Sportpraat met Arina: ‘Doe het ook eens voor een ander’

In ”Sportpraat met Arina” neemt Fit4lady-oprichter Arina van Damme je mee in de wereld van Fit4lady.

Het zijn waardevolle momenten wanneer een klein gebaar van een ander je dwingt te reflecteren op hoe je de wereld beschouwt. Zo overkwam mij onlangs iets dat ik absoluut niet zag aankomen. Een onbekend persoon die even je wereld verandert met gouden oneliners die écht waar lijken te zijn. Het bestaat nog.

Na een lange, natuurlijk sportieve, werkdag scan ik mijn boodschappen bij de Jumbo. Op de een of andere manier vind ik dat altijd leuk om te doen. Het is al laat, een kwartier voor sluitingstijd, maar binnen is binnen. Mijn motto is dan ook: ‘Doe vandaag wat je vandaag kunt doen.’ Vaak betekent dat snel schakelen wat een keerzijde heeft: ik vergeet nog wel eens wat. Zo ook vandaag, bij het afrekenen kom ik erachter dat ik mijn bankpas vergeten ben. En tot overmaat van ramp ligt mijn telefoon met Apple Pay thuis aan de oplader. Sh….

Daar sta je dan bij de zelfscankassa, en dan is het ineens een stuk minder leuk. Ruim 21 euro aan boodschappen, waaronder een toch wel heerlijk ogend doosje Hollandse aardbeien dreigen achtergelaten te worden. Misschien toch dat motto eens overdenken. 

De medewerker bij de scankassa schiet echter te hulp en zegt dat hij de boodschappen best apart wil houden, als ik nu een sportieve sprint naar huis trek dan red ik het waarschijnlijk om net voor het sluiten van de winkel weer binnen te zijn. Een uitdaging die ik best aan wil gaan, maar een korte twijfel overheerst nog. 

Dan gebeurt er iets bijzonders. Een jonge vrouw komt naar me toe en zegt; ‘Ik betaal voor je’.  

‘Nou, wat ontzettend aardig, geef me je rekeningnummer dan maak ik het over,’ reageer ik. 

Ik zoek naar een pen en vraag papier bij de scanmedewerker. 

‘Niet nodig. Ik betaal voor je.’

‘WAAAT, 21 euro? Hier, de doosjes aardbeien zijn voor jou,’ bied ik nog aan, maar ze wimpelt me stellig af.  ‘Hoe kan ik je bedanken’, zeg ik, nog steeds bezwaard, maar ook volledig verrast en ontroerd bijna. ‘Doe het ook eens voor een ander.’ De onbekende dame draait zich om en loopt weg.

Ongelooflijk denk ik. Ongelooflijk. Wat mooi. Ook ik heb wel eens wat voorgeschoten in een winkel, maar eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat mijn goede daad gevolgd werd door een betaalverzoek van mijn kant. En dan ging het doorgaans over kleinere bedragen. 

21 euro. Zo maar. Van een volslagen onbekende.

De scanmedewerker heeft een microfoontje om en belt zijn collega: ‘Er loopt nu een blonde vrouw naar buiten, geeft haar een boeket.’  Terwijl ik mijn boodschappen inpak kijk ik de medewerker nog eens verbijsterd aan. Het moet niet gekker worden, denk ik. 

Aan mij heeft Jumbo Alkmaar een klant voor het leven en die vrouw… Ja. Ik ga het doen. Ik ga mensen helpen die ook net als ik zo’n suffe fout maken.

Hoe doe ik dat bij Fit4lady eigenlijk? Denk ik. Ben ik er echt voor de klant, voor mijn sporter? Doe ik dingen voor hen, zonder ook maar iets terug te verwachten? En voor vrienden? Familie? Het is goede stof tot nadenken dat dwingt tot reflectie. 

Ondertussen reflecteer ik ook op mijn motto, ‘doe vandaag wat je vandaag kunt doen.’ Misschien is het tijd voor een nieuw motto, een die me niet dergelijke foutjes oplevert. ‘Doe het ook eens voor een ander, doe het ook eens voor een ander’,  denk ik, terwijl ik met de tas boodschappen naar huis loop. Hoofdschuddend. Stil van. De wereld is zo slecht nog niet. De meeste mensen deugen wel. 

En dat soort oneliners. Opeens zijn ze waar. Mooi hè! ‘Doe het ook eens voor een ander’, dat wordt mijn nieuwe motto. Hoe ik dat ga toepassen op Fit4lady? Daar ga ik eens goed over nadenken.  

Arina

De nieuwe column van Fit4lady Sportpraat met Arina

Wat leuk dat je mijn sportieve column gelezen hebt! Vanaf 2021 deel ik periodiek met jullie wat er allemaal speelt bij Fit4lady, wat er leeft onder de leden, waar ik allemaal mee bezig ben en natuurlijk welke dingen we met Fit4lady allemaal doen. Lees dus af en toe mijn column, dan neem ik je mee in de gezonde wereld van Fit4lady. 

Lees ook mijn vorige columns:

‘Sport je nog? Nee joh laat maar gaan in de lockdown.’

‘Ondernemen tijdens corona: zo houd ik de moed erin.’

‘Van goedbetalende sportschool sponsor tot resultaat behalende sporter.’

‘7 Redenen waarom sporten tot meer succes op je werk of studie leidt.’

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!