze begeleiding en unieke methode is dit half uurtje effectiever besteed dan ooit!

Zomeractie

Top