Test jouw core-stability: hoe sterk is jouw kern?

Wij vrouwen zijn vooral bezig met oefeningen voor een mooier en beter figuur. We willen strakkere armen, mooie ronde billen en een strakkere buik. Terwijl wij ons hier druk om maken zijn fysiotherapeuten, trainers, sportdocenten en fitness docenten met iets heel anders bezig: namelijk met jouw core stability! Waarom? Een sterke core zorgt voor het optimaliseren van jouw sportprestaties, het voorkomt blessures en zorgt voor een goede houding. Hoogste tijd dus om aan je core te werken.

Wat is core-stability?

De core stability- ook wel kern- of rompstabiliteit genoemd – is afkomstig uit de revalidatietraining en is pas later uitgegroeid tot reguliere trainingsvorm. Grofweg wordt met core stability de functie van de diepe spieren van de romp (buik- en rugspieren, het middenrif en de bekkenbodem) bedoeld, maar de kern is eigenlijk de hele torso inclusief de organen.

Lees ook: Dit zijn 5 wetenschappelijk bewezen effectieve buikspieroefeningen

De beweegleer leert dat alle spieren en gewrichten van het lichaam elkaar beïnvloeden. De spieren in je romp spelen daarbij een belangrijke rol. Veel mensen denken dat je armen en benen alle taken verrichten, maar je kern maakt dit mogelijk door stabilisatie en krachtoverbrenging. Anders zouden we erbij lopen als een lappenpop.

Hoe belangrijk is een stevige kern? 

Je korset van spieren in je romp is dus de basis van waaruit je bijna alle bewegingen maakt,, dus heb je baat bij een goede kern. En dat is niet alles, een stevige core verbetert ook je sportprestaties, het zorgt voor een optimale krachtoverdracht van de romp en het bekken naar de armen en benen en zorgt voor een goede balans.

Core-stability vermindert de kans op blessures. Uit onderzoek blijkt dat bij het trainen van de rompstabiliteit ook lage rugklachten verminderen. En het belang van de diepe buik- en rugspieren bij het aansturen van de wervelkolom voorkomt blessures.

Je kern heeft nog een hele belangrijke functie, namelijk het beschermen van het centraal zenuwstelsel en de interne organen, het ondersteunen van de organen en de bloedcirculatie. Een zwakke core kan incontinentie, darmklachten en een verkeerde ademhaling veroorzaken.

Nu is de vraag: hoe sterk is jouw romp? 

Wil je weten hoe sterk jouw core is? Fysiotherapeut Mark Chen heeft een korte test bedacht om dit te bepalen. Het enige wat je nodig hebt is een matje en een stopwatch.

  • Start in een normale plankpositie. Houd 30 seconden vast.
  • Maak een voet los van de grond. Houd 15 seconden vast, wissel van voet ook 15 seconden vasthouden.
  • Til tot slot een arm op en het tegenovergestelde been. Houd 15 seconden vast en wissel van kant.

Dit is de korte variant van de test. De officiële versie duurt iets langer. Deze test duurt ongeveer 4 minuten. Lukt het je niet om dit vol te houden, dan weet je dat er werk aan de winkel is.

Hoe kun je je core-stability verbeteren?

Belangrijk is een correcte houding zodat de communicatie tussen spieren en zenuwen verbeterd. De rompspieren moeten leren om je wervelkolom te stabiliseren. Hierbij spelen niet alleen de buikspieren een belangrijke rol maar zijn sterke rompspieren en stretching net zo belangrijk.

Bekende core-stability oefeningen zijn:

  • De brug
  • Marching glute bridge
  • De plank
  • De zijwaartse plank

Voor een juiste uitvoering van deze oefeningen: zie onze blogs 8 “beste krachtoefeningen” en 10 “beste fitness oefeningen voor benen/billen”

Wij trainsters van Fit4lady weten maar al te goed hoe belangrijk een sterke core en een correcte houding zijn: zo voorkom je blessures en behaal je betere sportprestaties. We zijn dan ook continue bezig met het aanleren en bewust maken van een juiste houding tijdens de training. We corrigeren daar waar nodig is en benadrukken het aanspannen van de buikspieren. De fitnessapparaten spelen een belangrijke rol. Ze maken jouw spieren sterker zonder ze over te belasten zodat ze samen kunnen werken voor extra stabiliteit en romp versterking. Plan 2 à 3 keer per week een workout van kracht- en conditietraining en je merkt al snel dat je romp sterker wordt: je voelt echt resultaat. Een sterke core is wat we willen en wat uiteindelijk ons hoofddoel zou moeten zijn. Wil jij dit ook schrijf je dan in voor een proefles.

Clubpagina - Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!