Let op deze 5 punten als je weer begint met sporten op oudere leeftijd

Sporten op oudere leeftijd

Als je op oudere leeftijd begint met sporten, kan dat spannend en uitdagend zijn. Toch is het nooit te laat om te beginnen met bewegen en het kan zelfs veel voordelen hebben voor je gezondheid en welzijn. Hieronder vind je een aantal tips om op een veilige en effectieve manier te beginnen met sporten op oudere leeftijd.


Vanaf de leeftijd 30 à 40 jaar verlies je ieder jaar ongeveer een procent van je spierkracht en spiermassa. Vanaf 70 jaar versnelt dat proces en daalt je kracht met 3,5 procent per jaar. Slecht nieuws voor je gezondheid, want met een zwakke fitheid verhoogt de kans op hartinfarcten, diabetes, overgewicht en rugproblemen. Maar er is ook goed nieuws. Het is nooit te laat om het tij te doen keren. Ook op latere leeftijd beginnen met sporten levert je tal van gezondheidsvoordelen op. Zo pak je die sportieve plannen veilig aan.

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste voordelen van sporten op een oudere leeftijd

1. Kies voor sporten met goede begeleiding

De tijd dat fitnesscentra door twintigers en dertigers gedomineerd werden is gelukkig al lang voorbij. Ook senioren vinden steeds vaker de weg ernaartoe. Ben je bang dat je ‘verzuipt’ in een grote zaal met allerlei apparaten? Dan is een kleinschalige sportschool misschien iets voor jou. Bewegen met anderen werkt motiverend én levert je nieuwe contacten op.

2. Sporten op oudere leeftijd? Maak het jezelf niet te moeilijk

Een mooi voordeel van sporten op latere leeftijd is dat je sneller resultaat boekt. Al na drie tot zes weken oefenen zal je verbetering merken. Pak je sportieve plannen wel verstandig aan en kies voor een sport die je leuk vindt én makkelijk onder de knie krijgt, zoals dansen of fitness. Pas op met sporten met veel draaibewegingen zoals tennis of squash. Ze kunnen je uit evenwicht brengen en vergroten het risico op vallen.

3. Zorg voor variatie

Het is het beste om niet steeds dezelfde spiergroepen te trainen. Om die reden adviseren sportcoaches om afwisselend te trainen. Wissel armoefeningen en beenoefeningen af en werk ook aan je conditie. Bij Fit4lady komen alle spiergroepen aan bod. Daarnaast doe op de steps een oefening waarbij je je conditie traint, en ook nog je spieren versterkt. Je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt.

4. Weer beginnen met sporten op oudere leeftijd? Bouw rustig op

Na jarenlang stilzitten pak je het sporten het best verstandig aan. Drie keer per week een halfuurtje bewegen is een prima graadmeter. Probeer te sporten onder begeleiding van een goede coach om je op weg te helpen. Een coach zorgt ervoor dat je verantwoord traint.

5. Luister naar je lichaam

Ademnood of steken in de borst? Stop dan meteen met sporten. Dergelijke alarmtekenen tonen aan dat je lichaam rust nodig heeft. Respecteer deze signalen. Ook als je ziek bent, is sporten geen goed idee. Je kan er zelfs je gezondheid ernstig mee in gevaar brengen. Na een ziekte doe je er goed aan je lichaam even de tijd te geven vooraleer je er weer invliegt.

Wil je beginnen met sporten onder goede begeleiding? Bij Fit4lady mag je het altijd gratis proberen.

Proefles aanvraag

"(*)" geeft vereiste velden aan

Naam(*)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!