Sportpraat met Arina: ‘Van moeten naar willen, dat is het unieke van Fit4lady’

sportpraat met arina van moeten naar willen fit4lady
In ”Sportpraat met Arina” neemt Fit4lady-oprichter Arina van Damme je mee in de wereld van Fit4lady.

Door de jaren heen heb ik geleerd dat wanneer ik iets moet doen, mij dat veel moeite kost. Daarentegen spring ik op en ben ik direct productief wanneer ik iets wil doen. Tussen moeten en willen ligt een wereld van verschil. Maar hoe krijg je het voor elkaar om van moeten, willen te maken?

Denk eens terug aan de tijd dat je als kind leerde lezen, of aan de periode waarin je jouw eigen kind zag leren lezen. Letters leren, woordjes onthouden. Het begint allemaal erg moeilijk waardoor het niet altijd even leuk is. Maar, owee als je het doorkrijgt: dan wordt lezen ineens reuze leuk en voor je het weet wil je boekjes lezen, of zelfs naar de bibliotheek. Omdat het kwartje gevallen is en je beter en beter kunt lezen, is dat moeten iets geworden is dat je wilt. 

Zo’n kwartje valt natuurlijk niet zomaar. Als je echter oefent kan het kwartje ook traag maar gestaag op de juiste zijde terechtkomen. In het geval van het leren lezen, kan dat middels huiswerk en oefening. De kunst van de docent is om te kijken hoe een kind leert en hoe je haar inspireert. Zelf heb ik op ballet gezeten. Ballet zelf was aardig, maar het leukste was het samenzijn met de vriendinnetjes die ik daar zag en het plezier dat we met elkaar maakten. Maar, daardoor werd iets wat ooit moest, wel iets wat ik zelf graag wilde. 

Zo werkt het ook bij Fit4lady. Veel vrouwen starten met een doel en willen afvallen, fitter worden, sommigen willen hun spieren versterken, ontspannen door inspanning of aan gezondheidsklachten werken. Allemaal belangrijke redenen om te beginnen met sporten. Maar als je extrinsiek gemotiveerd bent omdat je enkel een bepaald doel wilt bereiken waardoor je jezelf 2 of 3 keer per week naar de sportschool moet sleuren, dan kan het een hele klus worden omdat je de bezigheid (het sporten) misschien zelf wel helemaal niet leuk vindt. 

Was jij blij toen je je eerste woordjes Engels leerde? Mij deed het eigenlijk niet zoveel. Dat werd daarentegen wel anders toen ik leerde communiceren met buitenlandse toeristen of toen ik een camping kon boeken. Dat smaakte naar meer. Hierdoor leerde ik sneller woorden, zinnen of ik las eens een Engels boek. 

Het leuke van sporten bij Fit4lady is dat alle elementen aanwezig zijn in de sportschool om het sporten leuk te maken. Daardoor gaat je training bijna vanzelf.

Hoe werkt dat dan?

 • Een halfuur kracht- en conditietraining in een circuit
 • Samen trainen maar toch voor jezelf
 • Alleen vrouwen, in alle posturen en leeftijden
 • No nonsense sfeer
 • Laagdrempelig en een gevoel van welkom zijn
 • Leuke professionele trainsters
 • Geen spiegels, geen mannen
 • Sporten wanneer het jou uitkomt
 • Fijne muziek waarop je makkelijk beweegt
 • Apparaten die zo goed zijn dat je niets hoeft in te stellen en meteen kunt trainen

Merk direct het effect! Geniet van een blij en fit gevoel, sterke spieren en een verbeterde conditie bij alles wat je in het dagelijks leven doet.  Dat maakt onze formule, onze sportschool uniek. Daarom bestaat ons bedrijf al 16 jaar en openen we vestigingen omdat we deze manier van trainen op meer plekken willen aanbieden. We laten met veel plezier steeds meer vrouwen ervaren hoe leuk en effectief de circuittraining binnen onze aanpak is.

Onlangs sprak ik een van onze leden, zij traint al jaren trouw, 2 x per week, altijd fanatiek. Altijd in hetzelfde sportpak. Ze is veranderd de laatste tijd. Ze vertelde waarom. “Ik ben van een ‘ik moet sporter’ een ‘ik wil sporter’ geworden. Ik ga nu blij heen. Jullie trainsters lieten mij mijn gang gaan en me dit zelf ontdekken”, vertelde ze enthousiast en met een bezweet shirt en hoofd.

Bij deze sporter viel het kwartje. Ze heeft zelf de knop omgezet en is het sporten zelf leuk gaan vinden. Want daar gaat het om. Je kunt geen goede zwemmer worden als je het zwemmen zelf niet leuk vindt. Ze is de training zelf leuk gaan vinden. Ze werd sterker en fitter waardoor de training makkelijker wordt. En daardoor kwam ze vaker en werd het moeten willen. 

En daarmee bereikte ze haar doel. Fit, blij, sterk.

Dat is Fit4lady.

Je bent welkom.

Over de column van Fit4lady Sportpraat met Arina

Wat leuk dat je mijn sportieve column gelezen hebt! Vanaf 2021 deel ik periodiek met jullie wat er allemaal speelt bij Fit4lady, wat er leeft onder de leden, waar ik allemaal mee bezig ben en natuurlijk welke dingen we met Fit4lady allemaal doen. Lees dus af en toe mijn column, dan neem ik je mee in de gezonde wereld van Fit4lady. 

Lees ook mijn vorige columns:

‘Sport je nog? Nee joh laat maar gaan in de lockdown.’

‘Ondernemen tijdens corona: zo houd ik de moed erin.’

‘Van goedbetalende sportschool sponsor tot resultaat behalende sporter.’

‘7 Redenen waarom sporten tot meer succes op je werk of studie leidt.’

Doe het ook eens voor een ander’

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
 • Ontvang één dagelijkse oefening.
 • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
 • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!