Sportiever worden lukt gegarandeerd als je hier rekening mee houdt

Zou je jezelf fitter en energieker willen voelen? Misschien ook iets slanker, leniger en strakker? Hieronder lees je 6 tips waarbij je met kleine stapjes je jezelf verbetert en je je steeds beter zult gaan voelen.


Sportiever worden en je doelen blijven behalen, hoe doe je dat?

In ieder jaar heb je enkele momenten waarop veel mensen besluiten dat een omslag in het leven nodig is. Vaak op 1 januari, wanneer iedereen met zijn of haar goede voornemens besluit om het roer om te gooien en eindelijk eens sportief te worden. Maar ook de fase na de zomervakantie is een populair moment om belangrijke veranderingen in het leven door te voeren. Vaak zie je dan dat velen dezelfde fout maken: ze willen te veel, te snel en in één keer. Dat resulteert in onhaalbare doelen, gigantische obstakels en erger nog: falen. Niemand kan van nul naar honderd in 5 seconden. Hardlopers zijn doodlopers zegt men weleens, en ja dat is ook echt zo.

Lees ook: Het effect van kleine gewoontes, oftewel tiny habits op jouw sportmotivatie: zo kun je gigantische sportieve verandering teweeg brengen

Hoe ga je dan wel sportief vooruit? Hoe zet je realistische doelen? Er is een heersende theorie die spreekt van de mogelijkheid om 1% beter per dag te worden. Dat geldt dan voor alles: het leven, piano spelen, sportief zijn. Of je je ook echt meetbaar 1% per dag gaat, dat denken we niet, maar het is een goede manier van denken: maak van kleine stapjes grote stappen. Zo ga je sportief vooruit. Want als dat jouw doel is -sportiever worden- dan is het slim om kleine stapjes te zetten en deze vol te houden in plaats van in een keer rigoureuze aanpassingen die je niet vol kunt blijven houden.

Doe je mee met deze 6 tips?

1. Start elke dag met een beetje beweging

We geven een paar voordelen, kies vooral wat bij jou past: doe bijvoorbeeld elke dag 10 squats bij het tandenpoetsen of doe ze onder de (koude) douche, wandel 10 minuten buiten voordat je jouw dag start. Doe 10 minuten lang stretchoefeningen, doe een buikspieren workout. Op youtube of Pinterest is voldoende inspiratie te vinden! Kies een van deze kleine oefeningen en houd deze een maand vol. Wedden dat dat naar meer smaakt? 

2. Maak meer gebruik van je sportabonnement

Ben je lid van een sportschool en denk je dat je daar wel wat meer gebruik van zou kunnen maken? Doe het! Je betaalt toch al en door één training toe te voegen per week sla je twee vliegen in een klap. 

3. Vervang tussendoortjes door beweegpauzes

Heb je trek? Doe een stretch- of krachtoefening, een miniworkout of buikspiertraining. 5 of 10 minuten helpt al! Een hongerig gevoel zal meteen verdwijnen. Als je beweegt weet de hypothalamus (het orgaan dat honger en dorst regelt) dat er geen ruimte is voor honger. Lees er maar eens over in het boek: “De Hamster in je brein”

Het nemen van actieve pauzes heeft nog veel meer voordelen. Je houdt jezelf gezond, voelt je energieker, je slaapt ‘s nachts beter, het verlicht stress en verbetert je humeur. Dat alles in maar tien tot vijftien minuten per dag.

4. Zorg ervoor dat je iets minder eet dan normaal

Besteed aandacht aan het bereiden van je maaltijden of zorg voor meer plantaardig eten: veel groenten, zeker een halfbord vol. Tevens maakt (te) veel eten je vermoeid en futloos. Eet tot je je voor 80% voldaan voelt. Eet met aandacht en langzaam. Kijk maar eens of één van deze tips je helpt en ga dat ook volhouden en verbeteren.  

5. Sportiever worden? Maak elke dag een wandeling!

Soms is een beetje frisse lucht alles wat je echt nodig hebt om je dag en je sportieve gedrag te verbeteren. Elke dag één keer wandelen, helpt je geest te zuiveren en stress te verminderen. Je kunt rustig wandelen of juist stevig (brisk wandelen).

Wandelen geeft je de kans om je gedachten te organiseren of een probleem op te lossen. Bovendien is het ook een plezierige bezigheid ook om samen te doen. Probeer één van jouw pauzes op het werk te gebruiken voor een korte wandeling, of doe het na de avond maaltijd. Zie welk verschil het maakt.

6. Zoek een nieuwe sport om te leren

Ga je een weekendje weg of op vakantie? Probeer eens een nieuwe sport uit, Stap in de kano, ga wandklimmen, bergwandelen, of neem tennis/golf/padel/squash les. Of ga eindelijk de borstcrawl leren, Door meerdere sporten te leren kennen daag je jezelf uit en benut je de nieuwe vaardigheid weer in andere sporten. 

Zo verbeter je jezelf en word je de meest sportieve versie van jezelf! Volg ons ook op sociale media, dan houden wij je zo veel mogelijk gemotiveerd!

28 Dagen challenge

Download de 21 dagen challenge

"*" geeft vereiste velden aan

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!