Geen snelle hap, maar flink kauwen op je maaltijd!

Geen snelle hap, maar flink kauwen. Lukt het jou om 25 keer te kauwen per hap? Je bent dan in elk geval goed op weg. Onderzoek toont aan dat door te weinig te kauwen of snel te eten, je minder goed het eten verteert. 

Moet je dan als een koe aan tafel zitten te grazen? Nee. Maar geniet van elke hap en kauw tot het eten enigszins vloeibaar is. Door beter te kauwen profiteer je van alle voedingsstoffen. Je lichaam kan het voedsel namelijk beter verwerken. Hap jij je eten als een kant-en-klaar maaltijd naar binnen? Dan heb je de kans op vetopslag, overgewicht en weinig energie. Zonde!


Hoe zit dat dan precies?

Door goed te kauwen voeg je ‘enzymen’ toe. Enzymen? Horen we je denken. Dit zijn eiwitten die helpen om voedingsstoffen in voedsel om te zetten in stoffen die we nodig hebben om te kunnen functioneren.  Het geeft je extra energie voor tijdens het steppen, een win-win!

Door te kauwen geef je jouw maag een seintje om nog meer enzymen om te zetten. Dus eet je te snel, dan heeft je lichaam geen tijd om de stoffen af te scheiden. Daarnaast geef je de ‘leptine’ — een hormoon die het signaal van verzadigd zijn afgeeft aan de hersenen — geen tijd om tegen je hersenen te zeggen dat je vol zit.

Eet je te snel? Dan is de kans groot dat je te veel eet. Je lichaam heeft namelijk 20 minuten nodig om dit signaal af te geven aan de hersenen.

Zorg voor voldoende gezonde vetten

Ons vriend ‘leptine’ regelt de vetconcentratie en het metabolisme. Dit hormoon wordt vrijgemaakt uit het vetweefsel op het moment dat je eet. Een tekort aan leptine zorgt voor trek en daardoor gaan we vaak onnodig snaaien. Flink grazen dus, wanneer je geniet van je volgende maaltijd. Bon appetit!  😉

Wanneer het leptine gehalte stijgt, heb je minder eetlust. Bij diëten wordt dit proces verstoord. De eerste dagen gaat het goed, maar doordat de leptine steeds verder daalt, krijg je vanzelf weer trek. 

Om leptine aan te maken helpt kauwen op eten. Maar je lichaam heeft ook voldoende gezonde vetten nodig. Denk aan vis, avocado, noten en olijfolie.

Voordelen van goed kauwen op je eten

Oké, we zetten nog een keer de voordelen op een rij.

Goed kauwen zorgt voor:

  • Minder kans op overgewicht.
  • Minder kans op diabetes.
  • En helpt te voorkomen dat ongezonde bacteriën je darmflora verstoren.

Wil je meer lezen over fitness en een gezonde leefstijl? Lees alle artikelen op fit4lady.nl

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!