Klachten door thuiswerken? Zo voorkom je het!

Door het langdurig thuiswerken ervaren veel mensen momenteel schouder,- arm- of rugklachten. Blijf jij tegenwoordig ook vaak urenlang, onafgebroken achter de computer zitten? En dan ook nog eens op een geïmproviseerde werkplek die verre van ergonomisch is? Houd je eens aan de volgende punten en kies voor thuistrainingen. Zo voorkom je alle klachten, voor het te laat is. 

Klachten door het thuiswerken kunnen variëren van een stijve pols of nek tot een muisarm of problematische klachten in de rug. De oorzaak hiervan is vaak hetzelfde: we zitten thuis urenlang onafgebroken achter de computer en onze werkplek is eigenlijk niet geschikt voor zulke lange dagen.

Kies voor een ergonomische werkplek

Om klachten te voorkomen is het:

 • Belangrijk dat je een stoel hebt die in hoogte verstelbaar is. Zo kun je jouw armen en benen in een hoek van 90 graden positioneren door de juiste hoogte te selecteren.
 • Van belang om de stand van je beeldscherm aan te passen. Om een beeldscherm op de gewenste stand te krijgen kun je ook een laptopstandaard kopen. Zorg ervoor dat je de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte plaatst.
 • Handig om een anti-RSI programma te installeren op je computer. Dit soort programma’s helpt je op tijd pauze te houden en geven je ook meteen tips of oefeningen die je kunt doen om RSI of een muisarm te voorkomen. ‘Pausit’ is zo’n programma. Deze kun je 30 dagen gratis proberen.

Omdat je urenlang constant dezelfde kleine spiertjes beweegt kunnen deze overbelast raken. Raken spieren overbelast? Dan kunnen deze zelfs ontstoken raken. Zodra dit gebeurt ben je verder van huis. Je kan er veel aan doen om dit te verhelpen, maar meestal moet je wel weer hetzelfde werk gaan doen en ben je dus snel weer overbelast. Zeker als het ontstoken is geweest. Daarom is het voorkomen van de klachten ontzettend belangrijk.

Ook tijdens het thuiswerken kan je regelmatig bewegen!

Zelfs thuis kun je veel bewegen. Je hebt slechts enkele vierkante meters nodig, dus jouw woonkamer, slaapkamer, thuiskantoor of tuin is vast voldoende. Ga minimaal  voor een kwartier beweging, al spreekt het voor zich dat langer sporten beter is. Leg eens een yogamat neer en ga voor:

 • Sit-ups (25 x)
 • Push ups (10 x)
 • Mountain Climbers (15 x)
 • Jumping Jacks (15 x)
 • Squads (15 x)
 • Calf raises (15 x)
 • Planking (30 seconden)

Herhaal dit drie keer, of stap af en toe achter je computer vandaan en doe een set met de bovenstaande repetities. Iets te veel? Begin dan met minder repetities en bouw rustig op. Na het werk is het een goed idee om een rondje te (hard)lopen zodat je direct je hoofd van het werk leegmaakt en met een rustig gevoel aan je vrije tijd kunt beginnen. Anders blijf je vaak ook maar in je werk hangen.

Thuis kan (bijna) alles!

Om te voorkomen dat je dus in een vicieuze cirkel van pijn terecht komt zijn in de grote lijnen dingen belangrijk:

 • Maak jouw werkplek ergonomisch
 • Neem ieder uur dat je stil zit een korte pauze
 • Doe oefeningen achter je bureau
 • Ga na je werk sporten

Regelmatig sporten is van groot belang. Door te trainen word je sterk en is het mogelijk om in een goede, rechte houding te blijven zitten. Je core spieren zorgen hiervoor dus kies voor trainingen die een focus op je core, je buik en rug hebben. Ook beweeg je door na een dag stil te zitten te gaan trainen op een hele andere manier je grote spiergroepen, dit is belangrijk om je overbelaste spieren achteraf te laten ontspannen

Het sporten heeft nog veel meer bijkomstige voordelen. Regelmatig trainen zorgt er tevens  voor dat je geestelijke gesteldheid opgekrikt wordt. Het is om die reden goed tegen depressiviteit en sporten maakt je weer helder en geconcentreerd. Hierdoor kun je gelukkiger en efficiënter werken. Ook slaap (en herstel) je beter door regelmatig te trainen, wat er weer voor zorgt dat je beter geconcentreerd kunt werken. Een absolute win, win situatie dus!

Ben jij er klaar voor om thuis te gaan trainen? Meld je nu gratis aan voor de Fit4lady thuistrainingen en ontvang onze trainingen gratis vandaag nog!

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
 • Ontvang één dagelijkse oefening.
 • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
 • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!