Wil je succesvol zijn in je werk of studie? Ga sporten

Wil je succesvol zijn in je werk of studie? Ga sporten

Toen ik begon met werken eind jaren tachtig was mijn werkgever niet gek op sportende werknemers. Want stel dat zij door een blessure in de ziektewet komen? In mijn carrière in het bedrijfsleven keek ik als ik talent wilde sporten naar hoe sportief iemand was naast zijn of haar mega drukke baan. Want druk was het, elke collega was gedreven en werkte lange dagen. De meest succesvolle collega’s deden veel aan beweging of waren sportschool liefhebbers of duursporters. 

Meer energie, meer lef, minder stressgevoelig

Mijn sportieve collega’s waren energieker, toonden meer lef en waren ook minder gevoelig voor stress situaties.

Sporters zijn minder vaak ziek, hebben minder last van stress en zijn productiever dan niet-sporters. Dat blijkt ook uit dit onderzoek.

Ik vraag altijd aan mensen die maatschappelijk succesvol zijn, wat ze aan sport doen. De meeste topmensen in het bedrijfsleven zijn sportief aangelegd of maken er een prioriteit van. 

Hoe werkt dit nu eigenlijk? Hieronder kun je lezen hoe sport kan leiden tot succes.

De 9 voordelen van sport voor jouw werk

1 Sport helpt tegen stress

Sporters herstellen beter van een drukke werkdag. Wie na een drukke werkdag helemaal tot rust wil komen, de stress van zich af wil gooien en ’s nachts het liefst doorslaapt, kan het beste gaan sporten. Want sporten helpt hierbij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld televisiekijken.

Leuk feitje: televisiekijken zet de frontale kwab aan het werk om alles te verwerken. Ofwel je hersenen zijn nog steeds druk bezig.

2 Geeft energie voor andere dingen

Wel zestig procent van de sporters denkt tijdens het sporten aan werk en komt zo op nieuwe ideeën. Dat blijkt uit een onderzoek dat Monsterboard al 10 jaar geleden deed over sport en carrière onder meer dan 12.000 Nederlanders. 

3 Een sporter is meestal meer loopbaangericht

Ook blijkt dat sporters meer loopbaangericht zijn dan niet-sporters. Van de sporters ziet 32 procent de carrière als prioriteit of zelfs zijn hoofd prioriteit. Bij niet-sporters is dat 27 procent.

4 Sport maakt minder vaak ziek

Zijn sporters vaker ziek door blessures? Integendeel. Dit geldt waarschijnlijk alleen voor topsporters en beoefenaren van riskante sporten. Sporters zijn juist minder vaak ziek. Nederlandse werknemers zijn gemiddeld 5 werkdagen in het jaar afwezig door ziekte. Bij sporters is dat gemiddeld 3 dagen. Dit komt doordat een sportief leven leidt tot een fitter lichaam, verhoogde immuniteit en sneller herstel. 

5 Sport leidt tot betere prestaties

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol in Engeland wilden weten of sporten een directe invloed heeft op de prestaties op het werk. Ze onderzochten werknemers op hun prestaties en gemoedstoestand op werkdagen waarop ze tijdens de werkdag aan sport deden, bijvoorbeeld in de middagpauze. Deze vergeleken ze met de dagen waarop de zelfde werknemers niet aan sport deden. Er kwam een duidelijk verschil uit naar voren: maar liefst 79 procent van de werknemers levert betere werkprestaties in de dagen waarop ze ook sporten.

En dat is niet alles. Op sportdagen blijkt ook 72 procent van de werknemers zijn tijd effectiever in te delen.

6 Sport helpt om beter om te gaan met werkdruk

Uit ditzelfde onderzoek van de Universiteit van Bristol, blijkt verder dat 74 procent van de werknemers op sportdagen beter om kan gaan met de werkdruk. Naar aanleiding van de resultaten raden de onderzoekers werkgevers aan het sporten tijdens de werkdagen te bevorderen.

7 Sport geeft minder overgewicht

Het gaat slecht met het gewicht van de Nederlander. Het aantal landgenoten met overgewicht is opgelopen tot meer dan de helft. Wel 60 procent van de mannen en 44 procent van de vrouwen is nu te zwaar. Uiteraard helpt sporten ook bij het afvallen.

8 Steeds meer werkgevers zien voordelen van sportende medewerkers

Steeds meer werkgevers dragen hun steentje bij om werknemers te laten sporten. Dat kan al op kleine schaal. Stimuleer een lunchwandeling, zet een tafeltennistafel in het kantoor, plaats een fitnessapparaat zoals een hometrainer of crosstrainer. 

9 Bedrijfsfitness: de fiscus betaalt mee

Ook kan de werkgever haar medewerkers voordeliger laten sporten door zich aan te sluiten bij een bedrijf fitnessorganisatie. 

Kortom, het  blijkt maar weer, sporten levert alleen maar voordelen op. 

Wil je ook werk maken van sporten? Vraag eens een vrijblijvende proefles aan!

proefles

Proefles aanvraag

"(*)" geeft vereiste velden aan

Naam(*)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!