Het nieuwe werken! 9 redenen waarom je tijdens je werkdag zou moeten sporten

Sporten tijdens je werkdag

Inmiddels hoeven we niet meer te vertellen dat bewegen goed is voor een goede gezondheid. Je wordt er fit en vitaal van, je weerstand neemt toe en dat geeft weer een boost aan je algehele welbevinden. Echter wordt er tegenwoordig steeds meer van ons verwacht: werken, gezin, huishouden, sporten…. En op het werk wordt er ook steeds meer in kortere tijd van ons verwacht. Maar hoe kun je er toch voor zorgen dat je tijdens deze drukke dagen toch voldoende beweegt en je zelf gezond houdt? En wat zijn de voordelen van sporten tijdens je werkdag?1. Zo kun je in een druk leven toch blijven sporten!

Begin je dag met sporten. Dan heb je dat alvast gehad en kun je het van je to-do-list strepen. Lukt het toch niet? Pak dan je middagpauze zodat je daarna extra fit aan de slag kunt. Als dat ook niet mogelijk is, ga dan direct uit je werk door naar de sportschool.

Lees ook: Zo houd je jouw brein voor de gek en kun je verslaafd raken aan sport!

2. Sporten voor of tijdens je werk levert meer op dan sporten erna

Het gaat niet alleen om de calorieën die we verbranden. Het levert veel meer op dan alleen de zweetdruppels. Zo kun je direct rekenen op een energieboost die jou kan helpen tijdens de meest veeleisende fase van je dag. Tijdens het werk wil je productief zijn, doelen behalen en scherp zijn in iedere situatie. Daarbij draagt sporten direct bij. Heb jij liever je energieboost om drie uur ‘s middags of elf uur ‘s avonds?

3. Sporten tijdens je werkdag verbetert je concentratievermogen

We hebben allemaal wel eens een dag dat onze concentratie niet optimaal is. Dat kan gebeuren, maar het kan ten koste van dat ene moment waarop je een vergadering moest tackelen, of tijdens die lastige onderhandelingen. Of misschien wel tijdens het moment dat je net energiek je kinderen van de opvang of school wilt halen. Even sporten zorgt voor meer focus en concentratie. Dit verhoogt in de hersenen de zogeheten Brain-derived Neurotrophic factor. Het stofje dat de aanmaak, groei en informatieverwerking van de hersencellen stimuleert.

4. Sporten tijdens je werkdag verhoogt de productiviteit

Als je sport ben je die dag 23% productiever dan op dagen dat je niet sport. Je verzet dus meer werk, in minder uren. Dus dat sporten je tijd kost, is dus geen geldige reden meer. Die tijd verdien je simpelweg weer terug!

Loop je vast in je werk? Gebruik je pauze dan om te sporten en om je hoofd even leeg te maken, te ontspannen en te ordenen. Daarna kun je vol gas en met nieuwe creativiteit aan de slag.

waarom jij te laat start met sporten

5. Sporten verlaagt je stressniveau, maak daar tijdens je werk gebruik van

Als we praten over stress dan hebben we het over stress in ons hoofd. Ofwel te veel inspanning voor het hoofd. Laten we dit verleggen naar inspanning naar het lichaam. Zo krijgen we ontspanning voor het hoofd door inspanning van het lichaam. Tijdens het sporten maakt het lichaam namelijk diverse hormonen aan, zoals serotonine en endorfine. Dit worden ook wel de gelukshormonen genoemd. Al met een korte sportsessie geeft dit grote voordelen voor je geest, even helemaal je hoofd leeg, je raakt je spanningen kwijt en je vergeet even die drukke agenda.

6. Slaap beter dankzij een gezonde levensstijl

Zeker na een drukke werkdag kan het nog wel eens voorkomen dat je in bed ligt en de gebeurtenissen van de dag nog even in gedachten langskomen. Op deze manier blijft je lichaam alert, je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur blijven hoog. Door te sporten kun je sneller in de slaapmodus komen en kom je dus ’s nachts beter en dieper tot rust. Dit zorgt voor een beter herstel, zowel lichamelijk als geestelijk. Zo kun je de volgende dag met nieuwe frisse energie weer alles uit de dag halen!

7. Sporten levert je minder ziektedagen op

Ziek zijn komt je nooit uit. Op je werk gaat het leven gewoon door, de kinderen razen zeker door en er zijn altijd to-do-lijsten om af te werken. Een dag op bed liggen, moet weleens kunnen in het leven, je hebt immers rust nodig en ziek worden we allemaal weleens, maar je wilt het wel minimaliseren in jouw leven. Naast alle voordelen die we al genoemd hebben, is het ook nog eens zo dat je minder vaak ziek bent als je sport. Gemiddeld zo’n 6 dagen per jaar minder. Kijk, dat is nog eens tijd terugverdienen.

8. Sporten tijdens een werkdag levert je meer plezier op het werk op

Minder ziek zijn, creatiever worden, lekker productief zijn en scherper in ieder gesprek. Dat levert je niet alleen minder stress op maar ook absoluut meer plezier in je werk. Dat komt omdat jij de dag keihard onder controle hebt!

9. Sporten tijdens je werk kan met een prachtige korting en is dus goedkoper

Wat is er nu nog leuker dan ook nog eens te kunnen sporten met korting?! Bedrijfsfitness Nederland stelt: ‘Als je meedoet aan de bedrijfsfitnessregeling van je werkgever ben je gemiddeld 40% minder kwijt aan een sportschoolabonnement. Het abonnementsgeld wordt dan namelijk via jouw werkgever met je verrekend. Zo kun je met flink voordeel aan jouw gezondheid werken. Een gezonde zaak!’

Proefles aanvraag

"(*)" geeft vereiste velden aan

Naam(*)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!