Zo houd je nieuwe sportieve gewoontes beter vol

hoe houd je sport gewoontes vol

Men zegt wel dat het aanleren van een nieuwe gewoonte 100 dagen duurt. Daarna wordt het nieuwe gedrag een automatisme. Dan zijn helaas de meesten al gestopt met hun kersverse sportieve gewoontes. Gelukkig kan het aanleren van nieuw gedrag veel sneller! Zelf merken we dat je na een maand al een heel eind bent indien je de volgende stappen volgt, maar zet je schrap voor een dip nadat je dertig dagen bezig bent. Klaar voor de uitdaging? 

Of je nu een goed voornemen voor het nieuwe jaar hebt, in een jurk voor die ene bruiloft wil passen of je opmaakt voor het strandweer waarbij de bikini’s uit de kast gehaald moeten worden: we komen allemaal wel eens op een punt waarbij we denken ‘Het is nu echt tijd voor verandering!’ Gedrag veranderen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Voor jij ergens aan went, of het zelfs een automatisme geworden is, ben je gauw 100 dagen verder. Genoeg tijd om weer af te haken dus, gelukkig kan het veel sneller!

Kies voor het aanleren van een nieuwe gewoonte middels de volgende stappen:

  • Plan je sportmomenten in per week, bijvoorbeeld op zondagmiddag, net na het sporten
  • Meld het je omgeving, familie, op het werk, zij kunnen je ook motiveren en eens vragen hoe het gaat
  • Ken je zwakke momenten en bedenk daar een oplossing voor, bijvoorbeeld het uitstellen van het sporten
  • Houd het klein, dus bijvoorbeeld: ‘ik ga twee keer per week een half uur trainen en ik wandel 15 minuten na het eten’
  • Bedenk een alternatief, als het een keer niet lukt te gaan sporten maak dan een stevige wandeling

Ga de uitdaging niet alleen aan

Een van de grootste invloeden op ons gedrag is onze omgeving, om precies te zijn de mensen in onze directe omgeving. Ga de uitdaging daarom niet helemaal alleen aan, maar samen met je partner, je beste vriendin, je kinderen of een collega waar je zo goed mee kunt opschieten. Als jij belooft dat je woensdag om acht uur in de sportschool staat, dan moet je wel want iemand rekent op je!

Plan vooruit

Je hebt je momenten ingepland, je wordt gemotiveerd door de mensen om je heen en je weet wat je doelen zijn. Breng dan eens in kaart wat je eigen valkuilen zijn, waar zie jij uitdagingen en wanneer ben je op je zwakst? Grijp jij direct naar chips als je honger hebt? Voorkom dan ten aller tijden die honger door regelmatig gezond te eten! Weet jij dat je ‘s ochtends altijd het sporten uitstelt? Probeer het eens in de avond. En voel jij je regelmatig ongemotiveerd om überhaupt aan de slag te gaan? Volg ons dan op sociale media want we zorgen met onze blogs voor zo veel mogelijk inspiratie. .

”Breng eens in kaart wat je eigen valkuilen zijn”

Sportieve gewoontes? Begin klein!

Kleine gewoontes, ze werden mooi omschreven in het boek ”Tiny Habits” van schrijver Bj Fogg. Het is eigenlijk heel simpel: zorg ervoor dat je niet over een grote drempel hoeft te stappen. Wandel even 15 minuten na het eten, doe 25 squats voor je onder de douche stapt en train slechts een half uur in plaats van anderhalf uur. Houd het klein, en voor je het weet kan je niet meer zonder je nieuwe gewoontes.

Plan B, Plan B!

Zorg ervoor dat je een plan achter de hand hebt. Kwam je echt niet aan het sporten toe en heb je, je op de zaterdag toch geworpen op dat gi-gantische stuk taart? Kies dan op zondag voor een lange wandeling bijvoorbeeld. Plan ook dit in met iemand uit je omgeving. Dan heb je direct quality time en sla je twee vliegen in één klap.

Ben jij druk bezig met het leren van nieuwe sportieve gewoontes en ben jij klaar voor de uitdaging? Vraag dan nu een gratis proefles aan! Bij Fit4Lady ga je de uitdaging nooit alleen aan en ontvang je altijd de juiste begeleiding. Daarnaast helpen we je klein te beginnen, plannen we graag met je vooruit en kunnen we altijd tips geven voor een plan b!

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!