Hoe zorg je voor een goede houding

Gratis training proberen?

In ons vorige artikel, getiteld ''Hoe kunnen (oudere) mensen werken aan het behouden van flexibiliteit en mobiliteit en welke specifieke oefeningen dragen hieraan bij?'', hebben we al besproken hoe cruciaal flexibiliteit is. Flexibiliteit draait om het optimaal benutten van spierkracht tijdens beweging. 

Stabiliteit, daarentegen, is de kunst van het handhaven van de juiste spierspanning zonder daarbij concessies te doen aan beweging. Het behouden van voldoende stabiliteit is dan ook van essentieel belang.

Wat is stabiliteit? 

Stabiliteit is als een choreografie voor ons lichaam, waarbij elk onderdeel harmonieus samenwerkt om de juiste positie te behouden.

Bij het trainen van stabiliteit staat de techniek van de beweging centraal, niet zozeer de kracht waarmee deze wordt uitgevoerd. Een goede samenwerking tussen alle lichaamsdelen is essentieel.

Lees ook: Sporten en voeding: ontdek wat jouw lichaam nodig heeft, wanneer!

Stabiliteitstraining is niet alleen waardevol bij verschillende soorten klachten, vooral als het gaat om gewrichtsklachten zoals rug-, nek-, schouder-, heup-, knie- en enkelklachten. Het is ook van cruciaal belang voor het voorkomen van blessures en/of het versnellen van het herstelproces.

Volgens de NASM-afbeelding, oftewel het ultieme workout-geheim, draait alles om een goed doordacht trainingsprogramma. En laten we eerlijk zijn, dat begint allemaal met stevige stabiliteit.


Waarom is stabiliteit zo belangrijk?

  • Stabiliteit geeft je een betere lichaamshouding.
  • Het maakt je veerkrachtiger.
  • Het corrigeert spieronevenwichtigheden.
  • Het vergroot je bewegingsbereik in gewrichten.
  • Het vermindert spierspanning.
  • Het verkleint de kans op blessures.
  • Het ontlast je gewrichten.
  • Het helpt tegen kwaaltjes zoals rug- en heuppijn.
  • Het vermindert het risico op struikelen.
  • Het vergroot de flexibiliteit van de spieraanhechtingen.
  • Het behoudt de normale lengte van de spieren.
  • Het verbetert de samenwerking tussen zenuwen en spieren.
  • Het boost je prestaties.

Bij Fit4lady gaan we aan de slag met krachttoestellen voor spierkracht en steps voor conditie, zoals het kracht-uithoudingsvermogen in de afbeelding. Maar hier komt de kicker: om stabiel te blijven op die steps, moet je spieren op de juiste manier aanspannen. Anders zouden we gewoon omvallen!

Bekijk onze training
Om soepel te kunnen en blijven bewegen, heb je zowel stabiliteit als mobiliteit nodig.

Ons doel is simpel: iedere vrouw beter en efficiënter laten bewegen, zodat dagelijkse en sportieve activiteiten een fluitje van een cent worden. Dat noemen we 'Functional Training'.

Efficiënt bewegen vereist zowel stabiliteit als mobiliteit.

  • Stabiliteit: Dit betekent controle houden over je gewrichtspositie, zowel bij stilstand als tijdens beweging. Denk aan een soepele samenwerking tussen al die lichaamsdelen (spieren, banden, en gewrichten).

  • Mobiliteit: Dit is de ongehinderde beweging die je gewrichten en lichaamsdelen kunnen maken. Hier is opnieuw een optimale samenwerking tussen verschillende gewrichtscomponenten nodig, zonder in te boeten aan stabiliteit.

Corestabiliteit

Een goede afstemming tussen stabiliteit en mobiliteit is de sleutel tot efficiënt bewegen. Sterke stabiliteit in je kern (romp) bevordert de mobiliteit in armen en benen.

En laten we eerlijk zijn, als je efficiënt wilt bewegen, moet je starten met een goede balans tussen stabiliteit en mobiliteit. Het begint allemaal bij het meest centrale deel van je romp, met name de lumbale wervelkolom en het bekken. Deze zone heeft invloed op de mobiliteit en stabiliteit van je hele lichaam.

Core-lagen: Binnenste, Middelste, en Buitenste Laag

  • Binnenste Laag: Hier vind je de diepere spieren rond de wervelkolom. Ze bieden lokale stabiliteit en geven voortdurend feedback aan je hersenen over je houding.

  • Middelste Laag: Dit is het krachtige 'power house' van je kern. Het verhoogt de interne druk om je wervelkolom stabiel te houden bij belasting.

  • Buitenste Laag: De krachtige spieren die verantwoordelijk zijn voor beweging in je romp. Dit is het bewegende systeem.

Stabiliteitstraining

Bij stabiliteitstraining draait alles om oefeningen waarbij je romp nauwelijks beweegt. Met veel herhalingen en gematigde intensiteit activeren we die stabiliserende spieren.

Voorbeelden: March, Floor Bridge, Ball Bridge, Prone Floor Cobra, Ball Cobra, Iso-ab (plank), Side Iso-ab, Superman.

Trainen van het bewegend systeem van de 'core'

Nu, als we het bewegende systeem van de core trainen, voegen we beweging toe aan de mix. Deze spieren hebben meer snel samentrekkende vezels, dus we doen gemiddeld minder herhalingen met een iets kortere contractieduur.

Voorbeelden: Ball Crunch, Reverse Crunch, Knee-up, Cable Rotation, Cable Lift and Chop.

Core Power-oefeningen

En als we spreken over 'core power', voeren we die bewegingen snel uit om zoveel mogelijk kracht in zo'n kort mogelijke tijd te genereren. Het doel is snelkracht.

Voorbeelden: (Medicine)ball pullover throw, (Medicine)ball rotation chest pass, (Medicine)ball soccer throw, (Medicine)ball oblique throw.


Zelf proberen?

Lees ook: https://fit4lady.nl/blogs/core-training-voor-een-sterkere-basis-en-stabiliteit en probeer de oefeningen zelf uit!


Wil je starten met sporten onder goede begeleiding? Bij Fit4lady mag je het altijd gratis proberen. 

Ja, ik probeer het gratis

Als trotse eigenaressen van enkele van de Fit4lady clubs zijn Patty, Arina, Mariska en Sjoukje niet alleen ondernemers, maar ook gepassioneerde voorvechters van vrouwenwelzijn.

Met een schat aan kennis en ervaring vormen zij samen een krachtig team dat zich inzet voor het bevorderen van een gezonde levensstijl voor vrouwen door het schrijven van onze blogberichten.

Graag tot ziens bij Fit4lady!

Arina, Patty, Sjoukje & Mariska (van links naar rechts)

Ga terug

Mis nooit meer onze leuke tips, gezonde recepten of een aanbieding en schrijf je nu in!

*