Hormonen en afvallen, waarom problemen met jouw hormonen een strak lichaam in de weg zitten

Wist jij dat jouw hormonen grotendeels bepalen hoe jij je voelt? Alles in je lichaam is met elkaar verbonden, hierdoor is afvallen soms complexer dan gewoon even sporten en minder eten. Bedenk je bijvoorbeeld dat je onder invloed van oestrogeen stressbestendiger bent, dit terwijl je tijdens de menstruatie een schommelend oestrogeengehalte hebt. Dat heeft weer invloed op je humeur. Als we kijken naar afvallen en sporten, dan is het ook van belang om te begrijpen welke rol hormonen tijdens het afvallen spelen.

Met welke hormonen heb je tijdens het afvallen te maken?

  • Insuline
  • Ghreline
  • Cortisol

Insuline speelt een belangrijke rol bij de vetopslag, het zorgt ervoor dat opgeslagen vet namelijk niet wordt afgebroken. ghreline staat dan weer bekend als het hongerhormoon. Dit hormoon hoort af te nemen na het eten van een maaltijd waardoor je verzadigd raakt. Cortisol komt vrij bij stress en kan leiden tot een gevalletje overeten wat weer leidt tot overgewicht. Wanneer je hormonen overhoop liggen kan het helpen om met beweging en voeding de boel weer in het gareel te krijgen. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat deze hormonen invloed hebben op gewichtscontrole.

Hoe raken je hormonen verstoord?

Een verstoring van de hormonen kan te maken hebben met factoren als stress, slapeloze nachten waarin je ligt te malen, langdurige spanning, medicijngebruik, crashdiëten die eigenlijk helemaal niet goed voor je zijn, een tekort aan beweging of zelfs een totaal gebrek aan sportiviteit en ook absoluut slecht voedsel. Een snelle hap, zoals het geval is met magnetronmaaltijden en maaltijden met termen op de verpakking als ‘’verrijkt met vitamines’’, en ‘’nu nog minder vet’’, zijn vaak chemische behandelingen ondergaan, waardoor ze eigenlijk steeds minder gezond worden.

Herkenbare gevallen? Dan zou het kunnen dat de hormonen invloed op je gewicht hebben. Indien hormonen als cortisol, ghreline, insuline maar ook oestrogeen en testosteron, respectievelijk het vrouwelijke de mannelijke hormonen, uit balans zijn, wordt afvallen een moeilijke opgave.

Hoe los je problemen met je hormonen op?

Probeer te ontstressen en je voedingspatroon eens goed onder de loep te nemen. Stop echt met het eten van bewerkt voedsel en ga voor gezond, puur voedsel! We spreken dan over onbewerkte groenten als broccoli of fruit. Voedsel dat werkelijk zegt wat het is.

Eet groente zo rauw mogelijk! Toppers om te ontstressen zijn: spinazie, broccoli en andijvie. Het bladgroen ondersteunt je lever, die als taak heeft om een teveel aan hormonen af te breken

Slaap is daarnaast van grote invloed op je hormonen. Ontdek hoeveel slaap je werkelijk nodig hebt. Merk jij dat zes uur te weinig is maar negen teveel? Ga dan voor regelmaat en kies echt voor jezelf door die acht uurtjes per nacht te pakken. 

Sport! Het lijkt een open deur inmiddels, maar door voldoende te bewegen houd je je lichaam in balans. Combineer voldoende beweging met gezonde voeding, weinig stress, voldoende slaap en geen malle crashdiëten en middeltjes die middels slimme, maar onrealistische, marketingleuzen in je winkelmandje moeten komen. 

Los jouw problemen met hormonen op door duurzaam te leven

Ga voor een duurzame levensstijl en je merkt dat je beter in je vel komt te zitten, dat je hongergevoel en verzadiging in een normale balans komt en dat je vanzelf wat gaat afvallen. Daarnaast is het super voor je humeur, je productiviteit en je geluksgevoel.

Wil jij wel sporten maar zijn alle sportscholen bij jou in de buurt gesloten? Begin dan thuis eens met onze thuis trainingen? Of, vraag een proefles aan bij een van onze vestigingen. We gaan dan samen buiten sporten met de leden van Fit4lady!

Thuistraining

"*" geeft vereiste velden aan

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!