Hoe sporten je helpt bij het verlagen van je stressniveau en je mentale gezondheid een boost geeft

sporten tegen stress

Sporten is een geweldige manier om stress te verminderen en de mentale gezondheid te verbeteren. Er zijn veel verschillende manieren waarop sporten kan bijdragen aan een gezonde geest, laten we een aantal van deze manieren bespreken.


Sporten tegen de stress, werkt het echt?

Dankzij verschillende onderzoeken weten we definitief dat sporten écht een positief effect heeft op de mentale gezondheid en op je stressniveau. Dat is maar goed ook, want onderzoek van de Yale Universiteit geeft tevens aan dat (chronische) stress de levensverwachting drastisch kan verlagen. 

Lees ook: Sportieve voornemens volhouden, met deze tips lukt het je

Hoe helpt sport tegen het verlagen van stress?

Ten eerste kan sporten helpen bij het verminderen van stress door het uitgeven van endorfines. Endorfines zijn stoffen die het lichaam afscheidt tijdens lichamelijke activiteiten en die een gevoel van welzijn veroorzaken. Door te sporten, kan het lichaam meer endorfines produceren, wat kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming.

Daarnaast kan sporten ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Stress kan leiden tot slapeloosheid, maar regelmatig sporten kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Bovendien kan sporten ook helpen bij het verminderen van angst en depressie. Door regelmatig te sporten, kan het lichaam meer serotonine en noradrenaline produceren, twee stoffen die van nature het gevoel van welzijn en tevredenheid verhogen.

Tot slot kan sporten ook helpen bij het verbeteren van het zelfbeeld en het verhogen van het zelfvertrouwen. Door regelmatig te sporten, kan iemand zich fitter en gezonder voelen, wat kan leiden tot een groter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Sportiever worden

Hoe intens moet je sporten om stress tegen te gaan?

Om stress tegen te gaan, is het belangrijk om regelmatig te sporten, maar de intensiteit van de oefening kan variëren afhankelijk van de persoon. Er zijn twee hoofdtypen van oefening die kunnen helpen bij het verminderen van stress: cardio- en krachttraining.

Cardio oefeningen zijn oefeningen die de hartfrequentie verhogen, zoals hardlopen, fietsen, zwemmen, roeien, etc. Deze oefeningen helpen bij het verminderen van stress door het uitgeven van endorfines en het verbeteren van de bloedcirculatie. De American College of Sports Medicine (ACSM) raadt aan om ten minste 150 minuten matige of 75 minuten intensieve cardio oefening per week te doen, verdeeld over minstens 3 dagen per week.

Krachttrainingen zijn oefeningen die gericht zijn op het versterken van de spieren, zoals gewichtheffen, kniebuigen, enz. Deze oefeningen helpen bij het verminderen van stress door het verminderen van angst en depressie, het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verhogen van het zelfbeeld en zelfvertrouwen. De ACSM raadt aan om minstens 2 keer per week krachttraining te doen, waarbij elke spiergroep minstens één keer per week wordt belast.

Houd er wel rekening mee dat iedereen anders is en dat sommige activiteiten beter werken voor een persoon dan voor een ander. Dus, het is belangrijk om te experimenteren met verschillende sporten en activiteiten om te zien wat het beste werkt voor jou en je stressniveau. Het is ook belangrijk om professioneel advies te vragen voordat je begint met een nieuwe oefenroutine, vooral als je gezondheidsproblemen hebt.

Kan sport zelfs helpen bij het voorkomen van een burn-out?

Volgens verschillende onderzoeken kan sport helpen bij het voorkomen van een burn-out, daarnaast wordt sport veel toegepast bij psychische hulp indien iemand daar behoefte aan heeft. Er is overigens ook onderzoek gedaan naar burn-outs bij competitieve sporters, zeker bij jongere sporters die zichzelf te ver pushen lijken burn-outs op de loer te liggen. Dit verschilt natuurlijk sterk van persoon tot persoon, maar het is goed om te sporten op een niveau waarvan je vooral achteraf ontspanning ervaart. Je kunt immers te ver doorschieten. 

Wil jij ook sporten om jezelf zowel fysiek als mentaal een boost te geven? Wil je aan de slag met gelijkgestemden en wil je vooral sporten op je eigen niveau? Vraag dan eens een proefles aan bij een van onze vestigingen! We nodigen je graag uit om Fit4lady zelf te ervaren. 

Proefles aanvraag

"(*)" geeft vereiste velden aan

Naam(*)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!