Sporten tijdens het 3ᵉ trimester van je zwangerschap, hoe pak je dat aan?

Sporten tijdens het derde trimester van je zwangerschap, kan dat nog? Tijdens je zwangerschap kun je in feite sporten totdat jouw lichaam aangeeft dat dit niet langer kan. Natuurlijk is het daarom van groot belang om goed naar je lichaam te luisteren. Hoe doe je dat? Waar houd je rekening mee? En welke oefeningen zijn nog geschikt voor jou?


Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe minder pittig je kunt trainen. Zo begin je met het laten staan van de rechte buikspieren zodra je een zichtbaar buikje krijgt. Op een gegeven moment wordt springen minder prettig. Vanaf ongeveer het 3e trimester zal het lichaam minder energie hebben om uitbundig te sporten. Vanaf nu zal het goed zijn om je work-out anders te gaan indelen. Lees hieronder hoe je dat kan doen. 

Houd rekening met rug- en bekkenklachten tijdens zwangerschap

Helaas komt dit vaak voor. Zeker als de core-stability niet voldoende samenwerkt. Dat wil zeggen dat sommige spieren te weinig en andere spieren te veel inspannen ten gevolge van de groeiende buik. Meestal en zeker bij het doen van de juiste oefeningen, verdwijnen de klachten weer. 

Weet welke rol relaxine speelt tijdens je zwangerschap

Ken jij het stofje ‘relaxine’? Dit stofje zorgt ervoor dat het bekken ruimte gaat maken voor de doorgang van de baby in de buik. Relaxine verslapt de banden en gewrichten. ‘Ai, dat is niet leuk om te lezen!’  Dat klopt, het verslapt eigenlijk alle banden in het lichaam. Hierdoor zijn gewrichten extra gevoelig voor blessures, met name bij springende oefeningen. 

Mariska van Fit4lady Hillegom blijft tijdens haar zwangerschap zo lang mogelijk sportief


Blessures van het sporten tijdens de zwangerschap

Alle gewrichten kunnen extra gevoelig zijn voor blessures. Ook andere klachten als vocht vasthouden, obstipatie en aambeien zijn veel voorkomende klachten tijdens de zwangerschap die sporten in de weg kunnen staan. 

Voor al deze klachten geldt dat voldoende en gedoseerde lichaamsbeweging goed is voor de zwangere vrouw en voor het herstel na de bevalling. 

Heb je klachten maar wil je toch bewegen?

De oplossing, die hebben wij voor je: voor al deze klachten geldt namelijk dat je voldoende en gedoseerd moet bewegen onder goede begeleiding.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen in jouw zwangerschap of erna? Vraag nu jouw beweeganalyse aan en plan een gratis proefles in!

Na de bevalling: ‘Mama in Shape’

Ook voor het herstel na je bevalling is het van belang om te sporten. Zes weken na je bevalling mag je in principe weer sporten. Het programma ‘Mama in Shape’ kan je op weg helpen. Dit unieke Fit4lady-programma helpt je, onder persoonlijke en professionele begeleiding, weer een power mom te worden! Zo ren jij in no-time achter je kinderen aan!

Vraag nu jouw beweeganalyse aan en plan een gratis proefles in!

3-4-5 Actie

Het kan nu nog! Meedoen aan de 3-4-5 actie:

  • Val 3 kilo af
  • in 4 weken tijd en 
  • voel je 5 jaar jonger

Gedoseerd, met de juiste oefeningen en onder goede begeleiding met betrekking tot bewegen en voeding kan ook jij deze challenge aan! 

Nieuwsgierig? Plan jouw proefles om te zien of het programma bij je past.

Proefles aanvraag

"(*)" geeft vereiste velden aan

Naam(*)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!