Hoe kun je sportieve doelen haalbaar maken? Met deze 6 tips!

sportieve doelen haalbaar maken

Het stellen van doelen is een belangrijke stap als het gaat om het verbeteren van je fysieke gezondheid. Of het nu gaat om afvallen, strakker worden, fitter worden, sterker worden, een betere houding of beter slapen, het begint allemaal met het stellen van een concreet en haalbaar doel. Maar wat betekent “concreet”?


Stel jezelf voor dat je besluit een taal te gaan leren. Dan weet je vooraf dat je een langdurig proces tegemoet gaat. Eentje die je veel kan brengen, waar je veel van leert en een proces waarvan jij zal groeien. Hetzelfde geldt bij het leren spelen van een instrument. Eigenlijk weet iedereen dat het utopisch denken is als je jezelf voorneemt dat je binnen twee maanden een pianovirtuoos bent. Succes met een instrument of het leren van een nieuwe taal? Denk niet dat je dat in twee maanden redt. 

Lees ook: Hoe sporten je helpt bij het verlagen van je stressniveau en je mentale gezondheid een boost geeft

En toch denken veel mensen precies zo wanneer het aankomt op sporten!

Hoe kan het dan dat veel startende sporters wel dit soort doelen stellen. In twee maanden tijd willen ze:

 • Meerdere kilo’s afvallen
 • Spiermassa opbouwen
 • Volkomen fit zijn
 • Het gevoel hebben dat je zo naar de Olympische Spelen kunt afreizen

Haalbaar is het niet en duurzaam al helemaal niet blijkt meestal. Daarnaast zakt je motivatie keihard in als je merkt dat deze doelen onhaalbaar blijken te zijn. Als je iets wilt aanpassen of toevoegen in een patroon vraagt dat net als muziek maken of een taal leren veel inzet en herhaling en kleine stapjes voorwaarts.

Duurzame motivatie is het beste! Dan ga je werken aan een langdurige leefstijl aanpassing en ga je de inzet zelf ook leuk vinden.

Last van een gebrek aan motivatie?

Sportief worden is net als het leren van een taal 

Weer even de vergelijking met een taal leren: het lijkt je waarschijnlijk heerlijk om je in het buitenland te redden in het Spaans. En het leren zelf is ook aantrekkelijk, de klasjes, de woordjes, de taal lezen in de krant, Spaanse films kijken, praten met Spanjaarden, het is ontzettend leuk om bezig te zijn met de taal.

Zo moet het ook gaan met sporten, je gaat met plezier naar de sportschool of wandelen omdat je het belangrijk vindt. Ook laat je om deze reden ongezond voedsel staan.

Ben je tijdelijk gemotiveerd dan is de kans groot dat je terugvalt zodra jouw doel is bereikt. Je wilt bijvoorbeeld 5 kilo afvallen om in je zomerjurk te passen.

Hoe tijdelijke motivatie kan leiden tot duurzame motivatie

‘’Ik pas de zomerjurk en ben 5 kilo kwijt en ik vond het eigenlijk ook wel leuk om te doen, gezonder en minder eten, meer bewegen en de sportschool. Ik ga door. Ik voel me veel beter. Niet alleen omdat mijn kleding mooier staat, vooral omdat ik me veel fitter voel, sterker ook en mooier.’’ Dat is de verandering van tijdelijke motivatie naar duurzame motivatie in de praktijk. 

Deze 6 tips helpen elke (opnieuw) startende sporter.

 1. De eerste stap is een mentale conclusie: ben jij duurzaam, of tijdelijk gemotiveerd? Men spreekt ook wel over intrinsieke en extrinsieke motivatie. Bepaal, en identificeer vanuit welke soort motivatie te werk gaat. Dan wordt het ook makkelijker om eventuele valkuilen te identificeren.
 2. Begin met een eerste doel, een kleine doelstelling is al genoeg bijvoorbeeld: ‘’Ik wil me overdag fit voelen,’ of ‘Ik wil drie kilo afvallen voor de start van de zomer.’’ Het kan nog kleiner en dat maakt het vaak nog makkelijker om vol te houden: ‘’Ik wil iedere dag 15 minuten bewegen’’ of ‘’Ik doe mee aan de 21-dagen challenge van Fit4lady.’’
 3.  Maak een eigen programma waar je zelf blij van wordt. Zorg voor zowel krachttraining al conditietraining. Dat is een voorwaarde voor een fitnessprogramma. Bijvoorbeeld: “ik wil 2 x per week gaan sporten met een vriendin, 1 x in de week op een avond en 1 x in het weekend. Daarnaast ga ik elke dag 20 minuten wandelen na het eten en 5 minuten stretchen met een online programma.
 4. Zoek een stimulerende omgeving. Bijvoorbeeld een leuke sportschool waar de sfeer je meteen aanspreekt en vertel jouw doelen aan de trainer en vraag of zij of hij jou wil helpen dit te behalen en welke hulp hij of zij kan geven. Vertel jouw doelen ook aan je omgeving zodat zij je stimuleren en vragen hoe het gaat.
 5. Doe elke dag iets om jouw doel te behalen. Dus houd je aan je afgesproken programma.
 6. Meet wekelijks je motivatie en je voortgang.  en beloon jezelf dat je bezig bent jouw doel te behalen.

Zoek je een omgeving die je kan helpen jouw doelen langdurig of op kortere termijn te bereiken?

Proefles aanvragen.

Proefles aanvraag

"(*)" geeft vereiste velden aan

Naam(*)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
 • Ontvang één dagelijkse oefening.
 • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
 • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!