Sporten met een hartritmestoornis: het verhaal van Kimberly

Kimberly is 23 jaar en sport bij Fit4lady Leeuwarden. Ze heeft een aangeboren hartafwijking, namelijk een hartritmestoornis. “Sinds groep 8 op de lagere school heb ik hier last van.”. De afwijking is aangeboren – haar opa had ook hartproblemen – en het gebeurt (helaas) vaak bij jonge vrouwen. “Het kan over gaan, maar hoeft niet.”.

Een hartslag van 200 slagen per minuut
Toen Kimberly op de lagere school zat, was ze aan het fietsen en plotseling kreeg ze een hartslag van gemiddeld 200 slagen per minuut. De oorzaak: ze heeft een tweede sinusknoop waarlangs het stroompje loopt, zodat de kamers van het hart blijven pompen. Maar soms pakt het elektriciteitsstroompje de verkeerde route en wordt het rondje kleiner. Het hart begint dan ineens erg snel te kloppen.

“Ik word dan misselijk, benauwd en duizelig en moet even op een rustige plek gaan zitten, anders gaat het niet over”, vertelt Kimberley. “Als het heel erg wordt, kan ik flauwvallen en daarna ben ik even heel erg moe..”
Ze maakt zich soms zorgen over haar hartritmestoornissen, omdat ze weet dat dit niet zonder gevaar is. Doordat de kleppen van het hart razendsnel openen en sluiten, kan het bloed gaan stollen. Dit kan erg gevaarlijk zijn als zo’n gestolde prop bijvoorbeeld in de hersenen komt. Ook kan ze een hartinfarct krijgen of hartfalen van de hartritmestoornissen.

“Sinds ik sport heb ik minder last van hartritmestoornissen”
Kimberly sport veel en fanatiek en is niet bang. Ze doet alle leuke dingen die ze wil doen en ze sport minstens drie keer per week. Vooral omdat ze gezonder wil zijn. “Sinds ik sport, heb ik minder last van de hartritmestoornissen en ik vind het ook gewoon ontzettend leuk bij Fit4lady, Mede dankzij de steppassen (het cardiogedeelte, red.).”

Kimberly raadt mensen met een beperking of ziekte aan om te gaan sporten
“Je voelt je veel energieker en sporten is goed voor het hart.”Het hart is een spier die je dus ook kunt trainen. Een sterk hart is veel waard. Kimberly: “Het is wel belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Of je nou wel of niet traint. Maar doe wel wat je kunt. Op deze manier word je vanzelf sterker”.

Een lijf in goede conditie kan veel beter en sneller herstellen. Kimberly wil andere vrouwen met klachten op het hart drukken dat ze zich er niet voor hoeven te schamen. Iedereen heeft wel wat. “Als je wat wilt gaan doen… Ga ervoor!”

Ook de kracht van Fit4lady ervaren?

Ontdek Fit4lady geheel gratis en vrijblijvend tijdens een proefles van een klein uurtje. Dit mag je verwachten:

  • Intake: wat zijn jouw doelen en hoe kunnen wij jou daarbij helpen?
  • Rondleiding: je maakt kennis met de club.
  • Training: je traint mee in het circuit, net als alle leden.
  • Vragen? Wij beantwoorden ze graag

Past Fit4lady bij jou? Dan kun je direct starten!

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!