Wat is het verschil tussen cardio en krachttraining?

Als je wilt beginnen met sporten dan hoor je de ene vriendin zeggen: ”je moet cardio doen daar val je lekker van af.” Maar, je andere vriendin roept, ”nee krachttraining dan word je mooi strak.” En dan zie je dat vrouwen vaker voor cardio kiezen, vaak ook omdat ze willen afvallen, mannen kiezen daarentegen veelal voor kracht (omdat ze er gespierd uit willen zien) maar, maakt het eigenlijk echt veel verschil welke training je doet? En jij denkt dan misschien ”help ik wil gewoon sporten om weer lekkerder in mijn vel te komen waar hebben ze het toch over?” Daarom geven we in dit artikel uitleg wat kracht en cardio is en hoe ze van elkaar verschillen, ook vertellen we wat je nu het beste kunt gaan doen.

Wat is krachttraining?

Krachttraining is een vorm van trainen waarmee je spiermassa en spierkracht laat toenemen. Je wordt sterker door krachttraining, omdat je spieren groeien. Tijdens de training ontstaan minuscule scheurtjes in je spieren. Geen zorgen, dat is positief. Na de training herstellen de spieren zich net iets meer dan waar ze begonnen, om de volgende training makkelijker aan te kunnen. Hierdoor bouw je spiermassa en spierkracht op. Dit noemen we de wet van supercompensatie.

Elke training daag je jezelf uit om meer aan te kunnen en weer tot je uiterste te gaan. Zo boek je progressie. Er zijn diverse soorten krachttraining. Werken aan spieropbouw kan met krachtapparaten en ook met losse gewichten zoals dumbells en kettlebells. Ook kun je trainen met je eigen gewicht zoals opdrukken of squats maken. Naast dat je met krachttraining spiermassa opbouwt, zorgt het ook voor een verbeterde vetverbranding in rust.

Voordelen van krachttraining zijn onder andere:

 • Een toename van jouw fysieke kracht
 • Je ontwikkelt een strakker lichaam
 • Dankzij een grotere spiermassa zal je tevens in rust meer calorieën verbranden, wat tot een vermindering van je vetpercentage zal leiden

Zie ook onze blog ‘Zo verschilt krachttraining voor vrouwen van krachttraining voor mannen.’

Wat is cardiotraining?

Eigenlijk spreken we over een cardiovasculaire training, dat is een mond vol dus vandaar dat we het cardio of cardiotraining noemen. Middels een cardiotraining train je jouw uithoudingsvermogen. In andere woorden: de conditie van je hart- en vaatstelsel en van je longen. Tijdens cardiotraining gaat je bloed sneller stromen om al je spieren van zuurstof te voorzien. Je hart, longen en bloedvaten worden flink aan het werk gezet om de grote hoeveelheden zuurstof rond te pompen. Deze onbewuste training van het cardiovasculaire systeem verkleint de kans op hart- en vaatziekten op hogere leeftijd. Je beweegt op een redelijke tot hoge intensiteit, je hartslag gaat omhoog en je begint te zweten. Je verbrand hierdoor calorieën. Cardiotraining wordt ook vaak gebruikt als opwarming, ook voorafgaand aan krachttraining.  

Voorbeelden van cardio zijn: (hard)lopen, zwemmen, fietsen, skeeleren. Het voordeel van deze vormen van cardio is dat je ze altijd en overal kan doen bijvoorbeeld: op de fiets naar de supermarkt of je werk. Natuurlijk kan je ook op de sportschool een cardiotraining doen zoals een steples of spinning.

Voordelen van cardiovasculaire training zijn:

 • Je verbrandt relatief veel calorieën tijdens de training
 • Je verliest daardoor gewicht
 • Je verkleint de kans op hart en vaatziekten
 • Je uithoudingsvermogen verbetert

Wat is dus het verschil tussen cardio- en krachttraining, en waar kies je voor?

Het grote verschil tussen kracht en cardio is dat je bij cardio aan je uithoudingsvermogen werkt. Hierbij doe je langer en sneller -relatief lichte- oefeningen. Je ontwikkelt een groter  uithoudingsvermogen dankzij de ontwikkeling van een sterker hart en een grotere longinhoud. Bij een krachttraining ligt de focus daarentegen op spierkracht. Hierbij probeer je iedere spiergroep specifiek en efficiënt te trainen. Zodoende dwing je het lichaam om spiermassa op te bouwen. Doorgaans spreken we over kortdurende trainingssessies met relatief zware oefeningen.

Goed we weten nu het verschil tussen kracht- en cardiotraining. Maar welke moet je nu kiezen? Cardio of kracht?….Of……..?? Kan je deze twee ook combineren. Ja!! Deze twee vormen van trainen zijn heel goed te combineren. Sterker nog, de varianten vullen elkaar juist enorm goed aan. Krachttraining helpt heel goed je spieren te ontwikkelen die de cardiotraining daardoor beter uitvoerbaar maken. Hierdoor verzuren je spieren minder snel en is de kans op blessures ook kleiner. Ook helpt de cardiotraining heel goed bij de krachttraining, doordat je een betere conditie hebt en de krachttraining daardoor langer kunt volhouden.

Conclusie niet kiezen tussen deze twee trainingsvormen maar beide doen!

Hoe je krachttraining en cardio combineert

Je kunt beide trainingen afwisselend doen; de ene dag kies je dan voor een cardiotraining, de andere dag ga je voor krachttraining.  Men traint vaak niet zeven dagen per week, en dus wordt er vaak gekozen om de twee trainingsvarianten te combineren. Hierbij kan je kiezen voor een intervaltraining waarbij je hoge en lage snelheden afwisselt. Je hartslag verhoogt tijdens de oefening op het snelle tempo; je wordt moe en je verzuurt.  Tijdens de oefeningen op lage snelheden doe je de krachttraining. Het tempo daalt en het gewicht wat je tilt/duwt/trekt gaat omhoog. Het gevolg is een daling van de hartslag en je werkt aan je spierkracht. Vervolgens doe je weer een snelle oefening met lichte gewichten.

Wat zijn hier de voordelen van:

 • Je wordt sneller en sterker
 • Je hebt sneller resultaat, en dat motiveert weer
 • Tijdens de (snelle) cardiotraining is je hartslag heel hoog, daardoor verbrand je tijdens de training maar tijdens de (langzame) krachttraining verbrandt je lichaam na de training en in rust extra calorieën  
 • Je conditie verbetert en je hart en longen gaan efficiënter samenwerken
 • Het kost minder tijd, ideaal voor als je druk bent! 30 minuten per training twee á drie keer per week is voldoende

Wil jij kennismaken met onze unieke circuittraining waarbij we cardio en krachttraining combineren? Ervaar een efficiënte, effectieve training die jou het gewenste resultaat brengt, en tijd bespaart! Begin dan eens met onze thuistrainingen, of vraag een (buiten) proefles aan om gratis een keer mee te doen bij een van onze clubs!

Clubpagina - Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
 • Ontvang één dagelijkse oefening.
 • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
 • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!