Fitte Ladies aan het woord: ‘Van hersentumor naar corona IC en door naar de top van een berg in Noorwegen’

Als we bij Fit4lady in de afgelopen elf jaar één ding geleerd hebben, dan is het wel dat alle vrouwen uniek zijn en een eigen verhaal hebben. Verhalen die vaak op hun eigen manier indrukwekkend, leerzaam en motiverend zijn. Omdat we onze leden graag beter leren kennen, en andere leden met hun verhalen graag inspireren, hebben we de nieuwe rubriek ‘Fitte Ladies aan het woord’ in het leven geroepen. En laten we eerlijk zijn: wij kunnen wel zeggen dat Fit4lady de leukste sportschool voor vrouwen is, maar dat kunnen onze leden nog veel beter.

Vandaag het verhaal van Fleur Kooijman die bij Fit4lady Goeree-Overflakkee lid is en een hersentumor overwon, 17 kilo afviel met Fit4lady, vervolgens 2 weken in slaap op de IC lag wegens corona, maar ten slotte bergen in Noorwegen beklom.

 

Voor alle fitte ladies,

Het was in de zomer van 2010 (ik was 40 jaar) dat ik aanklopte bij Fit4lady. In het voorjaar van dat jaar was er middels een grote operatie een goedaardige hersentumor verwijderd. Dus moest ik, na hulp van de fysio, mijn conditie zelf verder opbouwen. Omdat ik niet de energie had om naar de sportschool buiten het dorp te fietsen was Fit4lady de enige optie. Ik stapte er binnen met het idee om, zodra het beter met me ging, naar een “echte sportschool” te gaan. Ik werd hartelijk verwelkomd en begon, onder begeleiding, een beetje onwennig aan het eerste rondje.

Lees ook: Fit4lady en goede doelen: hoe we met onze gezondheid anderen vooruit helpen

Voorheen hield ik een sport nauwelijks half jaar vol maar na een tijdje moest ik toegeven dat het eigenlijk wel leuk was. De sfeer van “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”, de laagdrempeligheid en de expertise van de trainsters die me altijd wisten te motiveren om net nog dat beetje extra te geven met daarbij de afwisseling; het werkte voor mij. Wat ik vooral fijn vond en vind is dat iedere oefening 45 seconden duurt waarna je weer verder gaat. Zo kan je net dat tandje extra bijzetten. Ik probeer ook altijd mijn eigen record van bewegingen binnen die 45 seconden te verbreken.

‘Ik kreeg energie van het sporten’

Na een tijdje merkte ik dat ik energie van het sporten kreeg en dat ik na een dag werken mijn hoofd lekker leeg kon maken. Ik had voorheen wel eens last van rugpijn of pijnlijke knieën maar dat verdween. Ik ging en ga bijna altijd direct na mijn werk naar Fit4lady en dan pas naar huis. Het hoort eigenlijk gewoon bij mijn werkweek. Mijn conditie ging zienderogen vooruit en doordat ik ook advies kreeg over gezonde voeding werd ik steeds meer bewust van het belang van een gezond en fit lichaam. Ik deed mee aan het “Slank en Fitplan”. Dit betekende 3 keer per week sporten en 6 eetmomenten per dag. Er werden praktische tips gegeven hoe ik gezonde maaltijden kon klaarmaken. Geen gedoe met shakes of ingewikkelde recepten en ook vooral lief blijven voor mezelf en mezelf dus ook af en toe dat wijntje gunnen. De stok achter de deur waren de weegmomenten en het bijbehorende praatje; de peptalk. In het begin was het best lastig want iets afleren is niet makkelijk.

17 kilo afgevallen!

Ik deed enorm mijn best maar mijn omgeving zag nauwelijks dat ik veranderde. Pas toen men wat aan mij zag en complimenten gaf, vond ik sporten helemaal niet meer lastig. Ik ben binnen een klein jaar 17 kilo afgevallen door een gezondere levensstijl die ik mezelf heb aangewend.

In 2020, tien jaar later, sportte ik nog steeds wekelijks bij Fit4lady, daarbij wandelde ik 2 keer per week en ben ik gestart met het lopen van het Pieterpad, erg leuk om te doen. Wat de kilo’s betreft, die zijn er in die 10 jaar niet allemaal afgebleven, maar de meeste wel! Als ik voel dat mijn broeken te strak gaan zitten, maak ik weer even pas op de plaats en let ik een tijdje beter op mijn eet- en leefgewoonten. Dan zit ik zo weer op een gewicht dat fijn voelt.

De wereld zag er vanaf maart 2020 ineens heel anders uit vanwege corona. De club werd gesloten. Ik werkte zoals veel mensen thuis, wisselde het werk af met de thuistrainingen van Fit4lady en ik maakte regelmatig een wandeling door de omgeving. Ik voelde me nog steeds fit maar miste de gezelligheid van het samen sporten.

Mijn 50e verjaardag op de IC wegens corona

Eind maart 2020 werd ik ziek. Ik bleek corona te hebben. In de eerste instantie had ik er weinig last van, maar na een paar dagen werd ik zieker. Uiteindelijk ben ik met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar ik in totaal drie weken door heb gebracht, twee daarvan in slaap aan de beademing op de IC. Toen ik wakker werd kon ik niet lopen en zelfs mijn telefoon niet vasthouden omdat die te zwaar voor me was. Ik moest alle bewegingen opnieuw leren en miste spierkracht. Als ik daaraan terugdenk kan ik het nauwelijks geloven.

Dankzij hulp van de fysio leerde ik staan en lopen, eerst met een looprekje en daarna met een rollator. Elke dag ging ik een stukje vooruit. Op mijn 50e verjaardag verhuisde ik van de IC naar de verpleegafdeling.

Ik was de eerste patiënt die zo snel van de IC naar de gewone afdeling kon en die 4 dagen daarna direct door naar huis kon (in plaats van eerst naar een revalidatiekliniek).

Terug naar de top!

Drie weken later maakte ik weer een strandwandeling en vijf weken na thuiskomst uit het ziekenhuis fietste ik (met een e-bike) een mooie tocht van 42 km door Zeeland. In de zomer van 2020 beklom ik een berg in Noorwegen. Dat was wel het ultieme gevoel van “ik ben er weer”. Ik had letterlijk en figuurlijk de top bereikt.

Terugkijkend op de afgelopen 10 jaar kan ik de volgende conclusies trekken:

 • Het concept van Fit4lady werkt voor mij, het past in een drukke werkweek.
 • Door 2 à 3 keer per week te trainen voel ik me energiek en fit
 • Door te sporten kun je een goede conditie opbouwen waardoor je snel herstelt
  wanneer je ziek bent geweest.
 • Helaas ook: Je kunt erg ziek worden van corona, ook al ben je kerngezond en
  sport je regelmatig.

Doelen voor de toekomst

Mijn doel is om nog lang regelmatig te blijven sporten bij Fit4lady en mijn conditie op peil te houden zodat ik gezond en fit kan blijven. Daarnaast is het gezellig om dit met andere vrouwen te doen.

De trainsters houden me scherp en de acties zorgen ervoor dat ik net dat stukje extra doe en dat ook verschillende goede doelen regelmatig aandacht krijgen.

Ik hoop op nog vele gezellige sportieve uurtjes samen met de andere sporters!

Herken jij je in het verhaal van Fleur? Moet jij revalideren na een zware periode? Of heb je gewoon zin om net zo fit als Fleur te worden zodat ook geen berg jou te veel is? Dat kan! Vraag eens een proefles bij Fit4lady aan bij een van onze vestigingen dan helpen we je graag vooruit!

Clubpagina – Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
 • Ontvang één dagelijkse oefening.
 • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
 • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!